Hoera! Je kind is zindelijk en heeft overdag geen luier meer nodig. Het roept je als het moet plassen en zit apetrots op de wc. Dat is één! Nu de volgende stap: ’s nachts zindelijk worden. Dat kan soms wat lastiger zijn. Hoe help je je kind ook ’s nachts zindelijk te worden? Wij hebben wat tips verzameld!

Het is en blijft een prachtig moment als je je kindje opeens zelf kan aangeven dat het naar de wc moet en vervolgens erop klimt. Een heuse mijlpaal. Meestal is het voor kinderen makkelijker om overdag zonder luier door het leven te gaan dan ’s nachts. Natuurlijk kun je elk uur je wekker zetten en je kindje wakker maken om te laten plassen maar dat vergt veel van je nachtrust en humeur de volgende dag. Bovendien kun je het zindelijkheidsproces niet versnellen want het is heel simpel: kinderen worden ’s nachts zindelijk als je kindje fysiek klaar voor is. Een goed hulpmiddel is een slimme plaswekker.

Slimme plaswekker

’s Ochtends wakker worden in een nat bed is voor een kind heel naar. Je kindje vindt het net zo vervelend als jij en soms vinden het kinderen het zo vervelend dat ze ook liever niet meer willen logeren. Hoe klein je kind ook is, schaamte kan altijd om de hoek komen kijken. Kinderen kunnen er zelf niets aan doen dat ze ’s nachts niet wakker worden voor een toiletbezoek. Oplossingen tegen het bedplassen liggen niet voor het oprapen maar gebruik maken van een slimme plaswekker kan helpen. De plaswekker bestaat uit een zender en een ontvanger (het alarm) en een plaswekkerbroekje. Zodra er een druppel urine in het broekje komt, gaat het alarm af. Het kind wordt daardoor wakker en kan naar de wc gaan.

Stap voor stap

Verwacht nou niet dat het gelijk de eerste nacht met een plaswekker goed gaat. In het begin kan het zijn dat je kindje wakker wordt en het broekje nat is. Na verloop van tijd zal je kind steeds eerder wakker werden en uiteindelijk wordt je kindje wakker voordat de wekker afgaat. De bedoeling is dat een volle blaas wordt herkent en als die herkenning er is om naar de wc te gaan. Als je een slimme plaswekker aanschaft ga er dan vanuit dat je ongeveer na twee maanden resultaat ziet. Dan is je kindje in staat om lekker de nacht droog door te slapen en als het moet plassen dat de wc dan zo is gevonden.

Seintje naar de hersenen

Kinderen zijn zo rond hun vijfde, zesde jaar ook ’s nachts zindelijk. En zo nu dan kan een ongelukje gebeuren. Bedenk ook dat ieder kind weer anders is en maak je geen zorgen als het wat langer duurt. Ook heeft het met de grootte van de blaas van je kind te maken wanneer het ’s nachts zindelijk wordt. Het seintje ‘ik moet plassen’ moet aan de hersenen worden afgegeven en dat gebeurt zodra je kind daar fysiek klaar voor is. Je kunt je kind wel helpen natuurlijk. Geef het ’s avonds niet te veel te drinken, zeker na het avondeten. Cola of thee drinken is niet aan te raden omdat de cafeïne en theïne de blaas en nieren triggert. Laat je kind ook vaak plassen voordat het gaat slapen.

Veilig naar de wc

Prettig is ook om een lampje op bijvoorbeeld de overloop te laten branden. Als je kind naar de wc moet, dan is het niet zo donker. Zorg ervoor dat er geen losse rommel op de route van kinderkamer naar wc ligt, zodat je kind niet kan vallen of struikelen. Boos worden omdat je kind onverhoopt in bed heeft geplast is ook geen goed idee. Natuurlijk is het vervelend om midden in de nacht met je slaperige hoofd een bed te verschonen, maar blijf je bedenken dat je kind dat niet doet om jou te pesten. Blijf rustig, verschoon het bed, stop je kind lekker in en ga weer slapen. Dat scheelt een hoop stress. Bedenk je dat uiteindelijk alle kinderen zindelijk worden. Ook ’s nachts.

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Beeld: Photo by Lux Graves on Unsplash