Als jouw baby’tje net is geboren wil je hem het liefst zo veel mogelijk bij je hebben. Het is heerlijk om ’s nachts alle geluidjes, kuchjes en kreuntjes van jouw kindje te kunnen horen. Daarnaast is het ook praktisch om je kindje ’s nachts dichtbij je te hebben. Hem voeden of even in slaap wiegen is een stuk makkelijker als je niet helemaal naar een andere kamer hoeft te lopen. Het laten slapen van de baby bij jullie in de slaapkamer heet ook wel ‘rooming in’. Er worden de laatste jaren steeds meer voordelen van rooming in bekend. Zo zou het goed zijn voor de hechting en blijkt er uit diverse onderzoeken dat het de kans op wiegendood verkleint.

Heel veel reden dus om jouw kindje lekker bij jullie op de kamer te leggen dus! Het kindje tussen jullie innemen in bed is zeer onveilig en wordt altijd ten strengste afgeraden. Er zijn twee manieren waarop rooming in wél veilig kan: door middel van het plaatsen van een ledikant/wieg of een co-sleeper bij jullie in de slaapkamer. Het voordeel van een ledikant is dat je kindje hier de komende jaren in kan slapen. Het nadeel hiervan is dat het vrij groot is en dat je hem niet aan je bed kunt vastmaken. Veel ouders kiezen dan ook voor een co-sleeper. Maar hoe lang gebruik je een co-sleeper?

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper is een wieg waarbij de zijkanten naar beneden geklapt kunnen worden en de wieg op een veilige manier aan jullie bed vastgemaakt wordt. Hierdoor heeft jouw kindje zijn eigen bedje, maar kan hij jullie wel goed zien en horen. Andersom kan ook jij je kindje goed zien, horen en aanraken. Het lijkt dus een beetje op bij elkaar in bed slapen, maar dan op een veilige manier. Als je kijkt naar de baby uitzetlijsten die er tegenwoordig zijn, dan staat de co-sleeper daar ook op, samen met andere musthaves zoals een aankleedkussen, maxi cosi en hydrofiele doeken.

Hoe lang gebruik je een co-sleeper?

Hoe lang je een co-sleeper gebruikt verschilt per ouder en kind. Veel ouders gebruiken hem zo lang als de baby veel nachtvoedingen nodig heeft en doen hem weg zodra het kindje wat beter gaat doorslapen. Dit is dan ook vaak het moment waarop veel kindjes naar hun eigen kamertje gaan en in een ledikant gaan slapen. Dit punt ligt vaak zo tussen de drie en de zes maanden. Je gebruikt een co-sleeper dan ook relatief kort.

Wat kost een co-sleeper?

De aanschafwaarde van nieuwe een co-sleeper ligt zo tussen de 100 en 450 euro. Best een behoorlijk bedrag wanneer je je bedenkt dat jouw kindje er misschien maar drie maanden in zal slapen. Je kunt ze ook wat voordeliger kopen op Marktplaats, maar ook hier zijn ze vaak nog best aan de prijs. Het fijne is wel dat je ze na gebruik zelf ook weer voor een mooie prijs kunt doorverkopen. Daarnaast is een co-sleeper huren ook een goede optie. Zo ben je goedkoper uit dan wanneer je er een koopt en kan je hem als hij niet meer nodig is gewoon terugsturen.

Afbeelding: Michal Bar Haim via Unsplash