Zo vrolijk, warm en gelukkig als de reclames op tv het moederschap doen lijken, zo intens, vermoeiend en frustrerend is het geregeld in het echte leven. Het moederschap heeft je ongetwijfeld onwijs verrijkt. De meeste vrouwen omschrijven zichzelf als ‘een ander mens’ sinds ze kinderen hebben en dat is niet voor niets. Het krijgen van kinderen geeft je in één klap een enorme hoeveelheid verantwoordelijkheid en dat is niet altijd makkelijk. Naarmate ze ouder worden en steeds een stapje verder richting zelfstandigheid zetten, wordt het voor de meeste moeders gelukkig iets makkelijker. Maar dat vooruitkijken als je 24 uur per dag huilende, vechtende en drammende kinderen om je heen hebt? Dat is bijna onmogelijk. Spijt van het krijgen van kinderen; is dat normaal? Wij gaan er in dit artikel op in.
Spijt van het krijgen van kinderen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: heel veel moeders hebben soms spijt van het krijgen van kinderen. Vooral in periodes waarin ze slecht slapen (en jij dus ook), overdag huilerig en/of drammerig zijn en jij en je partner steeds verder bij elkaar vandaan lijken te komen staan is het heel normaal dat je soms spijt van kinderen hebt. Hoe donker het ouderschap en je leven op sommige momenten ook lijkt, probeer in je achterhoofd te houden dat er uiteindelijk altijd weer betere momenten zullen komen. Wees ook niet te streng voor jezelf en neem het jezelf niet kwalijk dat je het even niet meer ziet zitten met die kleine monsters. Heus, het komt goed.
Erover praten
In lastige periodes kan het helpen om hier met andere moeders over te praten. Het is fijn om te horen dat jij niet de enige moeder bent die het soms even niet meer ziet zitten. Door samen jullie dieptepunten met elkaar te delen, wordt het relativeren makkelijker en je weet weer dat je niet alleen bent. Bespreek ook met je partner hoe je je voelt. Door naar elkaar uit te spreken dat het momenteel even niet lekker loopt en dat jullie als een sterk team de toekomst tegemoet willen treden, vind je al snel weer toenadering.
Schakel hulp in
Wees tot slot niet bang om hulp in te schakelen. Slaapt jouw kind structureel slecht en is daardoor iedereen altijd gesloopt, chagrijnig en soms zelfs somber? Neem dan eens contact op met een slaapcoach of de huisarts. Veel ouders kunnen met de juiste hulp negatieve patronen leren doorbreken, waardoor eigenlijk alles binnen het gezin een stuk makkelijker en soepeler verloopt. Ook het vragen van hulp aan opa’s en oma’s of ooms en tantes om een nachtje of zelfs weekendje op te passen, kan soms helpen. Zo hebben jij en je partner even tijd voor elkaar, maar ook zeker voor jullie zelf. Ook nu geldt: voel je niet schuldig. It takes a village to raise a child en soms vergeten wij moderne moeders dat weleens.
Afbeelding: Priscilla Du Preez via Unsplash
Comments
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.