De zomervakantie duurt in Nederland 6 weken en soms is dat voor iedereen een behoorlijke uitdaging. Verveling ligt op een gegeven moment op de loer. Met een beetje creativiteit, planning en wat tips om verveling tegen te gaan tijdens de zomervakantie blijft iedereen er van genieten!

Ideeën pot

Schrijf verschillende activiteiten op kleine papiertjes, zoals een natuurwandeling maken, een picknick in de tuin houden, een sport uitkiezen, of een speurtocht organiseren. Laat je kinderen een papiertje trekken wanneer ze zich vervelen. Onderneem de activiteit gezamenlijk en maak er een feestje van.

Wetenschappelijke experimenten

Voed de nieuwsgierigheid van je kinderen met leuke en veilige wetenschappelijke experimenten. Denk aan het maken van een vulkaanuitbarsting met baking soda en azijn of het creëren van een regenboog met een glas water en een zaklamp.

Bak- en kookavonturen

Laat je kinderen de keuken in duiken en samen met hen heerlijke lekkernijen bereiden. Van zelfgemaakte pizza’s tot kleurrijke smoothiebowls, koken kan zowel leuk als leerzaam zijn. Leuke bakrecepten kun je o.a. hier vinden.

Knutselen 

Haal de knutselspullen tevoorschijn en geef je kinderen de vrijheid om hun creativiteit te uiten. Denk aan het maken van zelfgemaakte sieraden, het decoreren van T-shirts of het bouwen van een fort met kussens en dekens.

Samen tuinieren

Laat je kinderen de natuur ontdekken door ze te betrekken bij het tuinieren. Geef ze hun eigen kleine stukje tuin om te verzorgen, waarbij ze bloemen kunnen planten of groenten en kruiden kunnen laten groeien.

Fotografie-uitdaging

Geef je kinderen een camera of gebruik een smartphone en organiseer een fotografie-uitdaging. Moedig hen aan om interessante onderwerpen vast te leggen, zoals bloemen, insecten of architectuur en bekijk daarna samen de resultaten. Je zou op een later moment de foto’s ook kunnen uitprinten en/of bundelen in een album.

Rollenspellen en theatervoorstellingen

Help je kinderen om hun favoriete boeken of films na te spelen door rollenspellen te organiseren. Of laat ze hun eigen theatervoorstelling schrijven, regisseren en opvoeren voor het hele gezin.

Doelgerichte projecten

Bied je kinderen de mogelijkheid om een project te kiezen waar ze gedurende de zomer aan kunnen werken. Of het nu gaat om het bouwen van een vogelhuisje, het maken van een scrapbook of het leren van een nieuw muziekinstrument, ze zullen trots zijn op hun voltooide project.

Afbeelding: Elina Fairytale – Pexels