Sporten is leuk! En dat niet alleen, het is ook nog eens goed voor de sociale- en motorische ontwikkeling van je kind. Het aanbod is echter groot en daardoor zal het kiezen van een sport voor je kind niet eenvoudig zijn. We stelden een handig lijstje op van punten waar je rekening mee kunt houden. Niet een kind is hetzelfde en dat maakt de zoektocht naar de juiste sport een mooie! Kiezen van een sport voor je kind: zo doe je dat!

Teamsport of liever solo?

Bij een teamsport leer je om met anderen samen te werken, samen te winnen en samen te verliezen. Iedereen draagt een steentje bij aan de winst of het verlies. Misschien vindt je kind samenwerken lastig en biedt dit een mooie uitdaging om het te leren. De tijd dat alleen jongetjes op voetbal gingen ligt heel ver achter ons en inmiddels is voetbal een van de meest beoefende meidensporten. Ook hockey, handbal, waterpolo en volleybal zijn populair.

Individuele sport

Hoeft je kind niet perse met anderen te sporten, dan zou een individuele sport een idee zijn. Het voordeel is dat je het zo vaak kunt doen als je zelf wilt, je altijd aan de beurt bent (bij een teamsport kun je ook weleens op de spelersbank belanden). Leuke sporten om individueel te doen zijn atletiek, zwemmen, judo, tennis, paardrijden etc.

Wat doen de vriendjes en vriendinnetjes?

Hoe vaak gebeurt het niet dat een vriendje of vriendinnetje enthousiast is voor een sport en je kind vraagt om een keer mee te doen? Of misschien heeft je kind een vriendje enthousiast over zijn favoriete sport horen praten. Luister ernaar en check of die sport iets voor jouw kind kan zijn.

Is er een bepaald budget?

Sporten kan duur zijn, vooral als je kind meerdere sporten wil uitproberen of als er speciale uitrusting nodig is. Voordat je je kind inschrijft voor een sport, is het daarom verstandig om te onderzoeken wat de kosten zijn. Zoek uit wat de contributie is, of er een inschrijfgeld is en wat de kosten zijn voor uitrusting of andere benodigdheden. Houd ook rekening met eventuele extra kosten, zoals reiskosten als je kind verder weg moet sporten. Als er een bepaald budget is, kan dit de keuze voor een bepaalde sport beïnvloeden.

Lichaamsbouw van je kind

Bij het kiezen van een sport is het ook belangrijk om te kijken naar de lichaamsbouw van je kind. Sommige sporten zijn beter geschikt voor kinderen met een bepaalde lichaamsbouw. Bijvoorbeeld, kinderen met lange benen zijn vaak goed in hardlopen, terwijl kinderen met sterke schouders en armen vaak goed zijn in turnen. Als je kind klein en tenger is, is gymnastiek misschien een betere keuze dan basketbal. Overleg met de trainer of coach van de sport of deze geschikt is voor de lichaamsbouw van je kind.

Hersenkrakertjes

Sporten hoeft niet altijd fysiek intensief te zijn. Er zijn ook sporten die meer gericht zijn op het trainen van de hersenen. Bijvoorbeeld schaken, dammen, bridge, of schermen. Deze sporten helpen bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden zoals geheugen, concentratie, ruimtelijk inzicht en strategisch denken. Dit kan een goede aanvulling zijn op fysieke sporten, en ook helpen om een breder scala aan vaardigheden te ontwikkelen.

De sport die jullie zelf deden

Het kan ook leuk zijn om te kijken naar de sporten die jij of je partner als kind beoefenden. Misschien heb je nog oude foto’s of trofeeën die je kind kunnen inspireren om dezelfde sport te proberen. Kijk samen met je kind naar wedstrijden of evenementen van de sport die je vroeger zelf beoefende. Dit kan een band creëren tussen ouder en kind, en je kind inspireren om zich te verdiepen in de sport die voor jou zo belangrijk was.

Lekker veel laten ontdekken

Laat je kind vooral zelf ontdekken wat hij of zij leuk vindt. Ga samen naar een sportvereniging en laat je kind een paar lessen meedoen om te kijken of het iets voor hem of haar is. Of probeer samen verschillende sporten uit in de tuin of lekker yoga op het strand.  Het is belangrijk dat je kind plezier heeft in de sport die hij of zij beoefent, dus geef het de vrijheid om te ontdekken wat het leuk vindt.

Heb jij ervaring in het kiezen van een sport voor je kind? Laat het ons weten bij de comments onder het artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door RODNAE Productions via Pexels