Als je op vakantie gaat met kinderen dan is het van belang dat je je hierop zo goed mogelijk voorbereid. Denk naast alle praktische zaken als kleding, luiers en knuffels ook zeker eens na over eventuele medicatie die je mee moet nemen. Allereerst denk je natuurlijk aan de mogelijke vaste medicatie die jouw kind gebruikt. Daarnaast zijn er ook nog andere middelen die wat ons betreft onmisbaar zijn.  Je kunt namelijk niet overal terecht voor hetgeen je zoekt. Dit moet er minimaal in jouw reisapotheek zitten, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.
 

Anti-muggen spul tegen beten

Vertrekken jullie naar een land waar Malaria en knokkelkoorts (dengue) heersen dan is dit voor kinderen extra gevaarlijk. Jaarlijks sterven er namelijk wereldwijd kinderen aan Malaria, voornamelijk in Afrika. Het is belangrijk om kinderen goed te beschermen door ze dichte kleding, dichte schoenen en een petje te laten dragen. Gebruik daarnaast ook altijd een insectenmiddel waar DEET in zit. Let op: gebruik maximaal 30% DEET bij kinderen tot 2 jaar. Laat kinderen onder een muskietennet slapen, ook overdag. Heb je van de GGD Malariapillen voorgeschreven gekregen, houd je dan aan de juiste dosering en geef ze op tijd.

Indien je naar een land gaat waar Malaria niet voorkomt, hoef je in principe niet bang te zijn dat je kind er iets aan overhoudt. Vaak zijn muggenbeten wel vervelend dus als je het kunt voorkomen is dat altijd beter. Worden ze toch geprikt, zorg dan dat je spul bij je hebt dat helpt tegen de pijn en irritatie van muggenbeten.

ORS tegen uitdroging

ORS wordt gebruikt als er sprake is van diarree en braken. Dit middel zorgt ervoor dat iemand niet uit kan drogen. Het bestaat uit een zout-suiker mengsel en het is verpakt in losse zakjes. De inhoud van het zakje moet voor gebruik worden opgelost in water. Zeker als je naar een warm land gaat is het aan te raden om ORS mee te nemen.

Paracetamol tegen pijn

Om pijn en koorts tegen te gaan is het altijd een goed idee om paracetamol mee te nemen. Voor kleinere kinderen werken zetpillen vaak het beste. Grotere kinderen die niet zo’n moeite hebben om paracetamol te slikken kunnen het gewoon oraal innemen. Wel is het goed om te weten dat zetpillen niet warmer mogen worden dan 25 graden. Naar een warm land neem je dus het beste een drank of tabletten mee. De dosering is altijd afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind. 

Anti-reisziekte tabletten

Kinderen die ouder zijn dan 2 jaar mogen medicijnen tegen reisziekte gebruiken. Het gaat hier dan om cyclizine of cinnarizine. Overleg wel altijd even met de apotheker of huisarts voordat je hiermee begint. 

Crème tegen rode billen

In een warm land kan een luier flink gaan broeien en daardoor kunnen rode billen ontstaan. Je kunt hiervoor Bepanthen of Sudocrem meenemen zodat je de pijn indien nodig een beetje kunt verzachten. Vaak zitten er van die kleine verpakkingen in de babydoos die je kunt aanvragen. Handig, want dit past in iedere tas!

Neusspray of druppels

Een verstopte neus of het hebben van oorpijn is natuurlijk altijd erg vervelend. Hiervoor kun je een neusspray of druppels meenemen. Vaak is een zoutoplossing al voldoende. Je kunt dit kopen bij de drogist of apotheek en vaak zelfs in de supermarkt.

Ook handig om mee te nemen

Wat verder nog handig is om mee te nemen:

 • Pleisters
 • Schaar/verbandschaar
 • Thermometer
 • Watten
 • Steriele gaasjes
 • Pincet
 • Snelverband
 • Betadine en eventueel Sterilon
 • Tekentang
 • Verbandrolletjes
 • Papieren zakdoekjes

Uitgelichte afbeelding:  Asad Photo Maldives