Voor de meeste jonge ouders is hun slaap heilig. Na een goede nacht kan je als moeder de hele wereld aan. Maar na een slechte nacht? Dan kruip je het liefst in een heel donker hoekje en bid je dat de dag zo snel mogelijk weer voorbij is. Helaas zijn er veel redenen waarom je kindje soms minder goed slaapt. Denk hierbij aan uit het normale ritme zijn, honger of dorst, een gevoel van eenzaamheid, enge dromen of een lekkende luier. En nou net van die laatste hebben heel veel ouders (en kindjes) last. Een lekkende luier voorkomen; zo doen wij dat!

Er zijn heel wat tips die helpen om een lekkende luier te voorkomen. Wij hebben ze allemaal geprobeerd en vonden dit de beste trucjes om het leed dat lekken heet tot een ver verleden te laten behoren.

Trek hem goed aan

Misschien is dit overbodig om te benoemen, maar het is bij luiers heel belangrijk om ze op de luiste manier bij je kindje aan te trekken. Leg hem goed onder zijn billetjes, vouw hem nauwkeurig tussen de beentjes en plak de plakkers goed vast. Let er hierbij op dat de luier niet te los om het buikje zit, zodat de plasjes er aan de bovenkant niet uitlopen voordat ze geabsorbeerd zijn. Vouw daarnaast ook de flapjes bij de beentjes goed naar buiten om lekken aan de zijkant te voorkomen. Het kost je misschien 5 seconden extra, maar het helpt een lekkende luier voorkomen.

Maatje groter

Veel ouders kiezen er ’s nachts voor om voor een luier in een maatje groter te kiezen. Hoe groter de luier, hoe meer vocht deze kan absorberen. Heel fijn, want zo heb je dus minder snel last van een lekkende luier. Koop hem echter niet te groot, want dan sluit hij weer niet goed aan. Eén maat groter is meer dan voldoende.

Verschonen

Plast jouw kindje ’s nachts zo veel dat de bovenstaande tips niet voldoende werken? Dan zou je vlak voordat jij naar bed gaat, de luier nog een laatste keer kunnen verschonen. Het nadeel hiervan is dat je kindje wakker wordt, maar in de meeste gevallen vallen ze snel weer lekker in slaap. Houd de lichten in de kamer het liefst uit, praat niet te veel tegen je kindje en heb eventueel een speentje of knuffeltje bij de hand. Na het verschonen leg je jouw kindje meteen weer in zijn ledikantje en jij duikt heerlijk je bed in. Wedden dat hij de volgende ochtend droog wakker wordt?

Afbeelding: Unsplash