Het kan soms een uitdaging zijn om tijd te vinden voor jezelf en tegelijkertijd quality time door te brengen met je kinderen. Yoga is een activiteit waarvan zowel jij als je kinderen kunnen profiteren. Niet alleen is yoga een geweldige manier om te ontspannen en stress te verminderen, het kan ook helpen bij het verbeteren van concentratie, flexibiliteit en kracht. Het kan een leuke en interactieve manier zijn om samen te zijn en te bewegen. Hier zijn vijf tips om yoga met je kinderen te beoefenen. Lees je mee?

Maak het speels

Yoga hoeft niet serieus te zijn en kan een leuke en speelse activiteit zijn. Maak er een spel van en bedenk leuke namen voor de verschillende poses. Laat je kinderen bijvoorbeeld hun favoriete dieren nadoen, zoals de krokodil, leeuw of slang. Of speel een spelletje waarbij ze een pose moeten doen en jij moet raden welke het is.

Gebruik props

Props, zoals blokken, riemen en kussens, kunnen het gemakkelijker maken om bepaalde poses uit te voeren. Ze kunnen ook een leuke manier zijn om je kinderen bij het proces te betrekken. Laat ze bijvoorbeeld de blokken stapelen om een ​​toren te bouwen terwijl jij de neerwaartse hond doet. Ze zullen het geweldig vinden. En wie zegt dat jullie niet even mogen blaffen :-).

Houd het kort

De aandachtsspanne van kinderen is over het algemeen korter dan die van volwassenen, dus houd de yoga-sessies kort en bondig. Begin met slechts vijf tot tien minuten per dag en bouw het langzaam op naarmate hun interesse toeneemt. Zo blijft het yoga met je kinderen leuk en kijken ze alweer uit naar de volgende sessie met jou.

Maak het tot een routine

Door yoga op vaste tijden in te plannen, wordt het een onderdeel van de dagelijkse routine. Dit kan het voor kinderen gemakkelijker maken om deel te nemen en te weten wat ze kunnen verwachten. Het kan ook helpen om het regelmatig beoefenen van yoga een gewoonte te maken voor zowel jou als je kinderen. Jullie gezamenlijke hobby!

Doe het veilig

Veiligheid is altijd belangrijk bij het beoefenen van yoga, vooral met kinderen. Let op dat ze de poses op de juiste manier uitvoeren om blessures te voorkomen. Zorg ook voor een veilige omgeving door voldoende ruimte te bieden om te bewegen en eventuele scherpe objecten uit de buurt te houden.

Begin met ademhalingsoefeningen

Voordat je begint met de yoga-poses, kan het helpen om je kinderen te leren ademhalingsoefeningen te doen. Diepe ademhaling kan helpen bij het verminderen van stress en het kalmeren van de geest en het lichaam. Laat je kinderen bijvoorbeeld op de grond zitten met hun handen op hun buik en vraag hen om diep adem te halen en hun handen te laten bewegen als ze inademen en uitademen.

Werk samen

Werk samen met je kinderen om de poses uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld partner-yoga doen. Een leuke manier om te leren over het belang van samenwerking en communicatie.

Maak gebruik van online hulpmiddelen

Er zijn tal van online bronnen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor kinderyoga. Deze kunnen variëren van video’s en tutorials tot apps en online cursussen. Deze middelen kunnen helpen bij het vinden van inspiratie voor poses en games, en kunnen ook een geweldige manier zijn om nieuwe vaardigheden te leren en bij te dragen aan de ontwikkeling van je kind.

Luister naar de behoefte van je kind

Bij yoga met je kinderen is het belangrijk om te luisteren naar de behoeften van ze en hun interesses te respecteren. Als ze niet geïnteresseerd zijn in een bepaalde pose of oefening, probeer dan iets anders. Als ze zich niet comfortabel voelen laat ze dan een alternatieve pose uitproberen die beter past bij hun fysieke capaciteit en beperkingen. Zo houd je het leuk en aantrekkelijk voor ze. En ontspannen!

Maak het onderdeel van je dagelijkse routine

Door yoga op vaste tijden in te plannen, wordt het een onderdeel van de dagelijkse routine. Dit kan het voor kinderen gemakkelijker maken om mee te doen en ze weten wat ze kunnen verwachten. Het kan ook helpen om het regelmatig beoefenen van yoga een gewoonte te maken voor zowel jou als je kinderen.

Yoga met je kinderen

Heb jij het al eens gedaan? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de reacties onder het artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Valeria Ushakova via Pexels