Niets is zo vervelend als een kind niet kan poepen. Door verstopping lukt het niet goed en als poep te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt het hard en droog. Heel vervelend! Wat kun je doen om de stoelgang weer op gang te helpen?

Verstopping bij kind

Als kinderen minder dan drie keer per week poepen, wordt er gesproken van een verstopping. Vaak is de poep hard en droog en komen er alleen maar losse keutels. Baby’s kunnen last krijgen van obstipatie als ze de borst verruilen voor flesvoeding. Bij oudere kinderen kan lastig poepen komen omdat ze te druk zijn met spelen waardoor ze vergeten naar de wc te gaan. Ook kan het zijn dat ze te weinig vezels binnen krijgen, niet genoeg bewegen of te weinig drinken. Zorg ervoor dat je kindje voldoende drinkt en geef bij voorkeur water. Dat zorgt er voor dat de ontlasting soepel en zacht blijft.

Buikpijn en krampjes

Hoe merk je dat je kind last heeft van verstopping? Er zijn kinderen die klagen over pijn in hun buik en krampen in hun buik hebben. Dat kan komen omdat de dikke darm vol ontlasting zit. Toch kan er poep in de luier zitten, dat is dan dunne poep die langs de harde poep loopt. Ook kan het zijn dat je kindje in een keer heel nodig moet poepen en alles eruit komt. Bij baby’s kan obstipatie dus ontstaan door de overgang van borstvoeding naar flesvoeding, maar ook omdat de verhouding water en poeder in de flesvoeding niet goed is. Lees op de verpakking goed de aanwijzingen.

Ze vergeten naar de wc te gaan

Is je kindje al wat ouder, in de peuter- en kleuterleeftijd, dan kan moeilijk poepen komen omdat het te weinig beweegt, drinkt en niet genoeg vezels krijgt. Ook hebben kleine kinderen niet het geduld om rustig op de wc te zitten of ze zijn simpelweg te druk met spelen en vergeten om naar het toilet te gaan. Schaamte kan ook een oorzaak van obstipatie zijn. Sommige kindjes vinden het lastig om ergens anders, bijvoorbeeld bij een vriendje of op school, naar de wc te gaan. Daardoor houden ze het te lang op. Dat gebeurt ook als kinderen gespannen zijn of last van stress hebben.

verstopping bij kind 2
Paige Cody via Unsplash

Wat kun je zelf doen?

Heeft je kindje last van obstipatie, wat kun je dan doen? Misschien goed om te beginnen bij wat je beter niet kunt doen: doe geen sla- of maisolie of extra water in de flesvoeding. Houd je aan de hoeveelheden die op de verpakking van de poedermelk staan. Drinken is heel belangrijk. Een kindje van ongeveer een jaar zou anderhalve liter vocht per dag nodig hebben. Let erop dat kinderen vanaf twee jaar voldoende vezels binnenkrijgen. Vezels zorgen ervoor dat vocht in de darmen blijft waardoor de ontlasting soepel wordt en het poepen geen pijn doet.

Wat is vezelrijke voeding?

Volkoren- en roggebrood zit bomvol vezels, net als aardappeltjes, groenten, erwten en linzen, fruit en noten. Maar ook in een volkoren koekje, rijstwafels, popcorn en muesli. Door te bewegen, lekker buiten te fietsen en te spelen, blijft de stoelgang goed.

Poeptraining

Hoewel het een open deur lijkt is het belangrijk je kindje te zeggen dat het gelijk naar de wc moet gaan als het aandrang voelt. Soms helpt een dagboekje over het poepen bij te houden. Dat is vooral handig als je naar de huisarts gaat, dan kun je laten zien hoe het poepgedrag eruit ziet. Schrijf erin wanneer je kindje heeft gepoept, hoe het eruitzag en hoe het ging. Om je kindje te helpen kun je het dagelijks drie keer vijf minuten naar de wc laten gaan. Ook als je kindje aangeeft niet te hoeven poepen, laat het dan toch even naar de wc gaan. Je kunt dit na de maaltijden (ontbijt, lunch en diner) doen. Blijf gezellig bij je kindje zitten en zorg ervoor dat het ontspannen is. En laat weten dat je alle tijd hebt.

Voetenbankje

Soms helpt het om een voetenbankje voor de wc te zetten zodat je kindje lekker kan zitten. Een kinderbril voorkomt dat een kind te ver in de wc-pot zakt en daardoor niet comfortabel genoeg is om te poepen. En als het poepen lukt, beloon het dan met bijvoorbeeld een sticker.

Naar de huisarts verstopping bij kind

Blijft je kind last houden van obstipatie? Heeft je kind pijn bij het poepen, is het misselijk, heeft het buikpijn, moet het overgeven, heeft het koorts en voelt het zich niet lekker, neem dan contact op met je huisarts. Blijf rustig en bedenk je dat er bijna nooit een ziekte is waardoor kinderen moeite hebben met poepen. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk voor betrouwbare medische informatie op thuisarts.nl.

Afbeelding: Unsplash+