Hoe zorg je ervoor dat je kinderen voldoende vitaminen binnenkrijgen? Waar maak jij je als moeder in de opvoeding en het dagelijks leven van je kinderen het meest druk om? Zelf kan ik soms echt wakker liggen omdat ik me afvraag of ik de kinderen wel voldoende stimuleer, of ze niet te veel op de iPad zitten en of ze gezond genoeg eten. Als ik van mijn vriendinnen met kinderen hoor hoe zij hier tegenaan kijken, weet ik dat zij over dezelfde dingen inzitten. Als we het er met elkaar over hebben is het iedere keer weer een feest der herkenning. Ik ben heus niet de enige moeder (of vader) die zich afvraagt of het allemaal wel goed genoeg is. In de meeste gevallen is dit gelukkig wél het geval. Je doet wat je kunt and thats more than enough! Toch kan het zijn dat je zorgen blijven, bijvoorbeeld over het eten van de kinderen. Wat als ze niet goed met de pot mee-eten, niks lekker vinden en jij je zorgen maakt of ze wel alles binnenkrijgen. 

Extra vitaminen

Onze kinderen geef ik elke dag een multivitamine voor kinderen. In eerste instantie vooral omdat ik het belangrijk vind dat de kinderen voldoende vitamine D binnenkrijgen. Kinderen tot 4 jaar zijn niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken (zelfs als ze lekker veel buiten zijn) en dus is het essentieel ze dit extra toe te dienen. Maar ook na hun derde verjaardag blijf ik het geven; Nederland heeft niet zo veel zonuren en dus wil ik zeker weten dat het goed zit. Door het in de vorm van een multivitamine aan te bieden, weet ik daarnaast ook dat ze alle andere belangrijke vitamines voldoende binnenkrijgen.

Gezonde voeding

Een multivitamine vormt uiteraard géén vervanging voor gezonde en gevarieerde voeding. Maar wat als jouw kind helemaal niet zit te wachten op gezonde en gevarieerde voeding? Ik heb een paar slimme tips en trucs voor je!

Groene pannenkoeken

Heel wat kinderen laten alles wat groen is het liefst op hun bord liggen. Thuis maak ik vaak groene ‘Rocky’ (van Paw Patrol) pannenkoeken. Eerst maak ik het beslag en doe dit in de blender. Hier gooi ik er twee flinke handen spinazie of boerenkool bij. Goed mixen en voor je het weet heb je een groen pannenkoekenbeslag. Even bakken en smullen maar!

Smoothie

Ik ken geen kind dat niet dol is op een heerlijke smoothie. Kies twee of drie soorten fruit en één soort groente. Het fruit maakt de smoothie lekker zoet en de groente zorgt voor extra vezels en vitaminen. Bij ons is de de smoothie met mango, ananas en wortel favoriet. Ook die met banaan, blauwe bes en biet gaat er altijd goed in. Zo krijgen ze in één klap heel wat fruit en groente binnen.

Bakje rauwkost

Houden jouw kinderen niet van gekookte groenten op hun bord? Thuis geef ik ze vaak een bakje rauwkost naast hun bord. De afspraak is dat ze een toetje mogen als ze dat bakje leeg hebben. Dingen als de pasta, rijst en aardappelen zijn optioneel. Works every time!

Mee naar school

Vreemde ogen dwingen en daarom geef ik Sophia altijd groente mee in haar lunchtrommel naar school. Denk aan snoepgroenten, maar soms ook gekookte sperzieboontjes of worteltjes. De meeste kinderen in de klas krijgen dit mee en dus eet zij het ook zonder zeuren op. Thuis kan ik er dan iets relaxter mee omgaan. Het jezelf niet te moeilijk maken 😉

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: Patrick Fore on Unsplash