Heeft je baby witte spikkeltjes op zijn tong? Huilt het veel en trekt het steeds zijn beentjes in en uit? Spuugt-ie steeds melk uit na het voeden? Geen paniek, het zijn babykwaaltjes waarmee elke ouder te maken krijgt.

Wanneer bel je de huisarts en wanneer kijk je het even aan als je kindje klachten heeft? Omdat je kindje nog niet zelf kan vertellen wat er aan schort, is het niet altijd makkelijk te achterhalen wat er scheelt. Maar weet dat er talloze babykwaaltjes zijn die vervelend maar niet levensbedreigend zijn. Soms kun je de pijn of het ongemak met simpele middelen verlichten.

Darmkrampjes

Veel baby’s hebben de eerste drie maanden van hun leventje last van darmkrampjes. Oorzaken van dit ongemak kan zijn dat de darmen nog niet helemaal volgroeid zijn. Ook kan het zijn dat je kindje bij het drinken te veel lucht binnenkrijgt. Baby’s die last hebben van darmkrampjes huilen, vooral in de avond, lang en hard. Vaak strekken ze hun beentjes om ze vervolgens weer in te trekken. Wat je ook doet, je kunt je kindje niet troosten en je ziet dat het pijn heeft. Leg je eigen menu onder de loep als je borstvoeding geeft want soms kan het daaraan liggen. Wat jij eet komt een aantal uur later in de borstvoeding terecht en dus ook bij je kindje. Darmkrampjes, je kunt er niet zo veel aan doen maar wat altijd helpt en fijn is, is zachtjes over het babybuikje wrijven. Veel kleintjes worden daar rustig van.

Witte spikkeltjes

Terwijl je je kindje verschoont en het vrolijk ligt te kraaien, ontdek je opeens witte spikkeltjes op zijn tong. Help! Wat is dat nou weer? Geen paniek, dat is waarschijnlijk spruw. Het is een candida-infectie van het mondslijmvlies. Candida is een veelvoorkomende gist. Ongevaarlijk maar bij een wat mindere weerstand kan er een infectie ontstaan. Als je borstvoeding geeft is de kans aanwezig dat je kindje spruw krijgt omdat borstvoeding een ideale voedingsbodem voor de schimmel is. Als je kindje gewoon goed blijft drinken is er niets aan de hand. Zijn er wel klachten bij moeder en kind, maak dan een afspraak met je huisarts.

Spugende baby

Telkens als je je baby hebt gevoed, komt het er na een tijdje weer uit. Je kindje spuugt golfjes melk uit en jij kan alleen maar denken: ‘dit is niet goed, mijn kindje houdt niet genoeg melk binnen’. Dit kwaaltje is mogelijk reflux. Bij kleintjes die reflux hebben, werkt het klepje tussen de maag en de slokdarm nog niet helemaal goed waardoor de maaginhoud terugstroomt. Vaak stopt reflux na een jaar omdat de sluitspier dan verder is ontwikkeld. Als je kindje veel spuugt, maar goed op gewicht blijft en blij is, hoef je niet naar de huisarts. Ga wel als je je zorgen maakt over je kindje en bespreek de mogelijkheden.

Help! Mijn baby is geel

Baby’s die net zijn geboren, krijgen al snel naar de geboorte een normale huidskleur. Maar er zijn baby’s die (een beetje) geel zijn. Die gele kleur wordt veroorzaakt door bilirubine (galkleurstof). Meestal trekt deze gele kleur binnen 7 dagen na de geboorte weg. Als er te veel galkleurstof in het bloed zit, kan het wel nodig zijn actie te ondernemen. Er kan dan hersenschade optreden, welke kan zorgen voor problemen met denken, horen en bewegen. Gedurende de eerste week houden de kraamzorg en verloskundige dit goed in de gaten. Zij zullen aan de bel trekken als je kindje tijdens deze eerste week te geel is. Blijft je kindje na deze eerste week geel? Bespreek dan met je huisarts of verloskundige wat je kunt doen. Hij/zij kan beoordelen of een behandeling met blauw licht in het ziekenhuis noodzakelijk is.

Baby puistjes

Wie denkt dat alle baby’s een perzikenhuidje hebben, heeft het mis. Een groot aantal kleintjes kampt vlak na de geboorte met pukkeltjes die verdacht veel lijken op jeugdpuistjes. Maar dat zijn het niet, als je baby pukkeltjes heeft, heeft het last van babyacne. Hormonen zijn daarvoor verantwoordelijk. De puistjes zijn ongevaarlijk en verdwijnen na verloop van tijd van zelf. Het is af te raden er aan te zitten en de puistjes uit te knijpen.

Naast bovenstaande kwaaltjes zijn er nog vele andere kwaaltjes waarmee je kleintje te maken kan krijgen. Veel gaat vanzelf over maar als je je zorgen maakt of als je advies wilt, aarzel dan niet en maak een afspraak met je huisarts.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels