De eerste weken na het krijgen van een nieuw kindje zijn loodzwaar. Ik weet nog goed hoe ik me voelde. Enerzijds uitgeput door de bevalling, anderzijds stijf van de adrenaline door het nieuwe kindje. Alles is nieuw, spannend en stiekem ook doodvermoeiend. Dat je er ’s nachts elke paar uur uit moet om je kindje te voeden, helpt vaak niet in je herstel. Gelukkig neemt het aantal nachtvoedingen snel af en kun je elke week weer wat langer doorslapen ’s nachts. En ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je elke minuut slaap pakt die je pakken kunt. Na een voeding is het dan ook zaak om direct weer lekker in slaap te vallen. Geen telefoon in je hand tijdens het voeden en ook geen fel licht in de slaapkamer. Toch heb je bij het aanleggen van je kindje (vooral als je voor het eerst borstvoeding geeft) of het bereiden van het flesje wel een klein beetje licht nodig. Maar hoeveel licht heb je nodig tijdens de nachtvoedingen? Wij zochten het uit.

Niet te veel licht

Te veel licht is niet goed als je in slaap wilt komen. Misschien ken je de term ‘slaaphygiëne’ wel. Slaaphygiëne slaat op het ritueel om het slapen heen. Denk hierbij aan dingen als een opgeruimde en prikkelvrije slaapkamer, maar ook het vermijden van fel licht en het gebruik van schermen tot een uur voor bedtijd. Te veel (blauw) licht remt de aanmaak van het belangrijke slaap- en waak hormoon, melatonine. Door in een goede donkere kamer te liggen kan je lichaam melatonine aanmaken en wordt lekker in slaap vallen zo makkelijk als maar kan!

Subtiel licht

Maar ja… Als jonge moeder heb je écht een klein beetje licht nodig rond de nachtvoedingen. Gelukkig hoeft dit helemaal niet veel te zijn. Kies voor een klein lampje met een dimmer, zodat je hem zo zacht mogelijk aan kunt zetten tijdens het voeden. Een led strip kopen kan ook een oplossing zijn. Deze strips kun je bijvoorbeeld onder je bed bevestigen. Zo heb je geen direct licht dat in je ogen schijnt, maar wel voldoende zicht om je kindje aan te leggen of om een flesje te maken.

Leg alles klaar

Een andere tip is om de nachten goed voor te bereiden. Leg vast schone luiers, kleertjes, lakentjes en spuugdoekjes klaar bij het bedje van je kindje. Ook kunnen nieuwe zoogcompressen en kraamverbanden fijn zijn om snel bij de hand te hebben. Geef je flesvoeding? Meet de voedingen dan vast af en schep ze in doseerbakjes. Maak een fles met lauw water en zet voldoende schone flesjes klaar in de slaapkamer. Zo hoef je ’s nachts niet ook nog uitgebreid naar de keuken om alles klaar te maken.

Bende opruimen

De volgende ochtend lijkt jullie kamer mogelijk een behoorlijk slagveld. Ik kan me nog goed herinneren dat er overal doekjes, flesjes, spenen, luiers en vieze kleertjes lagen. Ach, zo is dat nou eenmaal in deze fase! Wees gewoon heel blij met elke extra minuut slaap die je ’s nachts kunt krijgen. Enne, jouw lieve kraamhulp en/of partner helpt je vast graag om alles weer netjes op te ruimen. Zo is jullie slaapkamer weer klaar voor de volgende (gebroken, haha) nacht.

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: Canva