Flink wijn drinken, dansen tot in de late uurtjes en net iets te vaak pizza… Voordat ik kinderen had leefde ik er flink op los. Ik maakte me niet druk om dat sigaretje op de vrijdagmiddagborrel of een vette bek na een avondje stappen. Toen ik zwanger was van Sophia kwam daar heel snel verandering in. Ik dronk geen druppel alcohol, kookte gezond en gevarieerd en bleef uit de buurt van mensen die stonden te roken. Alles voor mijn kindje. Niet alleen mijn voedingspatroon veranderde drastisch, ik ontdekte ook de supplementen. Zo begon ik met het gebruik van vitamine D, foliumzuur, omega-3 én probiotica. En over dat laatste wil ik het graag even hebben. Want mag je probiotica gebruiken tijdens de zwangerschap?

Wat is probiotica?

Bij het woord ‘probiotica’ denken veel mensen aan antibiotica. Toch zijn het twee totaal verschillende dingen. Waar antibiotica bacteriën doodt of remt in de groei, laat je bij probiotica juist meer bacteriën toe in je lichaam. En dan natuurlijk geen ziekmakende bacteriën, maar goede en nuttige melkzuurbacteriën. Door het gebruik van probiotica proberen mensen hun darmflora op positieve wijze te beïnvloeden.

Hoe gebruik ik probiotica?

Niet elk product met melkzuurbacteriën is een goed probiotica. Zo bevatten bijvoorbeeld yoghurt en kwark wel melkzuurbacteriën, maar overleven ze het zure maagzuur niet. Deze bacteriën bereiken dan ook niet levend de darmen. Kies daarom voor probiotica supplementen die levend de darmen bereiken. Deze kun je kopen bij de apotheek of online. Kies dan voor maagsapresistente probiotica capsules. De gezonde melkzuurbacteriën bereiken zo levend de darmen en kunnen hun goede werk doen.

Mag ik probiotica gebruiken tijdens de zwangerschap?

Ja, dat mag. Het is zelfs heel erg gezond! Tijdens de zwangerschap wil je graag een goede algemene gezondheid behouden. Als moeder geef je tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling een deel van jouw darmflora mee. Heb jij een gezonde en gevarieerde darmflora? Dan draag je dit over aan jouw kindje. Het is tijdens de zwangerschap dan ook heel erg goed om probiotica te gebruiken. Ook voordat je zwanger bent en na de bevalling kun je het goed gebruiken.

Overleg met een arts

Wil  je probiotica gebruiken tijdens de zwangerschap en twijfel je aan deze informatie? Of ben je onder behandeling van een arts? Bespreek dan met je huisarts/verloskundige/behandelend arts of jij probiotica gewoon kunt gebruiken tijdens jouw zwangerschap.

Supplementen zijn geen vervanging van gezonde en gevarieerde voeding. Heb je hulp nodig bij het vormgeven van je dieet tijdens de zwangerschap? Overleg dan even met je verloskundige of gynaecoloog. Indien mogelijk kan hij/zij je verwijzen naar een diëtist.

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: Anastasiia Chepinska via Unsplash