Toen ik een paar weken na mijn bevalling meedeed aan after-zwangerschapsgym, plaste ik tijdens het touwtje springen spontaan in mijn broek. Ik schaamde me rot maar begreep dat urineverlies wel vaker voorkomt na de bevalling.

Ik wist niet wat me gebeurde. Twee keer springen en ik moest sprinten naar het toilet. Na de les sprak ik met de trainster die me verzekerde dat heel veel vrouwen last hebben van urineverlies tijdens en na de zwangerschap. Dat stelde me gerust. Ook was ik bang dat het een blijvende kwaal zou zijn, maar dat hoefde niet zo wist de trainster. Na de gymles kroop ik achter mijn laptop op zoek naar tips en trics.

Urineverlies

Ongewild je urine verliezen is niet wat je wilt. Tijdens de zwangerschap kun je er helaas last van krijgen. Sowieso moet je vaker plassen dan normaal. Dat komt onder meer omdat je baarmoeder steeds meer plek nodig heeft in je buik en daarvoor je blaas een beetje wegduwt. Gelukkig zijn er wel hulpmiddelen. Zo kun je bij ongewenst urineverlies je een stuk zekerder voelen als je de incontinentieverbanden van TENA Lady/ TENA discreet gebruikt. Deze inlegkruisjes zorgen ervoor dat je urine wordt opgevangen. Wel zo prettig als je bijvoorbeeld op je werk zit of onderweg bent.

Train je bekkenbodem

Wanneer moet je je zorgen maken? Als je zes weken na de bevalling nog steeds last hebt van urineverlies dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Je kunt ook een afspraak maken met een bekkenfysiotherapeut. Door je bekkenbodemspieren weer sterk te maken, zal je op den duur geen urine meer verliezen. Ga niet zelf aan de slag met oefeningen, maar laat het je uitleggen. Het niet goed uitvoeren van de oefeningen kan ervoor zorgen dat je klachten erger worden. Plas jij weleens in streepjes omdat je denkt dat dat goed is voor je bekkenbodemspieren? Niet doen! Vroeger werd in streepjes of druppeltjes plassen (tijdens het plassen steeds even stoppen) geadviseerd. Nu blijkt dat dit helemaal niet goed is en zelfs tot urineverlies kan leiden.

Wat kan je zelf doen?

Een goede oefening is om op een handdoek te gaan zitten en dan probeer je om je ‘kruis’ omhoog te trekken en weer los te laten. Ook kun je proberen alsof je een wind tegenhoudt; ook dan trek je je spieren samen. Ben je aan het fietsen of wandelen? Span dan niet je bekkenbodemspieren aan. Doe dit altijd in ruststand. Als je je bekkenbodem hebt aangespannen, moet je hem daarna weer even goed ontspannen. Dat is beter voor de werking van je bekkenbodem.

Tenslotte: plas altijd goed uit. Als je dat niet doet, kan er urine achterblijven waardoor je blaas in no time weer volloopt. Je kunt om het makkelijker te maken een klein krukje voor de wc zetten, zodat je benen iets hoger komen. Ook krijg je je blaas leeg door een klein beetje voorover te leunen als je plast. En neem gerust je tijd, dat is belangrijk.

En nogmaals: maak gebruik van incontinentieverbanden. Het zorgt ervoor dat je niet doorlekt en het voorkomt geen vieze luchtjes. Een merk als TENA heeft verschillende verbanden afgestemd op jouw urineverlies. Wel zo prettig.

Heb geduld, het komt goed

De eerste weken toen ik naar after-zwangerschapsgym ging, gebruikte ik incontinentieverband. Daardoor voelde ik me zekerder en als het mis ging, dan plaste ik in elk geval mijn sportlegging niet vol. Gaandeweg ging het steeds beter: ik leerde hoe ik de oefeningen goed kon uitvoeren en mijn bekkenbodem werd weer sterk. Een kwestie van consequent oefeningen doen en geduld hebben. Veel geduld.

Had/heb jij last van urineverlies tijdens en na de zwangerschap?

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: Camylla Battani on Unsplash