Kinderen die lekker spelen worden over het algemeen vies. Dit betekent ook dat de kleding vaak onder de vlekken zit. Op zich geen probleem want kinderen moeten natuurlijk ook gewoon lekker kunnen kliederen en ravotten, maar de vlekken die overblijven zijn vaak moeilijk eruit te krijgen. Zo krijg je vlekken uit kinderkleding: alles op een rijtje.

Algemene wastips

Voordat we dieper in gaan op de verschillende soorten vlekken én de manier om deze te verwijderen, geven we eerst nog een aantal algemene wastips om de kleding sowieso zo mooi mogelijk te houden:

  • Was donkere kleding altijd apart
    Dit doe je omdat donkere kleding gemakkelijk verkleurd in de was, of kan afgeven op lichte kleding. Kledingstukken die gemaakt zijn van donkere stoffen zoals denim of zwart katoen dus altijd apart in de machine.
  • Sorteer alle kleding
    Om geen risico te lopen op bijvoorbeeld een rode sok bij de witte was, is het verstandig om alle was te sorteren. Zet verschillende wasmanden neer en was per wasmand zodat je precies weet wat er nog moet gebeuren. Was sokken e.d. in een waszakje zodat je geen risico loopt op weessokken.
  • Gebruik het juiste wasprogramma
    Op de meeste moderne wasmachines zitten verschillende wasprogramma’s. Zorg ervoor dat je het juiste wasprogramma kiest passend bij het soort kledingstuk dat je wilt wassen. Let ook op de temperatuur. Delicate kleding wil je nou eenmaal niet te heet wassen, evenals babykleding. Sportkleding daarentegen wil je misschien wel wat heter en langer wassen.
  • Gebruik de juiste wasmiddelen
    Er is speciaal wasmiddel voor wol en zijde, dus het is aan te raden om dit te gebruiken. Daarnaast is kleurenwasmiddel altijd aan te raden om verkleuring te voorkomen en is wit wasmiddel geschikt voor de witte overhemden en t-shirts.
  • Lees de wasvoorschriften goed
    Op het label in de kleding staat precies hoe je het moet wassen, drogen en eventueel strijken. Volg al deze voorschriften op om eventuele beschadigingen van de kleding te voorkomen.
  • Hang kleding meteen op na het wassen
    Zorg dat je de kleding die je uit de wasmachine haalt meteen ophangt om kreuken te voorkomen. Daarnaast is het ook zo dat was kan gaan stinken als je deze te lang in de machine laat zitten.

Acrylverf

Als de verf opgedroogd is dan is het heeeel moeilijk om de vlek eruit te krijgen, maar als de verf nog nat is dan kun je er zeker wel wat mee. Gebruik heel veel water en smeer wat wasmiddel op de vlek. Gebruik eventueel een sponsje om de vlek weg te boenen. Daarna gooi je de kleding direct in de machine. Tip: gebruik gewoon waterverf, veel veiliger.

Bananenvlekken

Wrijf de vlek in met ossengalzeep en een klein scheutje vlekkenoplosser. Hierna gooi je het in de machine. Ook tandpasta op de vlek smeren voordat je het in de machine doet kan helpen.

Bellenblaasvlekken

Dit zijn de meest vreselijkste vlekken en het enige dat je kunt doen is hopen dat de vlekken oplossen door het langdurig weken van het kledingstuk in water met een oxi vlekkenmiddel.

Bloedvlekken

Bloedneuzen, sneetjes en schaafwonden kunnen vlekken in de kleding veroorzaken. Om deze te verwijderen gebruik je alleen koud water. Warm of heet water zorgt ervoor dat het bloed gaat stollen en dan wordt de vlek hard. Naast koud water kun je ook wat keukenzout gebruiken. Na het verwijderen van de vlek gooi je het kledingstuk in de wasmachine en was je op een koud programma.

Chocoladevlekken

Houd het kledingstuk onder de hete kraan en de chocolade zal smelten en uiteindelijk verdwijnen. Je kunt er ook wat melk op doen voordat je het in de machine gooit.

Grasvlekken

Grasvlekken zijn hardnekkig en deze kun je het beste verwijderen met wat afwasmiddel of groene zeep. Ook soda is goed te gebruiken hiervoor. Na het behandelen van de vlek gooi je het in de wasmachine en kies je voor het normale wasprogramma.

Kauwgom

Pindakaas is hiervoor de oplossing. Smeer het op de vlek en hierna kun je als het goed is de vlek eruit wrijven. Daarna hop, in de wasmachine. Een andere oplossing is om de kleding een nacht in de vriezer te leggen. De volgende dag kun je de kauwgom er zo vanaf halen.

Rood fruit

Heerlijk om te eten, maar het geeft wel vervelende vlekken. Gebruik hier ook wat citroensap. Eerst maak je de vlek een beetje nat en hierna druppen je er wat citroensap overheen. Daarna gooi je het in de wasmachine. Is de vlek toch hardnekkig, leg het kledingstuk dan in de zon te drogen, nadat je het citroensap erop hebt gedaan. Gebruik nooit eerst zeep, dit kan ervoor zorgen dat de kleding blauw wordt en dat wil je natuurlijk niet.

Tomatenvlekken

Doe direct na het morsen de kleding uit, maak de vlek nat met een beetje water en druppel er wat citroensap op. Laat het intrekken en spoel daarna met lauw warm water uit. Daarna direct op het normale programma in de machine gooien. 

Urine en ontlasting

Week ontlasting vlekken in water met soda en gooi het daarna in de wasmachine. Je kunt ook wat afwasmiddel op de vlek doen voordat je gaat wassen. Urinevlekken spoel je uit in koud water met een beetje glansspoelmiddel, Vanish of Shout. Hierna gooi je het in de wasmachine.

Vetvlekken

Smeer de vetvlek in met wat afwasmiddel voordat je het in de wasmachine gooit. Heb je geen wasmachine in de buurt dep dan de vlek met citroen en gooi er daarna wat keukenzout overheen. De vetvlek zal wegtrekken.

Viltstift

Viltstift vlekken verwijder je met een beetje tandpasta of spiritus. Je smeer de vlek hiermee in en daarna spoel je het uit met water. Natuurlijk moet het nog wel een rondje draaien in de wasmachine.

Zandvlekken

Klop het meeste zand van de kleding af en week het daarna in een emmer met sop. Laat dit zeker een aantal uur staan en stop het daarna in de wasmachine.

Gekrompen trui

Heb je te heet gewassen en zit je nu met een gekrompen trui? Doe 250 ml wasverzachter in een emmer met een liter water. Leg je trui er in en laat het 24 uur staan. Laat je trui daarna in de zon opdrogen, zonder hem uit te wringen. Het is geen garantie, maar mogelijk is je trui daarna weer in orde.

We zijn heel benieuwd wat je van onze tips vindt. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk 🙂

Let op: Check wel altijd het waslabel!

Beeld: Meghan Holmes on Unsplash