De meeste baby’s tussen de 4 en 6 maanden zijn klaar voor de volgende stap: het eten van groente en fruit. Waar de meeste ouders zullen beginnen met het geven van gepureerde hapjes (zelfgemaakt of uit een potje) zijn er ook ouders die ervoor kiezen om te starten met het geven van vast voedsel in de vorm van bijvoorbeeld grotere stukken fruit. Wat is de Rapley-methode en wat zijn de voor- en nadelen?

Rapley-methode: wat is dat?

Als je de Rapley-methode wilt volgen met je baby, dan ga je er vanuit dat deze zelf in staat is om te beginnen met het eten van vast voedsel. Hij/zij heeft zelf de controle over wat er wordt gepakt en hoeveel er ook daadwerkelijk de mond in gaat. Op deze manier wordt er dus op een speelse manier kennisgemaakt met verschillende soorten eten. De methode sluit aan bij de aangeboren drang om dingen na te doen en te onderzoeken.

Wanneer begin je ermee?

Als het kindje de leeftijd van ongeveer 6 maanden heeft bereikt, kun je beginnen met het aanbieden van vast voedsel. Op deze leeftijd kan hij of zij waarschijnlijk goed rechtop zitten en daarnaast is de motorische ontwikkeling vaak ook zover ontwikkeld dat het eten kan worden opgepakt. Daarnaast is het spijsverteringssysteem ook zo ver dat het voedsel kan worden verteerd. Mocht het kindje ngo niet goed kunnen zitten dan is het aan te raden om nog even te wachten. Verder is het van belang dat je even overleg hebt met de huisarts als er in de familie voedselallergieën of intoleranties voorkomen, of als er sprake is van spijsverteringsproblemen. Is je kindje te vroeg geboren, of kan het nog niet zelfstandig kauwen of dingen oppakken, wacht dan ook nog eventjes met het invoeren van de Rapley-methode.

Voordelen Rapley-methode

Tot noch toe is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Rapley, maar er zijn wel een aantal voorbeelden uit de praktijk die verschillende voordelen laten zien:

-Door je kind verschillende smaken en texturen aan te bieden is de kans groot dat hij/zij later minder kieskeurig is.
-Omdat het kind zelf reguleert hoeveel er wordt gegeten, gebaseerd op honger- en verzadigingsgevoel (net zoals bij borstvoeding) is de kans groter dat hij of zij zal stoppen met eten als er sprake is van een ‘vol’ gevoel. Indien jij eten geeft op een lepel is de kans groot dat er meer gegeten wordt dan er nodig is. Dit kan op de langere termijn leiden tot overgewicht.
-De oog- handcoördinatie wordt bevordert omdat het kind zelf het eten moet oppakken en naar de mond moet brengen.
-Ook de spijsvertering wordt bevordert omdat het kind leert natuurlijk goed kauwen.
-Zelfstandig worden hoort er ook bij. Doordat het kind merkt dat het zelf kan eten zonder hulp, leert hij/zij ook direct om zelf keuzes te maken en ontstaat er meer zelfvertrouwen.

Nadelen Rapley-methode

Zoals Johan Cruijff de uitspraak van Willem van Hanegem deed: “Elk nadeel heb zijn voordeel“, geldt dit ook voor het volgen van de Rapley-methode. En ja, er zijn zelfs meerdere nadelen te benoemen:

-Houd rekening met heel veel kliederen. Er valt meer naast je baby op de grond dan dat er in het mondje verdwijnt.
-Soms komen er te weinig voedingsstoffen binnen omdat er dus veel op de grond valt. Begin dus altijd met de Rapley-methode als je kindje nog borst- of flesvoeding krijgt.
-Hoeveel je kindje binnenkrijgt weet je niet precies, wat anders is als je je kindje met een lepel eten geeft.
-Omdat het kindje nog moet leren hoeveel er tegelijk in de mond kan, dan kan het voorkomen dat hij/zij moet kokhalzen of zich verslikt. Dit is niet gevaarlijk, maar het is wel belangrijk dat er altijd toezicht is.
-Als je de Rapley-methode volgt dan is het van belang dat je altijd gezonde en verse maaltijden bereidt.
-Waarschijnlijk zit je een stuk langer aan tafel omdat het kind graag wilt ontdekken en spelen met het eten. Houd hier rekening mee als je nog andere dingen te doen hebt.

Tips en adviezen

-Koop een slab met mouwen en bedek de grond.
-Snijd het eten in langwerpige stukken, ter grootte van het vuistje
-Geef in eerste instantie niet teveel opties: maximaal 2 soorten voedsel
-Bied, als het kind meer gewend is, verschillende soorten producten aan in verschillende kleuren en texturen
-Leg het eten los op tafel
-Laat hem of haar zelf alles pakken
-Volg geen vast voedingsschema. Het is juist de bedoeling dat het kind mee-eet als jullie eten
-Geef hem of haar de tijd tijdens het eten, geen gehaast!
-Vermijd harde producten zoals wortels, noten, kersen met pit en dingen met een schil
-Let op allergische reacties!

Welk voedsel is geschikt?

-Groenten, mits het goed gaar is (broccoli, paprika, radijs en aardappel). Komkommer en tomaat kun je wel rauw aanbieden.
-Fruit, maar vergeet niet om de eerste maanden alle pitten te verwijderen en alles goed te snijden.
-Graanproducten moet je even opbouwen. Begin met brood en een kost om op te sabbelen en eventueel een rijstwafel.
-Suiker, zout en kruiden. Voeg dit nog niet toe aan het eten van je kindje en geef zo min mogelijk producten waar dit al in is verwerkt.