Bij de ene moeder komen ze niet in huis, de potjes babyvoeding, de andere moeder vindt het juist wel handig om een voorraadje te hebben. Wat doe jij? Geef je je kindje een potje, of vind je het fijner om zelf een hapjes te maken? De voor- en nadelen van zelf hapjes maken of een potje zetten we voor je op een rijtje.

Het moment dat je kindje wat anders mag eten dan melk, is een mooi moment. De tijd dat melk voldoende was om je baby te laten groeien is voorbij en vast voedsel zorgt voor voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Leuk! Ja, maar ook: wat ga je doen? Ga je zelf babyvoeding maken of kies je voor een potje? Een baby is klaar voor een volgende fase als het al een beetje rechtop kan zitten. Deze houding is nodig om het voedsel te verwerken. Vaak is dat rond de vier maanden. Dan kun je starten met hapjes om te oefenen. Start met groenten. Fruit vind je baby gelijk lekker omdat dat zoet is en dat is de aangeboren voorkeur. Als je baby tussen de vier en zes maanden is, is het bereidt om kennis te maken met nieuwe smaken. Kies voor bloemkool, doperwtjes, wortels en pompoen. En geef niet teveel.

Kunststof lepel

Deze groentetjes zijn verkrijgbaar in de supermarkt en zitten achter glas. Dekseltje eraf, opwarmen en aanbieden. Je kunt het ook zelf bereiden. Koop verse groenten en laat suiker en zout achterwege. Kook en pureer de groenten en je kunt wat water toevoegen. Dat is makkelijker voor je kindje. Als je kleintje gewend is aan het gepureerde voedsel, kun je het steeds wat dikker laten. Koop een kunststof lepel om je kindje eten te geven; een ijzeren lepel eet niet zo fijn.

Potje of vers?

De meningen over potjes voeding en verse babyhapjes zijn verdeeld. Laat je niet van de wijs brengen en doe wat voor jou goed voelt. Vind je het fijner om alles zelf te maken zodat je weet wat je baby binnenkrijgt, doe dat dan. Ben je een dagje op pad en weet je niet hoe het gaat lopen met eten, dan is een potje in je tas altijd een goed idee. Ben je niet zo handig of zit je wat minder goed in je tijd, dan gebruik je potjes. Laat je niks wijsmaken, jij bepaalt wat en hoe je kindje eet.

Zelf hapjes maken

Als je zelf de voeding voor je kindje maakt, weet je precies wat je geeft. Je kunt zelf bepalen of je het heel fijn gepureerd wilt hebben of juist wat grover. Bij het zelf maken leert je kind hoe pure groenten samen en je kunt eindeloos variëren. Een ander voordeel is dat zelf voeding maken een stuk goedkoper is dan een rits potjes in de supermarkt kopen. Een nadeel is dat het zelf babymaaltijden verzinnen en maken, tijd kost. Je kindje kan nog niet met de pot mee eten, dus soms sta je gewoon twee keer op een dag te koken.

Potjes zijn ook prima

Je kunt kiezen voor potjes als je kindje het zelfgemaakte groentehapje nog niet zo goed kunnen verteren. Of als je wat krapper in je tijd zit. Een potje opwarmen is zo gebeurd. Ook zijn ze handig om mee te nemen als je op pad gaat. Potjes hoeven niet te worden gekoeld terwijl zelfgemaakte hapjes wat kwetsbaarder zijn. Voeding uit een potje is niet per se slechter dan zelfgemaakt eten en voldoet aan de behoeften van je baby. Let er op dat er potjes voor verschillende leeftijden zijn. Nadelen van een potje is dat de smaken soms wat afgevlakt zijn en dat verschillende groenten worden gemixt. Hoewel er veel verschillende smaken zijn, zijn er nooit zoveel als je zelf voeding zou maken.

Zelf hapjes maken of een potje. Wat doe jij?

Maar zoals gezegd: het een sluit het ander niet uit. Kies voor gemak als je het wat drukker hebt en geeft een eigengemaakt hapje als je de tijd hebt. En niet onbelangrijk: kijk waar je kindje blij van wordt!

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels