Toen de moeder van mijn beste vriendin overleed, was ze ontroostbaar. Naast het grote verdriet dat ze al had, moest ze ook aandacht geven aan het verdriet van haar kinderen. Hun oma was overleden en ze begrepen er niets van en wilden er niet veel van weten. Toch nam mijn vriendin haar kinderen mee naar de uitvaart.
Drie en zes waren de kinderen van mijn vriendin toen ze stilletjes hun mooiste tekening op de kist van hun oma legden en zelf hun naam op de rouwkaart schreven. Het liedje dat ze daarna hand in hand zongen was hartverscheurend en niemand van de aanwezigen hield het droog. Toen de uitvaart was afgelopen, renden ze vrolijk rond in de aula, aten plakjes cake en het leek alsof er geen verdriet meer was. Natuurlijk was dat er nog steeds, maar kinderen gaan daar anders mee om dan volwassenen. Hoe vertel je dat oma, opa of een ander dierbaar persoon is overleden? Wat zeg je wel, waarover zwijg je? En wanneer kunnen kinderen mee naar een uitvaart? Wij zochten het uit.
Kinderen beleven ‘t anders
Dat de kinderen van mijn vriendin na de plechtigheid gewoon lekker aan het rennen waren en plezier maakten in de aula, is heel normaal. Een kind rouwt anders dan een volwassenen. Een volwassene kan zich bedenken wat het overlijden van de dierbare inhoudt. Dat betekent dat je diegene nooit meer ziet, nooit meer kunt spreken. Kinderen zijn daarmee niet bezig, zij leven en denken veel meer in het nu.
Uitvaartbuddy voor je kind
Het is aan jou als ouder om in te schatten wat het bijwonen van een uitvaart doet met je kind. Als je kindje een jaar of vijf is, dan kun je het vertellen dat het stil moet zijn als er bijvoorbeeld muziek wordt gedraaid of als er iemand speecht. Zorg ervoor dat er iemand bij je kind in de buurt is. Een oma of een goede vriend of vriendin die als buddy kan optreden tijdens de uitvaart. Zo kan jij je focussen op bijvoorbeeld je speech en kun je je verdriet toelaten terwijl je weet dat je kind liefdevol in de gaten wordt gehouden.
Blijf praten
Belangrijk is om van te voren met je kindje te praten over de uitvaart. Leg uit wat er gaat gebeuren, hoe het verloop is van een uitvaart en vraag of je kindje erbij wil zijn. Het verschilt per kindje, sommige zijn al wat verder en begrijpen meer, anderen vinden het lastig. Het is aan jou om in te schatten wat je kindje aankan. Blijven praten is het belangrijkste. En dat hoeft niet zwaar te zijn, je kunt ook leuke herinneringen aan de overledene ophalen. Informeer ook een tijdje na de uitvaart bij je kind hoe het gaat.
Bloemetjes uitzoeken voor opa
Fijn vinden kinderen het vaak om mee te helpen met de uitvaart. Zo kun je kinderen bijvoorbeeld bloemetjes laten uitzoeken. Neem ze mee naar de bloemenwinkel en laat ze een bos met favoriete bloemen samenstellen. Een tekening maken voor op de kist vinden sommige kinderen ook heel fijn en net als de kinderen van mijn vriendin, wilden ze graag een liedje zingen.
Er zijn geen vaste regels of leeftijden als het om een uitvaart gaat. Belangrijkste is om te kijken wat je kindje aankan en waar jij je prettig bij voelt. Stop je verdriet niet weg voor je kind, je mag best laten zien dat het overlijden je raakt.
We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Wil je ze delen met ons? Dat kan in de comments onder dit artikel.
Foto door cottonbro studio via Pexels