Met Valentijnsdag heeft Sterre een haat liefde-verhouding. “Ik kom altijd heel stoer over, maar diep in mijn hart ben ik elk jaar weer teleurgesteld in mijn man die niet eens weet wanneer het Valentijnsdag is. Toen ik hoorde dat mijn beste vriendin voor haar kids een cadeautje koopt op Valentijnsdag, dacht ik: ‘de wereld is gek geworden en mijn bestie ook’.”

Dat haar beste vriendin vroeger al meer aandacht kreeg op 14 februari dan zij zelf (zij ontving ieder jaar minstens één anonieme Valentijnskaart), heeft ervoor gezorgd dat Sterre Valentijnsdag een soort van in de ban heeft gedaan. “Nancy was altijd de knapste van ons twee en kreeg de meeste aandacht. Op de één of andere manier wen je daaraan als je samen opgroeit en was het nooit echt een probleem. Ja, tuurlijk, vond ik het niet altijd leuk, maar het was gewoon zo. Toen we een jaar of 18, 19 waren kreeg Nancy op Valentijnsdag een enorme bos bloemen en een stapeltje kaarten. Ik kreeg één kaart en wist dat die afkomstig was van een enorme looser.”

Valentijnsdag? Wanneer is dat?

Vanaf dat moment heeft Sterre besloten Valentijnsdag gewoon niet leuk te vinden. “Was op zich ook niet zo moeilijk want ik vind dat het de laatste jaren zo’n enorm commerciële toestand is geworden. Van het oorspronkelijke idee van Valentijnsdag om een hartstochtelijke liefdesverklaring over te brengen door het sturen van een anoniem kaartje is natuurlijk niets meer over. Als ik op 14 februari op Facebook en Insta kijk dan zie ik dat het niet gek genoeg kan. Vriendinnen worden door hun man verrast en meegetroond naar dure restaurants of krijgen onbetaalbare parfums en tassen. Die van mij weet niet eens wanneer het Valentijnsdag is.”

Diep in mijn hart….

En ja, dat kan hilarisch klinken, maar Sterre vindt het diep in haar hart helemaal niet leuk dat haar vent zo aromantisch is. “Hij zegt dan: ‘je weet toch dat ik van je houd? Dat hoef ik toch niet telkens weer te zeggen?’ Nee, dat hoeft niet, maar het is wel leuk om te horen. Juist omdat ik niet de meest romantische man ben getrouwd, heb ik er altijd stoer en onverschillig over gedaan. Geroepen dat het me niet uitmaakt en dat Valentijnsdag alleen maar een goede dag is voor bloemisten en parfumerieën. Maar eigenlijk maskeer ik mijn teleurstelling door dat te roepen.”

O, leuk cadeautje voor je vent

Het is wat het is en Sterre kan het tij niet keren. Haar man verandert ze niet meer en dat hoeft ook niet. “Ik heb me er bij neergelegd en voor je het weet is het 15 februari en is iedereen weer klaar met Valentino.” Wie al weken druk is met de dag van de liefde, is Nancy. Sterre snapt er helemaal niets van. “Ik ging laatst met Nancy naar de kroeg en we zaten heerlijk te kletsen aan de bar. Zo eens in de twee maanden spreken we af voor een ouderwets avondje doorzakken, zoals we dat vroeger deden. Geniet ik enorm van en we hebben altijd heel veel pret samen. Maar die avond kon ik haar niet helemaal volgen. Nancy vertelde dat ze bezig was met een heel leuk Valentijnscadeautje. Geïnteresseerd vroeg ik wat ze aan het regelen was voor Karel, haar echtgenoot.”

Valentijnsdag is toch niet voor kids?

Nancy had Sterre lachend aangekeken. “Nee joh, niet voor Karel, maar voor mijn kids. Ik laat een sieraad met onze namen maken als blijk van liefde.” Huh? Een cadeau voor je kinderen op Valentijnsdag? Ik begreep er helemaal niets van. En dat zei ik haar ook. Dat ik het gek vond dat ze haar kinderen een cadeautje op Valentijnsdag geeft. Daarvoor is die dag toch helemaal niet bedoeld? Nancy schoot onmiddellijk in de verdediging. Legde uit dat het de dag is om de liefde te vieren, in de breedste zin. Niet alleen voor geliefden maar voor bijvoorbeeld je kinderen of ouders van wie je heel veel houdt. Ik lachte nog en zei dat ze te veel had gedronken, maar nee, Nancy was bloedserieus.”

Zegt die van mij: ‘leuk toch?’

Vol van het verhaal van haar beste vriendin, legt Sterre het voor aan haar eigen vent. “Het gekke is: hij snapt niet waar ik me zo druk over maak. Als Nancy het nou leuk vindt om haar kinderen te verrassen is dat toch prima? Wat is mijn probleem? Nou, mijn probleem is dat ik het gewoon belachelijk vind dat ouders kinderen cadeautjes op Valentijnsdag gaan geven. Dat slaat toch nergens op? Dat is toch een heel ander soort liefde dan de liefde die je voor een partner voelt?” Met Nancy krijgt Sterre er bijna ruzie over. “Op tijd kon ik mijn keutel intrekken, want ik wil helemaal geen ruzie met haar over zoiets. Soms denk ik dat het bij mij dieper zit dan ik zelf denk.”

Ze is beledigd

Een beetje aangeschoten namen Sterre en Nancy die bewuste stapavond afscheid en de gebruikelijke appjes the day after dat het zo leuk was, bleven uit. Een teken aan de wand weet Sterre. “Normaal appen we elkaar de volgende dag na zo’n gezellige avond helemaal plat en kaarten we na over de leuke avond die we hadden. Maar nu bleef het akelig stil. En ik weet dat ik te ver ben gegaan in mijn stelling dat het echt nergens op slaat om kinderen op 14 februari cadeaus te geven. Ik wil best mijn excuses aanbieden, maar dan zou ik niet eerlijk zijn. Want nog steeds vind ik het heel raar en snap ik niet dat je als ouder iets aan je kind geeft. Andersom trouwens ook niet. Ik weet alleen even niet hoe ik het kan gladstrijken met Nancy.”

Wat vind jij? Begrijp je dat Sterre een haat liefde-verhouding met Valentijnsdag heeft en dat ze het raar vindt dat haar vriendin cadeautjes voor haar kinderen koopt? Of denk je dat Sterre gewoon jaloers is en het liefst ook bedolven wil worden onder stapels kaarten, hartjes en cadeautjes? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Brett Sayles via Pexels

Man van June was niet bij de geboorte van kind: “Zat thuis te gamen”

niet bij geboorte van kind

De geboorte van een kind is voor veel mensen één van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. Van de eerste echo tot zwangerschapsclubjes: in de negen maanden van de zwangerschap gebeurt er een hoop in het leven van de nieuwe ouders. De bevalling is zowel een afsluiting als een nieuw begin. Heel bijzonder! Zo nu en dan hoor je dat de vader dit bijzondere moment mist. Denk bijvoorbeeld aan een vader die uit beeld is of een vader die wegens andere verplichtingen niet aanwezig kan zijn. Iemand die de bevalling van zijn eigen zoon miste, is de man van June: Sven. Afgelopen zomer werd hun eerste kindje geboren terwijl Sven thuis op de bank zat te gamen. June doet hier haar verhaal … Verder lezen