Je bent in verwachting: gefeliciteerd! Een zwangerschap is een leuke, spannende en bijzondere tijd. Er is vaak veel aandacht voor alle leuke dingen, zoals het kiezen van een naam of het inrichten van de babykamer. Die dingen geven plezier en zijn dus belangrijk. Toch is het ook goed om je te realiseren dat een zwangerschap niet alleen maar leuk en gezellig is. Er zijn heel veel dingen waar je geen controle over hebt en dat kan voor sommige moms to be best heel spannend zijn. Zo zijn er flink wat zwangeren vrouwen die opzien tegen de bevalling. Dat snappen we best, zeker als je graag in control bent kan het moeilijk zijn. Gelukkig zijn er veel zaken waar je wél invloed op hebt. Je voorbereiden op de bevalling: zo ben je er klaar voor!
Band met verloskundige
Halverwege de zwangerschap is vaak het moment waarop je rustig gaat nadenken over je bevalling. Meestal doe je dat samen met je partner, maar ook met je verloskundige kun je hierover praten. De verloskundige kan je vertellen wat jouw opties zijn, wat er geregeld moet worden en in welke gevallen je niet kunt bevallen op jouw plek naar keuze. Sommige verloskundigen zullen je vragen een bevalplan te schrijven. Dit is niet verplicht, maar het kan wel fijn zijn bij het onder woorden brengen van jouw wensen. Wat misschien nog wel belangrijker is dan een uitgebreid bevalplan, is een goede band met je verloskundige. Als jij je goed en vertrouwd voelt bij haar, ga je een stuk lekkerder richting de bevalling. Heb je het gevoel dat er geen klik is tussen jou en je verloskundige? Dan kan je dit bespreekbaar maken. Het staat je ook altijd vrij om alsnog over te stappen naar een andere verloskundigenpraktijk, bijvoorbeeld Geboortecentrum Amsterdam.
Waar ga je bevallen?
In Nederland kan en mag er veel, wat betreft bevallen. De beste plek om te bevallen, is (bij een niet-medische bevalling) de plek waar jij je het meest op je gemak voelt. Dit kan bij jou thuis zijn, maar ook bijvoorbeeld het huis van je moeder, het ziekenhuis, een bevalcentrum. Of je nou kiest voor een bevalhotel of je eigen bed: het gaat erom dat jij je er prettig bij voelt. Goed is wel om in je achterhoofd te houden dat dingen soms anders kunnen lopen dan je had gehoopt. Zo kan het dat je vanwege medische redenen toch naar het ziekenhuis moet. Door hier vooraf ook rekening mee te houden, verklein je de kans op teleurstelling.
Dit bericht op Instagram bekijken
Bevalcursus
Toen ik zwanger was van onze eerste dochter, hebben mijn man en ik samen een bevalcursus gevolgd. Aanvankelijk begreep mijn man niet goed waarom hij hier ook bij aanwezig moest zijn, maar toen we het cursuscentrum inliepen ontdooide hij. Wat ik vooral heel fijn vond aan de cursus, is dat je leert begrijpen hoe een bevalling werkt, wat je kunt doen tegen de pijn en hoe je partner je kan helpen. Ook nuttig vond ik het om met de andere stellen te praten over hun zwangerschap en bevalwensen. Zelfs mijn man ging met een goed gevoel naar huis. “Ik krijg er helemaal zin in”, zei hij zelfs. En dat gevoel was wederzijds, haha!
Flexibele houding
Zoals we hierboven al schreven, loopt een bevalling soms niet hoe je dacht of hoopte dat hij zou verlopen. Om op dat moment enorme teleurstelling te voorkomen, is het slim om een zo flexibel mogelijke houding aan te nemen. Als je vertrouwt op je verloskundige en je eigen lichaam, maakt het uiteindelijk niet zo veel uit waar je gaat bevallen. Eigenlijk maakt het niet uit waar je bevalt, als je bevalling maar zo voorspoedig mogelijk verloopt.
Focus op einddoel
Houd bij je bevalling altijd het einddoel in gedachten: jouw kindje gezond en veilig op de wereld zetten. De weg hier naartoe kun je niet altijd beïnvloeden, maar door te vertrouwen op je gevoel en de adviezen van professionals, vergroot je de kans om dit doel zo snel en goed mogelijk te bereiken. Overhandig een eventueel bevalplan voor de bevalling aan de mensen die erbij zijn en laat het dan los. Focus je op het einddoel en pak de begeleiding van de professionals met beide handen aan.
Hoe bereid jij je voor op je bevalling? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we gezellig!
Afbeelding boven artikel: Unsplash+
Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!