In de afgelopen jaren heeft vapen een opmerkelijke opmars gemaakt, vooral onder jongeren. Zelfs op middelbare scholen is vaak een speciaal reglement voor in het leven geroepen. Vapen brengt de gezondheid van jongeren in gevaar: hoe ga je daar als ouder mee om? We gaan in dit artikel wat dieper in op deze nieuwe trend. 

Wat is vapen?

Vapen, ook wel bekend als e-sigaret of elektronisch roken, is een alternatieve vorm van tabaksgebruik. In plaats van traditionele sigaretten, maken mensen die vapen gebruik van elektronische apparaten die vloeistoffen (e-liquids) verdampen. Deze e-liquids bevatten vaak nicotine en andere chemicaliën. Het proces van vapen is simpelweg het inhaleren van de damp die wordt geproduceerd door het verhitten van de vloeistof.

Populariteit onder jongeren

Een van de redenen achter de populariteit van vapen onder jongeren is de misvatting dat het minder schadelijk is dan traditioneel roken. Advertenties en marketingstrategieën hebben de indruk gewekt dat vapen een minder schadelijk alternatief is. Daarnaast boden e-sigaretten eerder een scala aan smaken, variërend van fruitig tot zoet, wat het aantrekkelijker maakte voor jongeren dan de traditionele sigaret. Nu zijn alle smaakjes verboden, behalve tabak. Wat natuurlijk ook altijd een rol speelt is de sociale druk onder jongeren. In veel gevallen wordt vapen gezien als een sociale activiteit, vergelijkbaar met roken in vroegere tijden. En een vape is zo geregeld. Eventjes een belletje of appje met iemands telefoon en gaan met die banaan.

Gezondheidsrisico’s van vapen

Een van de grootste zorgen is het nicotinegehalte in e-liquids. Nicotine is een verslavende stof die schadelijk is voor de hersenen, met name wanneer de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Het gebruik van e-sigaretten met nicotine kan leiden tot verslaving en het verhoogde risico op andere verslavende gedragingen. Daarnaast kunnen de chemische stoffen in e-liquids schadelijk zijn voor de longen. Het inademen van deze stoffen kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en longproblemen, zoals bronchitis en astma. Een ander gezondheidsrisico van vapen is de mogelijkheid van het inademen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde en acroleïne. Deze stoffen ontstaan ​​tijdens het verhittingsproces van de e-liquids. Ze kunnen schade aanrichten aan de longen en andere organen.

Blijf in gesprek

Hoewel vapen wordt gepresenteerd als een minder schadelijk alternatief zijn de gezondheidsrisico’s gewoonweg niet te negeren. Het is belangrijk jongeren bewust te maken van de mogelijke gevolgen voor hun gezondheid. Een gesprek is dus altijd aan te raden. Dit kan binnen de thuissituatie zijn, maar ook scholen kunnen hier meer aandacht aan geven. Er zijn al scholen die regelmatig speciale ouderavonden organiseren, zo ook over dit onderwerp. Doet de school van jouw kind dit nog niet, dan kun je het altijd als idee opperen bij de directie. Wil je thuis het gesprek aangaan, dan is het misschien handig om onderstaande tips te volgen:

  • Kies het juiste moment: Probeer een geschikt moment te vinden waarop jullie beiden ontspannen zijn en de tijd hebben om te praten.
  • Stel open vragen: Begin het gesprek door open vragen te stellen, zoals “Wat weet je over vapen?” of “Heb je ooit iemand zien vapen op school?”.
  • Luister actief: Laat je kind alles op zijn/haar gemak vertellen zonder meteen te oordelen. Luister aandachtig en toon begrip voor zijn/haar perspectief.
  • Deel feitelijke kennis: Deel feitelijke kennis over de gezondheidsrisico’s van vapen op een begrijpelijke manier. Wees niet belerend, maar deel informatie als een manier om samen te leren.
  • Deel je zorgen: Laat je kind weten dat je je zorgen maakt, niet omdat je hem wilt controleren, maar omdat je geeft om zijn/haar gezondheid.

Heb jij wel eens te maken gehad met vapen? Heb je wellicht nog andere tips? We lezen het graag in de comments!