The World Health Organization (WHO) heeft over alles natuurlijk ‘een mening’ en daar hoef je het niet mee eens te zijn. Echter, de adviezen die ze geven kunnen wel een soort van leidraad bieden. Zo geven ze ook een advies als het aankomt op het kijken van televisie door kinderen. Eventjes alvast de grootste constatering die hebben gemaakt: kinderen onder de 5 jaar zouden eigenlijk tot maximaal 1 uur per dag moeten kijken naar een digitale apparaten (dus ook de televisie) en onder het jaar zelfs helemaal niet. Ben je al geschrokken? Want hoe lang zitten ze bij jou thuis met hun neus op een scherm? Wij doken nog eventjes iets verder in het onderwerp: vanaf welke leeftijd tv kijken? En hoe zit het nou eigenlijk met de gezondheid etc?
Wel ff makkelijk tijdens het koken
We maken ons er allemaal schuldig aan hè, je kind eventjes wat te doen geven tijdens het koken. En nee, niet ieder kind kan zelfstandig knutselen, spelen of kleuren. Vaak knallen we dan toch de televisie aan, of wordt de iPad uit de oplader getrokken. Kinderen moeten zich toch eventjes vermaken, zeker als je bezig bent met een belangrijke taak zoals het bereiden van een maaltijd. Lastig wel, want het is natuurlijk helemaal ‘niet goed’ om ze te veel bloot te stellen aan schermpjes. Maar ja, krijsende of rondrennende kinderen is natuurlijk ook niet echt een goed idee. Vaak kies je dan toch even voor de rust, zodat je kunt blijven doen waar je mee bezig bent en dan met volle concentratie.
Wat zegt de WHO over de risico’s?
Sedentair gedrag (alles wat je doet als je zit of ligt, waarbij je heel weinig energie verbruikt – slapen hoort hier niet bij) is een risico tot een toename van zwaarlijvigheid. Zeker gedurende de vroege kinderjaren, waarin men het snelst ontwikkelt is het van belang om dit goed in de smiezen te houden. Het is dus belangrijk om voldoende fysieke activiteiten aan te bieden en de sedentaire tijd (bijvoorbeeld achter een scherm) te verminderen. Daarnaast is een goede nachtrust nog steeds uitermate belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid en het welzijn van de kinderen. Hierdoor kan overgewicht en de daarmee samenhangende ziektes kunnen worden voorkomen.
Wil dit nou zeggen dat je de televisie op Marktplaats moet zetten en de iPad in de vuilnisbak moet gooien? Nee, zeker niet, want dat is wel meteen een hele drastische beslissing. Zo nu en dan televisie kijken of een spelletje spelen is echt niet erg. Alleen hier geldt dus ook weer “met mate”. Maar er is meer om in de gaten te houden…
Onderzoekers uit Canada ontdekten verschillende dingen
Onderzoekers uit Canada ontdekten verschillende, m.i. schokkende dingen als het gaat om het aanbieden van schermen aan (jonge) kinderen. Zo blijkt dat de woordenschat van kinderen achteruit gaat als ze veel bezig zijn met schermen, maar ook de communicatieve vaardigheden en het maken van oogcontact lijkt sterk vermindert. Verder wordt schermtijd ook in verband gebracht met ADHD-symptomen (kijkend naar zelfregulatie), het kunnen verplaatsen van aandacht en het nemen van besluiten. Ook belemmert te veel schermtijd het oplossen van problemen en het creatief bezig zijn. Allemaal dingen om eens over na te denken als ouders, nietwaar? En nee, de schermen hoeven de deur dus niet uit, maar op een iets gezondere manier ermee omgaan is voor iedereen goed.
Slecht voor de ogen
Zoals je wel zult begrijpen, het is slecht voor de ogen om urenlang naar een scherm te turen. Dit is zelfs zo’n groot probleem dat het Oogfonds de 20-20-2 vuistregel in het leven heeft geroepen (lees zeker eventjes de tips!). Veel kinderen hebben namelijk last van myopie (bijziendheid). Dit is een oogaandoening waarbij alles wat dichtbij is scherp gezien wordt, maar alles wat verder weg is juist wazig. Dit lijkt gemakkelijk op te lossen met een bril, maar eigenlijk gaat het erom wat er op latere leeftijd allemaal kan gaan spelen. Myopie kan namelijk leiden tot ernstige zaken als glaucoom en netvliesloslating.
Uiteindelijke doel is niet om schermen weg te nemen
Het uiteindelijke doel is niet om alle schermen weg te nemen, want er zit uiteraard ook altijd nog een educatieve kant aan het televisiekijken of het spelen van een spel. Op televisie zijn namelijk genoeg programma’s waar kinderen veel van kunnen leren. Daarnaast zijn er ook actieve spelletjes die op een iPad of smartphone kunnen worden gespeeld. Het doel is dat ouders leren om hun kinderen op een gezonde manier leren om te gaan ermee. Vaste schermtijden en regelmatiger pauzeren is al de eerste stap. En een goed voorbeeld doet goed volgen. Laat je telefoon dus ook eens links liggen!
Hoeveel schermtijd hebben jouw kinderen? En hoe vaak zit je zelf op een scherm?
Afbeelding: Pexels – Ketut Subiyanto