De teleurstelling kan ik mij nog zo goed herinneren. Van haar eigen spaargeld had mijn dochter een prachtig tasje gekocht dat ze op de terugweg van vakantie per ongeluk in het vliegtuig liet liggen. Alle mogelijke moeite hebben we gedaan om dit tasje terug te krijgen, maar helaas er was grondig schoongemaakt in het toestel en het tasje was verdwenen. Groot was het verdriet van haar. Je zou denken, dit zal haar niet meer overkomen. Maar helaas … Inmiddels heb ik ook mijn lesje wel geleerd als moeder en pak het nu anders aan. Raakt jouw kind ook altijd alles kwijt? Hier mijn tips!

Breng zelf structuur aan

Ben jij van nature nogal chaotisch: dik kans dat je kind dat ook is. Zorg dat je thuis alles goed organiseert en laat je kind ook zien hoe je dat doet. Een vaste plek creëren waar bijvoorbeeld het speelgoed wordt opgeborgen. Maar dat geldt ook voor zijn of haar kleding. Betrek ze erbij als je de kleding in de kast legt. Laat zien dat alles een eigen plekje heeft. Wie weet vinden ze het zo leuk, dat ze het in het vervolg zelf in de kast willen leggen. Dat scheelt jou in de toekomst meer tijd en je kind leert om te genieten van een gestructureerde bezigheid.

Label en markeer spullen

Natuurlijk kun je je kind niet altijd in de gaten houden en ervoor laten waken dat hij spullen niet kwijt raakt. Mogelijk gaat je kind naar school, zwemles, sportclubjes en overal kan er wat mis gaan. Wat ons enorm heeft geholpen is etiketten laten maken en dit op de kleding van onze dochters te plakken. Je kunt deze etiketten ook zelf ontwerpen. Hoe leuk is het dan om dit samen met je kind te doen. Wij plakten het op kleding, zwemspullen, tassen, broodtrommels, bekers etc. Mocht je je trouwens afvragen wat de huidige mogelijkheden zijn op gebied van etiketten, kijk dan eens bij Avery etiketten.

Laat je kind zelf oplossingen bedenken

Natuurlijk kun je alles voorkauwen, maar hoe fijn is het om je kind zelf mee te laten denken over het zorgvuldig met zijn spullen omgaan. Erken dat er een probleem is en zeg iets als “ik heb gemerkt dat we vaak spullen kwijtraken, zoals je speelgoed of je schoolbenodigdheden. Laten we samen nadenken over hoe we dit kunnen oplossen.” Kijk eerst eens waar je kind zelf mee komt, maak daarna een plan waar je kind ook achterstaat.

Toch iets kwijt?

Het kan gebeuren. Het overkomt iedereen weleens, hoe gestructureerd ook. Geef je kind daarna weer het vertrouwen dat het goed op zijn spullen kan letten. Neem ook de situatie nog eens door waardoor het toch is misgegaan. Misschien is het helemaal niet de schuld van je kind, maar heeft iemand anders het (per ongeluk) meegenomen. Mocht je etiketten of labels op het item hebben geplakt, dan komt het daarna vermoedelijk toch weer goed :-).

Beloon

Gaat het al langere tijd goed en raakt je kind (bijna) niks meer kwijt, beloon het dan ook. Daardoor groeit het zelfvertrouwen en ben je op een positieve manier bezig om de organisatie in het leven van je kind op orde te krijgen. Hoe fijn is dat!

Nog meer tips?

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je kind niets meer kwijtraakt? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Dat vinden we leuk en wellicht kun je iemand anders er ook mee helpen :-).

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Foto door Ron Lach via Pexels