De traktaties op de school van de kinderen van Isa lijken steeds gekker te worden. “Van zelfgebakken macarons tot goedgevulde goodiebags; het is eerder regel dan uitzondering bij ons op school”, vertelt de 35-jarige moeder. “Bij ons was dat vroeger wel anders. Je trakteerde een zakje chips of blokjes kaas op een satéprikker. Had je een creatieve moeder? Dan maakte ze soms nog pigs in a blanket of fruitbootjes. Maar die Pinterest-traktaties die je nu ziet? Die kenden wij vroeger bij ons op school niet.”

Gaat om het feestje

Isa heeft twee kinderen op de basisschool. “Boris is 4 jaar en in augustus gestart in groep één. Voor hem is alles nog spannend en nieuw. Als er feestjes worden gevierd in de klas dan vindt hij het al snel goed. Of hij nou een doosje rozijntjes of een mega Pinterest-traktatie krijgt; hij vindt het allemaal even leuk en lekker. Naar mijn idee hoort dat ook zo. Het gaat om het feestje, niet om de traktatie.”

Suikerspinmachine

Het is duidelijk dat er ouders zijn die hier anders over denken. “Valerie wordt volgende week 8 jaar en zit in groep 4. Bij haar in de klas zijn de traktaties groot, groter, grootst. Zo trakteerde een kindje vorig jaar op verse suikerspinnen. Haar moeder had een machine gehuurd en op het schoolplein laten neerzetten. Alle kinderen van school mochten een suikerspin komen halen. De kinderen vonden het geweldig en veel ouders konden ook niet ophouden over het ‘originele en creatieve idee’. Nou sorry hoor, maar als je het mij vraagt is het gewoon pocherig en overdreven. Ik begrijp niet dat de school dit goedkeurt.”

Palmbomen van Kitkat

Ook als er geen suikerspinnen worden uitgedeeld, zijn de traktaties op de school van de kinderen van Isa over the top. “Er zijn twee categorieën hierin. De ouder die veel tijd heeft, maakt zelf iets heel ingewikkelds. Vaak een combinatie van een zelfgemaakte baksel, snoep en onderdelen uit de feestdingen. Zo zag ik laatst palmbomen van Kitkat, deze stonden rechtop in een zelfgebakken cupcake en waren afgemaakt met apenkoppen en zorgvuldig uitgeknipte palmbladeren. Ik weet zeker dat die moeder hier minimaal drie uur mee bezig is geweest. En misschien nog wel meer. Ze kreeg op het schoolplein in ieder geval heel wat complimenten van de andere ouders. Stiekem denk ik dat ze het daar voor doet.”

Dure traktaties

Traktaties in de tweede categorie zijn vooral duur, vertelt Isa. “Denk aan een goedgevulde cadeautas. Laatst kwam Valerie hier mee thuis en toverde er een pop-it, kleurboek, stiften, klei, knuffeltje, lolly en snoepzakje uit. Ik heb even zitten rekenen: per tasje heeft dit zeker 5 tot 10 euro gekost. Natuurlijk afhankelijk van de winkel waar ze hem hebben samengesteld. In de klas zitten 27 kinderen en dat betekent dus dat de totale traktatie 135 tot 270 euro kostte. Dat is toch niet normaal?”

Pinterest-traktatie

Omdat Valerie volgende week jarig is, mag ze trakteren in de klas. “Toen ik haar vroeg wat ze lekker zou vinden, vertelde ze dat ze graag plastic champagne glazen wilde vullen met snoepjes en dan daar bovenop een zelfgebakken regenboogcupcake. Ik had natuurlijk ergens verwacht dat zij hierom zou vragen, maar stiekem gehoopt dat ze gewoon voor een zakje chips zou kiezen. Helaas.” Isa vindt het lastig om ‘nee’ ze zeggen tegen Valerie, maar doet het toch. “Sorry Val, daar heb ik het geld en de tijd niet voor.”

Moet ze het mee doen

De dochter van Isa is heel teleurgesteld. “Logisch. Als alle kinderen in de klas met zelfgemaakte kunstwerken of dure cadeaus aankomen, wil zij dat natuurlijk ook. Hoewel ik absoluut tegen ben op deze traktatie-gekte, wil ik haar natuurlijk graag blij zien. Alleen kan ik het gewoon niet… Ik ben een alleenstaande moeder en ik werk bijna 50 uur per week in de zorg. Ik heb niet drie uur de tijd om het allemaal in elkaar te knutselen. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten… Van mijn inkomen komen we heus wel rond, maar meer dan 15 euro aan een traktatie voor de klas uitgeven zit er voor ons gewoon niet in. Zeker niet omdat ze ook nog een partijtje geeft, er familie langskomt en we deze zomer ook graag nog op vakantie willen. Daar moet zij het helaas mee doen.”

Gesproken met de juf

Tijdens het laatste oudergesprek heeft Isa met de juf gepraat over de traktaties op school. “Ik heb verteld dat ik het too much vind en dat ik het niet leuk vind voor kinderen met ouders die minder te besteden hebben. De juf gaf aan dat ze het begreep en dat zij het ook heel overdreven vind allemaal, maar dat beleid rond traktaties iets zijn van de school. Ze zou het meenemen in de volgende vergadering, maar ik heb er niks meer over gehoord. Ik denk omdat de meeste ouders de traktaties zien als een moment om eens goed uit te pakken. Dat zou ik misschien ook hebben als ik veel geld of veel tijd zou hebben.”

Maak jij voor je kinderen een Pinterest-traktatie? Isa is heel benieuwd hoe hier op andere scholen mee wordt omgegaan. Ook is ze benieuwd hoe andere ouders ermee omgaan als er op school zo groots wordt getrakteerd, maar wanneer zij daar zelf niet aan mee kunnen doen. Praat mee in de reacties onder het artikel. 

Sofie en man slapen met hun drie kinderen op één kamer: “Willen niet in hun eigen kamer”

 

één kamer

Elke ouder weet dat slaap heilig is. Maar hoe ver ga je voor een goede nachtrust? Waar de één vindt dat de kinderen zich maar gewoon koest moeten houden op hun kamer, huurt de ander een professionele slaapcoach in, gaat naast de kinderen in bed liggen of neemt ze bij de ouders op de kamer. Laten we vooropstellen: alles is goed. Zo lang jij als ouder tevreden bent met de situatie, is er naar ons idee geen reden om het anders te doen. Wel vinden we het leuk om een kijkje in de slaapkamer van andere ouders te nemen. Voor dit artikel spraken we met Sofie. Zij en haar man slapen al maanden met hun drie kinderen op één kamer… Lees verder!