Elke ouder weet dat slaap heilig is. Maar hoe ver ga je voor een goede nachtrust? Waar de één vindt dat de kinderen zich maar gewoon koest moeten houden op hun kamer, huurt de ander een professionele slaapcoach in, gaat naast de kinderen in bed liggen of neemt ze bij de ouders op de kamer. Laten we vooropstellen: alles is goed. Zo lang jij als ouder tevreden bent met de situatie, is er naar ons idee geen reden om het anders te doen. Wel vinden we het leuk om een kijkje in de slaapkamer van andere ouders te nemen. Voor dit artikel spraken we met Sofie. Zij en haar man slapen al maanden met hun drie kinderen op één kamer.

Tikkeltje chaotisch

In minder dan vier jaar tijd kregen Sofie en haar man Mark drie kinderen. “Diede is 6 jaar, Florine is 4 jaar en Kate is net 3 jaar oud”, vertelt Sofie. “Heerlijk vinden we het met die drie, maar een tikkeltje choatisch is het wel. Mark is piloot en is de ene keer dagenlang weg en dan weer dagenlang thuis. Ik heb een kledingwinkel waar ik vier dagen per week aanwezig ben. Thuis hebben we een au pair om te zorgen dat er altijd iemand is als de kinderen uit school komen. Op de dagen dat Mark vrij is haalt hij de kids op, maar het gebeurt soms dus ook dat wij allebei druk zijn. Het is dan fijn dat de au pair er is.”

Bij ons op de slaapkamer

Sofie en Mark zijn gelukkig. “We hebben het goed voor elkaar. De kinderen zijn gezond, wij zijn gezond, we hoeven ons geen zorgen over geld te maken en we hebben een leuk leven. Maar dat betekent niet dat de dingen hier altijd op rolletjes lopen. Zo hebben we een behoorlijk issue: alle drie de kinderen liggen namelijk al maanden bij ons op de slaapkamer. In het begin was dit nog wel gezellig, maar inmiddels zijn Mark en ik het goed zat. We zien elkaar vaak dagen niet en dan is het toch wel heel fijn als je in de slaapkamer tijd met z’n tweeën hebt.”

Goede oplossing

Het gezin is ooit op één kamer gaan slapen toen alle drie de kinderen tegelijk buikgriep hadden. “Mark zat in het buitenland en ik was alleen met ze. Als ik het ene kindje aan het helpen was, hoorde ik in een andere kamer al weer de volgende huilen. In mijn eentje heb ik toen alle drie hun matrasjes naar onze slaapkamer gesleept. Het was voor mij op dat moment een hele goed oplossing. Toen Mark thuiskwam vond hij het er zo gezellig uitzien, dat we de kinderen beloofden nog één week op deze manier met elkaar te logeren.”

Niet terug

Duidelijk is dat het niet bij die ene week is gebleven. “Mark vertrok weer naar het buitenland en ik was dus weer alleen met de kids. Ik had toen voet bij stuk moeten houden en ze naar hun eigen kamer moeten sturen. Dit heb ik niet gedaan. Het was makkelijker zo en ik vond het ook wel gezellig. Daarna was het hek van de dam en wilden ze helemaal niet meer terug naar hun eigen kamer. Sinds de kinderen bij ons liggen slapen ze ongelofelijk goed. We hoeven nooit meer ’s nachts ons bed uit en ik ben uitgeruster dan ooit. Mede hierom vond ik het ergens ook wel prima dat ze bij ons slapen.”

Moet anders

Maar helemaal ‘prima’ is het natuurlijk niet. “Mijn schoonmoeder maakt er altijd wel een opmerking over. Ze zegt dat Mark en ik elkaar al zo veel moeten missen en dat het niet goed voor ons huwelijk is als er altijd kinderen in onze slaapkamer aanwezig zijn. Ze heeft natuurlijk gelijk. Mark en ik zijn nooit meer met z’n tweeën en ik merk dat we sneller ruzie hebben dan voorheen. Als ouders is het belangrijk om tijd samen door te brengen en niet altijd op je tenen door je eigen slaapkamer te moeten lopen. Het moet zeker anders.”

Terug naar eigen kamer

Het idee is nu dat de kinderen in vakantie terug gaan naar hun eigen kamer. “Dan is Mark thuis en hoeven de kinderen niet naar school. Als er dan tijdelijk wat slechter geslapen wordt, is dat niet zo’n ramp. Het wordt een kwestie van volhouden, maar dan krijgen Mark en ik in ieder geval onze eigen slaapkamer weer terug. Het goede slapen ga ik zeker missen, maar uiteindelijk is dit voor iedereen beter.”

Afbeelding: Candice Picard via Unsplash

Kinderen van Marie willen sinds de scheiding niet meer naar papa: “Ze geven hem de schuld”

Kinderen van Marie willen sinds de scheiding niet meer naar papa

Marie en haar ex-man Huub zijn al bijna een jaar uit elkaar. “Veel mensen dachten dat het initiatief bij Huub vandaan kwam, maar dat klopt niet. Huub ‘zeurde’ dan misschien wel veel over mij bij zijn vrienden, maar puntje bij paaltje wilde hij helemaal niet scheiden. Ik was degene die het zat was en de knoop doorhakte. Tegen onze kinderen hebben we altijd verteld dat het een gezamenlijke beslissing was, maar zij hebben nog steeds het gevoel dat Huub ons heeft verlaten. Ik vind het een hele moeilijke situatie.” Ze willen sinds de scheiding niet meer naar papa.

Huub en Marie werden vlak na hun studie verliefd op elkaar. “Toen ging het allemaal vrij snel. Na een jaar waren we getrouwd en negen maanden later had ik onze eerste zoon Kees in mijn armen. Het was een hele gelukkige tijd”, vertelt Marie. “De jaren vlogen voorbij. Na Kees kregen we een dochter, Hannah. En na Hannah kwam zoontje Jaap. Helaas is Jaap een paar weken na de geboorte overleden. Dit is het moment waarop onze gelukkige jaren plotseling tot een einde kwamen.”

Lees hier verder!