Met je kind(eren) naar de supermarkt is vast niet iets dat bovenaan je lijstje met ‘leuke en relaxte bezigheden’ staat. Ook tijd technisch gezien is het vaak een stuk handiger om even snel in je eentje de wekelijkse boodschappen te doen. Maar ja, soms kom je er echt niet onderuit en moet je hem/haar/ze wel meenemen. Heb je de volgende ervaring: mijn kind luistert niet in de supermarkt? Lees dan snel verder en probeer zeker onze tips een keertje uit! Succes!

Geef ze een eigen mandje of karretje

Nee, natuurlijk moet je dit ab-so-luut niet doen als je om wat voor reden dan ook binnen 10 minuten weer buiten wilt staan, want met een eigen mandje of karretje duurt het standaard 3 keer zo lang. Naast dat je het karretje soms zelf moet duwen omdat het kind afgeleid is (of geen zin meer heeft om te duwen, of om het mandje te dragen) moet je er ook nog op letten dat de schenen van andere mensen niet worden geraakt. Verder ben je ook druk bezig met alles wat niet in de karretje of mandje hoort er weer uit te halen zodat je bij de kassa niet voor verrassingen komt te staan.

Laat het kind sowieso 1 product uitkiezen voor thuis, bijvoorbeeld iets lekker om te snoepen. Spreek van tevoren wel goed af wat en wel en niet mag (en dit dan buiten de winkel) zodat er geen discussie kan ontstaan (dit laatste kans alsnog gebeuren natuurlijk, maar proberen de boel vooraf te tackelen is altijd een goed idee).

Voorkom hangry kids

Kinderen die trek hebben zijn vaak niet te genieten (dit geldt overigens ook voor de meeste volwassenen). Zorg dus dat je never ever ever naar de supermarkt vertrekt als de kleintjes rammelende magen hebben. Hangry kids wil je niet om je heen hebben en al helemaal niet als je iets productiefs moet doen waarbij je moet nadenken, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen. Kan het echt niet anders, geef ze dan iets makkelijks te eten zoals een koekje of bolletje. Niet vergeten af te rekenen natuurlijk! Ook is het gratis fruit wat in de meeste supermarkten ligt een goede om in de smiezen te houden. Allemaal een banaan, mandarijn of appel in de hand en gaan..! Met gevulde maag zijn kids vaak een stuk beter te sturen en lijken die oren het ook ineens een stuk beter te doen.

Houd je aan het boodschappenlijstje

Om jezelf te behoeden voor het doen van impulsaankopen, is het verstandig om een boodschappenlijstje te maken en alleen mee te nemen wat daar op staat. Je kunt je kind(eren) laten helpen met het zoeken van de producten en deze te scannen, of in het karretje/mandje te doen. Het is ook goed om kinderen te leren hoe je bijvoorbeeld de ingrediënten voor een gerecht bij elkaar zoekt en dan samen te koken. Op deze manier stimuleer je ook gezond eten en heb je een grotere kans dat de bordjes leeg (of leger) gaan.

Door het samen boodschappen te doen en en lijstje af te gaan, zijn kinderen vaak minder snel geneigd om vervelend te gaan doen en uit te tunen. Op deze manier kun je een hoop ellende en driftbuien voorkomen. Is voor iedereen (in de supermarkt) prettig als er geen luchtalarm afgaat tijdens het winkelen.

Vermijd het woord ‘nee’

Het woordje ‘nee’ zorgt vaak voor een recalcitrante reactie en daarom is het het beste om dit kleine veelzeggende woordje dan ook te vermijden. Vraagt het kind om iets lekkers, bijvoorbeeld een zak chips, zeg dan liever ‘we hebben thuis nog chips in de kast’. Of ‘laten we die de volgende keer meenemen, we hebben nu…..”. Op deze manier voorkom je dat je ‘nee’ zegt en zal het waarschijnlijk een stuk beter worden opgevat.

En natuurlijk snappen we dat het soms best lastig is om zo’n schattig snoetje (of juist een tirade) te weerstaan. Maar mom, you’ve got this. Jij bent degene die bepaalt, jij bent degene die opvoedt, dus laat je zeker niet kennen en blijf bij je standpunt! Zorg overigens dat jouw partner zich hetzelfde opstelt, ook als je er niet bij bent. Wisselende reacties zijn alleen maar verwarrend voor kinderen en je moet daarnaast ook oppassen dat je niet tegen elkaar wordt uitgespeeld.

Meehelpen bij de kassa

Wachten bij de kassa, eigenlijk is dit voor niemand een favoriete bezigheid, zeker niet als je naar huis wilt. En dan heb je ook nog eens al die aanlokkelijke chocolade, snoepjes e.d. die bij de kassa naar je liggen te lachen. En niet alleen naar jou. Leg uit dat je je aan het boodschappenlijstje wilt halen en dat het kind al eerder iets uitgekozen heeft voor thuis. Ontstaat er vervolgens toch en meltdown, dan is het belangrijk om rustig te blijven. En je vooral niets aan te trekken van alle priemende ogen om je heen.

Benoem dat je het kind begrijpt, maar ook dat er al iets op de band ligt dat hij/zij zelf heeft uitgekozen. Geef hem of haar een knuffel en/of een kus en probeer hem/haar af te leiden door over iets anders te beginnen. Een kind moet leren dat er verleidingen zijn en dat je niet altijd overal maar aan toe kunt geven. Doe je dit wel dan leert het kind dat je aan een afspraak houden niet zo belangrijk is en dan zal hij/zij het een volgende keer weer proberen. En dat is natuurlijk voor niemand leuk!

Hoe pak jij het aan als je samen met je kind(eren) boodschappen gaat doen? Heb je nog andere tips? We lezen het graag in de comments!

Afbeelding: Pexels – Gustavo Fring