Als ouder wil je graag dat je kinderen betrokken zijn bij het huishouden. Het helpt hen om verantwoordelijkheid te nemen en om te leren hoe ze voor zichzelf en hun omgeving kunnen zorgen. Bovendien kan het doen van klusjes in huis ook leuk zijn en een gevoel van voldoening geven. Klusjes in huis: waarmee kan je je kind laten helpen en wanneer? Hieronder hebben we een lijst samengesteld van klusjes die kinderen kunnen doen, gerangschikt op leeftijd.
Vanaf 2-3 jaar
- Helpen met het opruimen van speelgoed.
- Vuile kleren in de wasmand doen.
- Helpen bij het dekken van de tafel (bijvoorbeeld met de borden en kopjes).
- Helpen bij het schoonmaken van kleine oppervlakken met een vochtige doek.
Vanaf 4-5 jaar
- Helpen bij het stofzuigen of vegen van de vloer.
- Het verzorgen van huisdieren (bijvoorbeeld voeren of water geven).
- Het helpen bij het koken (bijvoorbeeld groenten wassen of roeren in een pan).
- Het helpen bij het sorteren van was (bijvoorbeeld het scheiden van lichte en donkere kleding).
Vanaf 6-7 jaar
- Het helpen bij het in- en uitladen van de vaatwasser.
- Het helpen bij het wassen van de auto.
- Het helpen bij het opruimen van de tuin (bijvoorbeeld bladeren harken of onkruid wieden).
- Het helpen bij het boodschappen doen (bijvoorbeeld het dragen van lichte boodschappen).
Vanaf 8-9 jaar
- Het helpen bij het koken van hele maaltijden.
- Het helpen bij het schoonmaken van de badkamer (bijvoorbeeld de wastafel of het toilet).
- Het helpen bij het doen van de was (bijvoorbeeld het sorteren en vouwen van kleding).
- Het helpen bij het schoonmaken van de ramen.
Bovenstaande lijst is natuurlijk slechts een indicatie en kan afhankelijk zijn van het individuele kind. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld al op jonge leeftijd heel geïnteresseerd in koken, terwijl andere kinderen dit pas later ontdekken. Het is belangrijk om je kind de kans te geven om verschillende klusjes uit te proberen en te ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden om te doen.
Samenwerken belangrijker dan perfectie
Het is ook belangrijk om op te merken dat de nadruk moet liggen op samenwerking en niet op perfectie. Het gaat er niet om dat het huishouden perfect wordt gedaan, maar dat kinderen leren dat ze een bijdrage kunnen leveren en dat het huishouden een gedeelde verantwoordelijkheid is. Iedereen heeft een eigen taak en dat is okay! Het is ook belangrijk om als ouder rekening te houden met de capaciteiten van je kind.
Klusjes doen niet gebruiken als straf
Klusjes niet worden gebruikt als straf, maar als een manier om kinderen te leren bij te dragen aan het gezin en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen taken. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de tijd en planning van je kind. Kinderen hebben naast het doen van hun klusjes ook tijd nodig om te kunnen spelen, te ontspannen en hun schoolwerk te doen. Zorg er daarom voor dat de klusjes die je kind doet passen in hun dagelijkse schema.
Geef de juiste instructies en denk aan de veiligheid
Wanneer je je kinderen laat helpen bij klusjes in huis, is het belangrijk om hen de juiste instructies te geven. Leg duidelijk uit wat er van hen wordt verwacht en laat zien hoe het moet. Op deze manier voorkom je frustratie en vergroot je de kans dat het meteen goed wordt begrepen en goed wordt gedaan. Geef ook regelmatig feedback en complimenten! Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Sommige klusjes kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen en moeten daarom worden vermeden, of worden uitgevoerd onder toezicht van een volwassene. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van scherpe voorwerpen, of het gebruiken van elektrische apparaten.
Afbeelding: Pexels – Monstera
Comments