We kennen allemaal de uitspraak “ah joh, goed voor z’n weerstand”, maar toch willen we zeker als onze kinderen klein zijn zorgen dat ze zo min mogelijk in aanraking komen met ‘slechte dingen’. Onder deze slechte dingen scharen we ook bacillen en andere bacteriën en het liefste houden we onze kleintjes hier dus ver van weg. Iedere week een grondige schoonmaakbeurt in de kinderkamer hoort hier vaak bij en ook worden alle flesjes keurig gesteriliseerd. Schrik niet: het is juist niet goed om alle bacteriën te elimineren. Er zijn namelijk ook een boel van deze ‘enge beestjes’ die wel goed zijn voor onze gezondheid. Schoonmaken mét bacteriën: waarom is dat belangrijk voor kinderen? We leggen het aan je uit in dit artikel.

In het bos wonen niet alleen kabouters

Je kunt in het bos niet alleen kabouters vinden, maar ook vossen, eekhoorntjes en miljarden bacteriën die goed zijn voor in jouw huis, gezondheid en immuunsysteem. Dit geldt dus ook voor jouw kind(eren). Ze ruimen organisch afval op een natuurlijke manier uit de weg. Dit is gebleken uit jarenlang onderzoek door bio-ingenieur Joris Jansen, oprichter van YOKUU. Hij kwam erachter dat je kwaad met kwaad, of eigenlijk in dit geval ‘goed’ kunt bestrijden als het aankomt op het schoonmaken van je huis.

Joris selecteerde vijf verschillende bacteriestammen die fungeren als micropische schoonmakers, welke vuil kunnen afbreken. De microben die wij nodig hebben voor onze gezondheid worden dus niet gedood, maar er wordt plaats gemaakt voor het onderhouden van een gezonde microflora.

YOKUU is afgeleid van ‘Shinrin-yoku’ wat ‘bosbaden’ betekent in het Japans. Dit is een therapie waarbij mensen een heilzame werking vinden in het bos.

Traditionele schoonmaakmiddelen 

De reden waarom de meeste mensen kiezen voor traditionele schoonmaakmiddelen is omdat deze 99% van de bacteriën doden. Dit lijkt dus heel gezond (en fris), maar het overmatig gebruik van deze middelen zorgt voor een verstoring van de natuurlijke balans met microben. Dit kan juist leiden tot gezondheidsproblemen, ook voor jouw kind(eren). Daarnaast is er een belangrijke toename van multiresistente bacteriën wat volgens de World Health Organization (WHO) een prioriteit heeft in zaken met betrekking tot de volksgezondheid. Het aantal gevallen van immuunstoornissen en allergieën is in de laatste 20 jaar met maar liefst 400% gestegen en maar liefst 30% van de schoonmaakhulpen kampt met gezondheidsproblemen (WHO, 2022). De natuurlijke schoonmaakmiddelen van YOKUU kunnen hier een positieve wending aan geven en grote verandering brengen.

Natuurlijke producten

YOKUU biedt een assortiment aan natuurlijke producten, zonder microplastics en andere chemicaliën. De probiotische producten komen in de vorm van poeder, parels of tabletten en bevatten bacteriën die tot wel zeven dagen actief blijven met het afbreken van nare geurtjes, vet en andere viezigheden. Met een parel allesreiniger kun je bijvoorbeeld tot wel 8 weken lang je huis bacterievriendelijk maken. Je vult de navulbare sprayflacon (gemaakt van hoogwaardig plastic) met water en je kunt aan de slag. Daarnaast zijn de natuurlijke ingrediënten vegan, kind- en diervriendelijk.

Je kunt de producten van YOKUU kopen bij geselecteerde Ekoplaza winkel en online via https://www.yokuu.be.

reinigen met bacterien

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: StockSnap from Pixabay

Dit artikel kwam in stand in samenwerking met YOKUU