Als moeder wil je er alles aan doen zodat je kindje goed slaapt. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het slapen van kindjes. Wanneer ze net zijn geboren hebben ze nog niet echt een dag- en nachtritme zoals volwassenen dat hebben. Hun biologische klok moet nog goed worden afgesteld en dat kan maanden duren. Een kwestie van afwachten en je er gewoon aan overgeven. Toch zijn er wel manieren om invloed uit te oefenen op de slaap van je kindje. Door te zorgen voor een gezond slaapklimaat in de babykamer kun je zijn/haar slaap op positieve wijze beïnvloeden. Benieuwd hoe? Lees mee!

Temperatuur

De ideale temperatuur van de babykamer ligt tussen de 16 en 20 graden. Als het veel warmer dan dat is, kunnen kindjes hun warmte niet voldoende kwijt. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de slaap en kan zelfs gevaarlijk zijn. Een te koude slaapkamer is ook niet wenselijk. Als je kindje het koud heeft gaat er veel energie naar het warm blijven. Ook dit komt de slaap niet ten goede. Uiteindelijk zul je zelf gaan merken wat voor jouw kindje de ideale temperatuur in de slaapkamer is.

Luchtvochtigheid

Als de luchtvochtigheid in een ruimte niet goed is, merken veel mensen dat meteen. Bij een te droge lucht kun je last krijgen van een droge huid, gebarsten lippen, hoesten, benauwdheid en hoofdpijn. Ook een te hoge luchtvochtigheid is niet gezond. In een huis met een hoge luchtvochtigheid heb je meer kans op schimmels en krijgen veel mensen last van klachten aan hun luchtwegen. Ook kindjes zijn hier heel gevoelig voor. Is het te droog in huis? Zet dan bakjes water op de radiatoren of koop een luchtbevochtiger. Is het te vochtig in huis? Zorg dan voor voldoende ventilatie en/of een ontvochtiger of vochtvreter.

Frisse lucht

Het is belangrijk de babykamer (maar eigenlijk elke kamer) dagelijks minimaal één uur te ventileren. Met de huidige gas- en energieprijzen snappen we dat je dit wellicht liever overslaat… Voor de gezondheid van jou en die van je kindje is het echter stukken beter dit wel gewoon te doen. Ter compensatie van het luchten van het huis, kun je natuurlijk op zo veel mogelijk andere momenten geld proberen te besparen. Verduurzaam bijvoorbeeld je huis met zonnepanelen. Of vervang die oude houten kozijnen voor nieuwe kunststof kozijnen, bijvoorbeeld van kunststofkozijn.net.

gezond slaapklimaat in de babykamer?
Adeolu Eletu via Unsplash

Vuil- en stofvrij

Haal minimaal één keer per week de stofzuiger door de slaapkamer van je kindje. Zo voorkom je ophopingen van vuil en stof. Verschoon ook het bedje minimaal één keer per week en was het beddengoed op 60 graden. Haal zo nu en dan ook een doekje over het ledikant. Zo blijft de kamer lekker fris!

Weinig prikkels

Kindjes hebben een donkere en rustige kamer nodig om goed te kunnen slapen. Wat speelgoed en knuffels op de kamer moeten kunnen, maar overdrijf het niet. Ze geven sommige kinderen onbewust veel onrust, waardoor de kwaliteit van slaap niet optimaal is.

Aanpassingen

Het kan best dat je wat aanpassingen aan je huis moet doen om te zorgen voor een gezond slaapklimaat in de babykamer. Zo zul jij je wellicht afvragen: wat kosten kunststof kozijnen en hoe krijg ik de luchtvochtigheid beter onder controle. Neem echt even de tijd om dit soort dingen uit te zoeken. Want als jouw kindje goed slaapt, dan doe jij dat ook. En uitgerust wakker worden is toch wel onbetaalbaar.

Aandacht voor een gezond slaapklimaat in de babykamer

Hoe slaapt jouw kindje momenteel? Heb jij veel aandacht voor een gezond slaapklimaat in de babykamer of ben je er niet zo mee bezig?

Afbeelding: Minnie Zhou via Unsplash

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!