Reed je vroeger nog met je lief in een strakke cabrio, met de komst van kinderen is dat niet echt heel praktisch. Steeds vaker kiezen jonge ouders voor elektrische gezinsauto’s. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf en wat zijn de beste gezinsauto’s? Wij zochten het uit.

Steeds vaker maken autoliefhebbers de overstap naar elektrische auto’s. Ook jonge ouders laten zich vaker informeren over een elektrische gezinsauto, die minder schadelijke stoffen uitstoot. Bovendien kun je nu ook langere afstanden ermee rijden. Als jij ook overweegt om de ‘traditionele’ wagen de deur uit te doen en een elektrisch exemplaar aan te schaffen, is het goed je erin te verdiepen. Want wat kost een laadpaal bijvoorbeeld? En hoe werkt zo’n paal?

Waar kies je voor?

Kies je voor een volledig elektrisch model of ga je voor een plug-in hybrid die zowel een elektrische motor als een brandstofmeter heeft. Het verschil is het aantal kilometers die de auto’s kunnen maken. Met de volledig elektrische wagen kom je net even wat verder dan de plug-in-hybrid.

Sportief of compact?

Heb je een groot gezin? Dan is bijvoorbeeld de Mercedes EQB een goed idee. In deze elektrische auto kun je met zeven personen op pad. In deze auto kan een derde zitrij worden geplaatst waardoor je heel veel kinderen kwijt kunt. Een andere auto die voldoet is de Skoda Enyag met veel ruimte, waardoor het veel verkochte gezinsauto is. Omdat je misschien het stiekem toch wel leuk vindt om een sportieve wagen te rijden, moet je eens kijken voor een Ford Mustang Mach-E. Deze auto ziet er sportief uit en rijdt ook nog eens lekker. Een andere elektrische gezinsauto die goed wordt verkocht is de Volvo XC40 Recharge. Mooi door een strak en mooi interieur en hij rijdt ook nog eens heerlijk. Tenslotte is de compacte Hyunai Kono Electric een zeer geschikte elektrische gezinsauto en wordt veel verkocht in Nederland. Het is gewoon een no-nonsens wagen met een stoer uiterlijk.

Laadpaal checklist

Oke. Je hebt de elektrische gezinsauto van je dromen. Maar hoe nu verder? Hoe laad je zo’n wagen op? We hebben een checklist voor je gemaakt. Want je kunt pas de weg op met je nieuwe auto als de accu van de elektrische auto is opgeladen. Hoe doe je dat?

Je kunt bij de gemeente een laadpaal voor thuis aanvragen en dan kun je ‘m op de oprit zetten en je auto eraan hangen. Een exacte prijs is moeilijk te geven omdat het afhankelijk is van een aantal zaken. Vaststaat dat een paal bij je huis voordeliger is dan onderweg opladen. Verder moet je rekening houden met kosten voor de graafwerkzaamheden, de meterkast moet worden aangepast en de energiekosten kunnen flink omhoog gaan. Tenslotte moet je een keuze maken voor een laadpaal. Als je een laadpaal aanvraagt bij de gemeente, dan komt deze niet op jouw terrein, maar dan wordt er een parkeerplaats in jouw straat oplaadklaar gemaakt. Hieraan zijn voor jou geen kosten verbonden, alleen deel je de paal wel met andere elektrisch rijdende buren. Als je een paal op eigen terrein aanlegt, reken dan op zo’n duizend euro, afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Meer weten? Bekijk dan deze laadpaal checklist voor nog meer tips en mogelijkheden!

Laadpaalpas

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om gebruik maken van een laadpaalpas zodat je overal onder je auto kunt opladen. Het is maar net wat voor een budget je hebt en wat je het liefst wil. Omdat de elektrische gezinswagens in opkomst zijn, komen er meer en meer oplaadpunten bij. Het is dus de moeite waard je te verdiepen in een elektrische auto voor het hele gezin.

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding:  Jenny Ueberberg on Unsplash