Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken een doorstroomtoets. Vanaf eind maart kunnen ze zich dan aanmelden voor de middelbare school. Hierdoor maken leerlingen met én zonder bijgesteld schooladvies even veel kans om te worden toegelaten tot de middelbare school van hun voorkeur. In dit artikel vertellen we je meer over de doorstroomtoets is en helpen we je met het voorbereiden op de doorstroomtoets: zo help je jouw kind!

Van eindtoets naar doorstroomtoets

De doorstroomtoets heette eerst de eindtoets, maar deze naam bleek eigenlijk niet de juiste. De toets die wordt gemaakt markeert namelijk niet het einde van de ontwikkeling van een kind op de basisschool en daarna. De naam doorstroomtoets dekt een stuk beter de lading. De inhoud van de toets is wel hetzelfde gebleven. De leerkracht kan ervoor kiezen om het resultaat van de toets in het uiteindelijke schooladvies mee te nemen, maar dan wel alleen als het positief uitpakt voor de betreffende leerling. Het kan dus ook gebeuren dat het advies naar boven wordt bijgesteld. In de afgelopen jaren werd het schooladvies bijgesteld bij ongeveer 1 op de 10 leerlingen. Dat zijn zo’n 17.500 leerlingen per jaar. Voor een school is het tegenwoordig verplicht om in de schoolgids te vermelden hoe het schooladvies tot stand komt.

Tijdlijn: hoe ziet deze eruit?

De tijdlijn voor de leerlingen is verandert in tegenstelling tot eerder. Leerlingen ontvangen in schooljaar 2023/2024 tussen 10 en 31 januari hun voorlopige advies. Vervolgens maken ze in de eerste of tweede volle week van februari de doorstroomtoets. Uiterlijk 24 maart ontvangen de leerlingen en hun ouders het definitieve schooladvies. Vervolgens kunnen ze zich tussen 25 maart en 31 maart aanmelden op de middelbare school van hun keuze.

Hoe help je je kind met de voorbereiding?

De doorstroomtoets bestaat uit verschillende onderdelen. Om je kind te helpen met de voorbereiding, geven we je graag een aantal tips.

Tekstbegrip is voor veel kinderen een lastig ding. Om hem/haar voor te bereiden op de doorstroomtoets kun je oefenen door het laten opsommen van de belangrijkste informatie uit een tekst. Onderstreep deze belangrijke stukken informatie bijvoorbeeld met een marker.Dit zorgt voor overzicht, wat uiteindelijk het begrip ten goede zal komen.

Het volgende lastige onderdeel zijn de redactiesommen. Hier worden ieder jaar veel fouten mee gemaakt. Dit komt voornamelijk doordat er veel geduld komt kijken bij het maken ervan. Omdat er een hoop afhangt van de doorstroomtoets geeft dit net nog wat extra druk en dat is niet heel erg bevorderlijk. Gelukkig kan je kind zich goed voorbereiden door verschillende oefeningen te doen. Er zijn online meerdere oefenbladen te downloaden om hiermee aan de slag te kunnen gaan.

Last but not least: rekenen is en blijf voor veel kinderen een lastig vak. Dit is ook zeker het geval als het aankomt op het maken van verhaalsommen. Ook hiervoor zijn er verschillende werkbladen die je kunt downloaden om vervolgens mee te oefenen.

Speciale online trainingen

Er zijn online ook speciale trainingen voor de doorstroomtoets beschikbaar. Je kunt je kind hiervoor aanmelden. Hij/zij krijgt dan de begeleiding die nodig is om goed voorbereid richting de toets te gaan.

Afbeelding: Pexels – Alena Darmel