Elke ouder is zich bewust van de gevaren van water voor jonge kinderen. Jaarlijks verdrinken er gemiddeld 78 kinderen in Nederland, waarvan driekwart in de leeftijdscategorie van 0 tot 5 jaar*. Wat veel ouders echter niet weten, is dat kinderen snel en geruisloos kunnen verdrinken. Met name kinderen tot 5 jaar lopen een verhoogd risico op verdrinking, vaak in en rondom het huis, zoals in een opblaasbaar zwembadje, vijver of badkuip. Een op de zes kinderen overleeft dit niet. Kinderen die na een bijna-verdrinking op de intensive care belanden, herstellen vaak niet volledig vanwege de hersenschade als gevolg van langdurig zuurstoftekort. Opvallend vaak waren de ouders op het moment van verdrinking niet in de buurt van hun kind. Heel erg belangrijk dus om ouders van jonge kinderen bewuster te maken van de gevaren van water voor hun kind. Veilig zwemmen en spelen in en met het water: voorkom verdrinking door alert te zijn!

Zorg ervoor dat je altijd zicht hebt op je kind!

Het is geen optie om “even” naar het toilet te gaan, want dan verlies je het zicht op je kind. Laat je ook zeker niet afleiden door je telefoon, tablet of een boek. Zorg ervoor dat je kind (<3 jaar) zo dichtbij is dat je hem/haar kunt aanraken. Op die manier kun je altijd direct ingrijpen indien nodig. Als er meerdere volwassenen zijn, spreek dan af wie de verantwoordelijkheid heeft voor het kind. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel even oplet. Je kunt en mag hier niet op vertrouwen, omdat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Geen diploma? Zwemvleugeltjes!

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn nog steeds mensen die dit nalaten. Ik heb het zelf gezien tijdens mijn vakantie. Neem alsjeblieft geen risico en doe het gewoon. Als je met je kind op een boot gaat, zorg er dan voor dat het een reddingsvest draagt.

Let op! Doe je kind geen zwemvleugels om in zee met aflandige wind (wind die richting de zee waait) of in open water met stroming of harde wind. En nog iets belangrijks… vertrouw nooit volledig op dit hulpmiddel, kinderen kunnen nog steeds zinken en verdrinken. Blijf altijd bij je kind in de buurt!

Meld je kind aan voor zwemles

Zodra je kind oud genoeg is, schrijf het dan in voor zwemles. Mijn oudste had er aanvankelijk geen zin in, maar kan nu wel zwemmen en heeft zowel diploma A als B behaald. Achteraf is hij er erg blij mee… en wij ook!

Let op! Jonge kinderen die net hun zwemdiploma hebben behaald, zijn nog niet volledig waterveilig. Veel ouders realiseren zich dit niet en denken: “mijn kind kan zich redden nu het de diploma’s heeft”. Kinderen tot zes jaar oud kun je nog niet zonder toezicht laten zwemmen. Zelfs oudere kinderen die na het behalen van de diploma’s niet regelmatig zwemmen, hebben vaak nog toezicht nodig.

Temperatuur van het water

In het begin van het seizoen is het natuur- en zeewater nog koud. Als je ervoor kiest om aan het begin van het seizoen te zwemmen in natuur- of zeewater, houd hier dan rekening mee. Het risico op onderkoeling en kramp is dan namelijk een stuk groter. Neem voldoende pauzes tussen het zwemmen door en zorg ervoor dat je kind buiten het water lekker warm is ingepakt in een handdoek.

Overschat je kind nooit

Vaak denken ouders dat hun kind zich wel kan redden in moeilijke situaties. Helaas is dit niet altijd waar en het is van groot belang dat je je kind nooit overschat. Een kind dat in het water valt (en nog niet kan zwemmen) kan zelf niet naar de kant komen. Mede hierom is het zo belangrijk dat je altijd in de buurt bent!

Onthoud altijd dat verdrinking niet altijd meteen opvalt. Je zou denken dat kinderen gaan gillen of spartelen als ze verdrinken, maar vaak gaat het juist stil en geruisloos. Het is gemakkelijk te missen  als je eventjes niet oplet en ja dat is de keiharde waarheid. Vaak geven kinderen die verdrinken zich er aan over. Ze sluiten hun ogen en dan is het voorbij (als je niet snel genoeg ingrijpt).

*bron; Onderzoek Kinderartsen Amsterdam UMC en het UMC Groningen 2021

Afbeelding: Dominika Roseclay – Pexels