Wanneer begin je over de bloemetjes en de bijtjes? Hoe vertel je je puber dat seks iets is om van te genieten, maar dat hij of zij ook moet blijven nadenken? Seksuele voorlichting aan een puber geven kan wat ongemakkelijk aanvoelen maar is belangrijk om te doen. Better safe than sorry, toch?
Veel ouders vinden het lastig om over seks te praten. Het is ook best een intiem onderwerp en niet iedereen voelt zich vrij genoeg om te vertellen hoe het allemaal zit en hoe het in zijn werking gaat. Wat fijn is, isdat er op de basisschool al aandacht wordt besteed aan seksuele voorlichting. Daar wordt het heel vrolijk ‘Lentekriebels’ genoemd en vanaf groep 1 worden kinderen, op een voor hun goed te volgen niveau, voorgelicht. Maar naast de Lentekriebels blijft het belangrijk om ook zelf je puber erover te vertellen.
Wanneer begin je erover?
Wanneer doe je dat? Wanneer is de tijd rijp om erover te beginnen? En: waarover ga je het hebben? Praten met je puber over seks gaat makkelijker als je het luchtig houdt. In de auto kun je zo’n luchtig gesprek wat makkelijker voeren omdat je naast elkaar zit en elkaar niet de hele tijd aan kunt kijken. Tijdens een wandeling is het ook prettig, want net als in de auto kijk je elkaar niet voortdurend aan. Je kunt bijvoorbeeld beginnen om te vragen of je kind een jongen of een meisje extra aardig vindt, of dat er sprake is van verliefdheid. Als je puber zelf al vertelt over een vriendje of vriendinnetje kun je mooi inhaken. Begin over het belang van condooms en het gebruik van anticonceptiemiddelen. Vertel dat seks heerlijk en fijn is, maar dat je soa’s door onbeschermde seks kunt oplopen. Dat meisjes zwanger kunnen raken.
Wees voorbereid op vragen
Belangrijk is dat je je comfortabel voelt als je met je puber over seks praat. Haal geen eigen ervaringen aan, want kinderen willen er over het algemeen niet over nadenken dat hun ouders seks hebben. Benadruk dat seks heel gewoon en fijn is en dat het een teken van liefde en intimiteit is. Waarschijnlijk gaat je kind vragen stellen dus wees daarop voorbereid. Als je het antwoord op een vraag niet weet, is dat helemaal niet erg. Zeg dat je het uitzoekt en erop terugkomt. Ik ken veel moeders die in het badkamerkastje condooms hebben liggen die hun kinderen kunnen pakken. Daarover wordt geen woord vuil gemaakt of grapjes gemaakt; ze liggen er en zijn er om te gebruiken.
Plastic fantastic?
Als je kind aangeeft er niet over te willen praten, of van onderwerp verandert, respecteer dat dan. Probeer het op een later tijdstip nog een keer. Soms hebben kinderen tijd nodig om erover na te denken. Vergeet ook niet dat pubers vaak al veel weten; ze horen de ervaringen van oudere/meer ervaren vriendjes en kunnen alles op het gebied van seks op internet lezen. Ze vertellen dat pornofilmpjes waarmee het internet volstaat niet realistisch zijn, is een goed idee. Zeg dat dat vaak niet te maken heeft met liefde en dat in die filmpjes acteurs spelen die daarmee hun geld verdienen. Dat veel van die acteurs veel aan hun lijf sleutelen om er zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien. Prima, maar zeker geen reëel beeld.
Het belangrijkste is dat je puber weet dat hij of zij altijd bij jou terecht kan met vragen over seks. Maak geen flauwe grappen, respecteer de keuze en het tempo van je puber en blijf vooral benadrukken dat seks iets is dat je samen doet. Dat seks fijn en lekker is en als dat niet zo is, het niet goed zit.
Afbeelding: Tim Mossholder via Unsplash
Comments
Natuurlijk moet je puber bij je terecht kunnen met vragen over seks. Maar als dat de eerste keer is, dat je je kind voorlichting geeft, kun je al oma of opa zijn als je kind in de puberteit zit. Veel kinderen hebben heel jong al orale seks. (en hoe toevallig: het gaat hier vooral om blowjobs; orale seks waarbij het meisje bevredigd wordt, zijn zo zeldzaam als eenhoorns) Maar zij noemen dat geen seks en denken dan ook dat er daarbij geen bescherming nodig is. Je kunt je kind voorlichten vanaf groep 1. En als een kind eerder met vragen komt, dan al. Soms is een kort antwoord dan voldoende, zijn ze even benieuwd naar iets maar hoeven geen uitgebreid verhaal. Net als dat met andere onderwerpen het geval kan zijn. Een zwangerschap of geboorte in de familie- of vriendenkring kan ook een mooie aanleiding zijn tot vragen of uitleg. En je kunt het aanpassen aan de leeftijd en rijpheid van het kind. In bilbliotheek en boekhandel zijn veel boeken, voor allerlei verschillende leeftijden. Als je het moeilijk vindt hierover te praten met je kinderen, vraag dan eens aan vrienden hoe zij dat doen of gedaan hebben. Of vraag bij je huisarts, huisartsbegeleider of een maatschappelijk werker advies hierover of een verwijzing voor gesprekken. Voor jezelf, zodat je een idee krijgt hoe je dit kunt aanpakken.