Stef (7 jaar) is de oudste zoon van Lola. Het is een echte wildebras, luistert vaak slecht en presteert niet goed op school. Lola is het gedrag van haar oudste zoon zat en heeft een tamelijk ingrijpende beslissing genomen: Stef mag dit jaar zijn schoen niet zetten en zijn broertje wel. “Ik hoop dat hij daardoor beter luistert en beter zijn best gaat doen.”

Hij is zo’n wildebras

Stef is altijd een druk en bewerkelijk mannetje geweest. “Ik heb mijn handen vol aan hem. Als peuter zat-ie al overal op en onder en als ik me maar even omdraaide, was hij er weer vandoor. Ik maakte me best veel zorgen om hem, het is zo’n wildebras. Ook op school is hij super druk en moet ik regelmatig bij de juf komen. Hij is in groep 3 blijven zitten en moet het jaar dus overdoen. Hij was zo onhandelbaar in de klas dat hij nauwelijks iets heeft geleerd. En ik weet zeker dat Stef niet dom is, integendeel, maar hij luistert gewoon niet. Doet niet wat ik hem vraag, vaart altijd zijn eigen koers en vraagt op een heel negatieve manier aandacht.”

Negatieve aandacht

Lola heeft contact met een kindercoach gezocht om handvatten te krijgen om met haar oudste zoon om te gaan. “Liam, onze jongste zoon, is het tegenovergestelde van Stef. Hij is lief, luistert goed en is heel behulpzaam. Daardoor krijgt hij veel positieve aandacht en wordt Stef genegeerd. Ook door familie. Zo heeft mijn moeder gezegd dat ze moeite met Stef heeft en het niet altijd leuk vindt als hij bij haar en mijn vader is. Liam daarentegen mag altijd komen, ze zijn dol op hem. Ik snap het wel, maar vindt het zo pijnlijk voor Stef en zou zo graag willen dat hij normaal doet zodat mensen het leuk vinden als hij er is en niet zoals nu het geval is niet kunnen wachten tot hij weer vertrekt.”

Zweverige kindercoach

De kindercoach Bettie heeft een aantal gesprekken met Lola gevoerd. “Een heel aardig mens, maar ik weet niet of ik nou echt wat aan haar heb. Ik vind haar een beetje zweverig en denk dat Stef een meer harde hand nodig heeft. Anders wordt het nooit wat met het jochie. Bettie wilde Stef ook graag zien en spreken maar ook bij haar was hij niet te doen. Hij zweeg in alle talen en liep steeds de kamer uit. Ik werd daarvan zo ongemakkelijk dat ik Bettie voorstelde om er mee te stoppen, dat dit niet zoveel zin heeft. Het gevolg is dat ik nu het idee heb er alleen voor te staan. Mijn man heeft een superdrukke baan en hem wil ik niet steeds belasten met alle toestanden rondom Stef.”

Grote mond tegen de juf

Vanuit school krijgt Stef speciale begeleiding maar dat werkt ook niet echt. “Nog steeds is Stef onhandelbaar in de klas, heeft een grote mond tegen de juf en kan niet normaal spelen met kinderen uit de klas.” Omdat Lola met haar handen in het haar zit, heeft ze een rigoureus besluit genomen: dit jaar mag Stef zijn schoen niet zetten. “Ik heb hem daar al voor gewaarschuwd en heb gezegd: Stefke, als ge niet luistert en Sinterklaas komt het te weten, dan krijg je niks’. Hij zei dat Sint het toch niet zou doen. Helaas voor Stef, Sint heeft een aantekening in zijn grote boek gemaakt en ik hoe moeilijk ik het ook vind, ik houd voet bij stuk.”

Lo, dat kan je niet maken joh!

Vriendinnen van Lola vinden dat ze het niet kan maken, maar Lola houdt zich aan haar plan. “Het is denk ik de enige manier om Stef rustig te krijgen en ik hoop dat hij zich beter gaat gedragen en eindelijk eens luistert. Toen vorige week de borden met eten weer door de keuken vlogen, wist ik het helemaal zeker: geen schoentje zetten voor Stef.” Lola vindt niet dat haar jongste onder het gedrag van zijn oudere broer hoeft te lijden en voor hem heeft ze een paar schoencadeautjes gekocht.

Soms moet je streng zijn toch?

Lola hoopt dat Stef zich wat beter gaat gedragen en dat ze een leuke avond hebben op 5 december. “Natuurlijk vind ik het niet leuk voor Stef dat hij zijn schoen niet mag zetten en ik heb ook wel een beetje met hem te doen, maar ik weet even niet hoe ik hem anders duidelijk kan maken dat zijn gedrag niet oké is. Ik hoop dat het effect heeft want anders is het allemaal voor niets geweest. Soms moet je als ouder gewoon super streng zijn, maar als dat ervoor zorgt dat je je kind daardoor in het gareel krijgt, dan moet dat maar.”

Wat vind jij hiervan? Vind je dat de maatregel van Lola, haar oudste niet zijn schoen laten zetten, een goede is? Of denk je dat het averechts gaat werken? Hoe zou jij het aanpakken? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Anna Shvets via Pexels

Volg Mama in Control op Facebook en maak kans op een HEMA bon!