Lise, de zevenjarige dochter van mijn vriendin, is een echte wiebelkont. Geen moment zit ze stil. Op de bank, op de stoel het maakt niet uit, Lise beweegt. Ze kan niet stilzitten. Ik vind dat grappig maar ik begrijp dat het gewiebel van Lise mijn vriendin regelmatig tot wanhoop drijft. Waarom kan Lise, net als vele andere kinderen, niet stilzitten?

Vroeger werden kinderen in mijn klas ‘druk’ genoemd als ze moeite hadden met stilzitten, tegenwoordig is onder meer niet stilzitten een kenmerk van gedrag dat ook wel ADHD wordt genoemd. Niets ernstigs en misschien wen je als ouder aan het wiebelgedrag van je kind, maar op scholen en verenigingen wordt het niet zelden als hinderlijk ervaren.

Niet stilzitten is soms lastig

Hoe kom je erachter dat je kind misschien wel niet zo goed kan stilzitten als gewenst? Kinderen die niet stilzitten, zitten bijvoorbeeld continu achterstevoren op hun stoel of wiebelen op de poten hun stoel. Een wat drukker kind dan anderen zijn jongens en meisjes die steeds opstaan van hun stoel en gaan rondlopen ook als dat niet kan. Bijvoorbeeld tijdens theatervoorstellingen, op school of op een clubje.

Die energie moet eruit

Je hoeft kinderen die niet stilzitten niet meteen het stempel ADHD te geven, maar de behoefte om te bewegen is wel een teken van onrust en niet goed kunnen concentreren. Ook is het een uiting van veel energie hebben. Het maakt niet of het bewegen van jouw kind ADHD-gerelateerd is, waar het om gaat is hoe je er mee dealt. Als ouder kun je er misschien heel goed mee omgaan, maar als je kind bij een vriendje speelt is het misschien voor die ouders wel een probleem.

Word de onrust de baas

Hoe kun je je bewegende kind helpen? Om te beginnen is het geven van structuur en kaders prettig. Als er rust in huis heerst en als de regels duidelijk zijn, helpt dat je kind de onrust de baas te worden. Een kind dat bulkt van de energie, moet dat kwijt kunnen. Zoek samen naar activiteiten waarbij je kind zich kan ontladen. Hardlopen, fietsen, zwemmen of lekker naar de speeltuin; er zijn genoeg mogelijkheden om te ontladen.

Bewaar je kalmte

Soms drijven kinderen die niet stilzitten je tot wanhoop. Toch is het raadzaam om rustig te blijven en je te bedenken dat je kind het niet expres doet. Je kind straffen heeft dus geen zin, sterker: het zal nog onrustiger en daardoor drukker worden.

Ga hulp zoeken

Als je het even niet meer weet of als je meer informatie wil over kinderen die niet stilzitten, kun je terecht bij professionals. De huisarts kan je bijvoorbeeld adviseren wat je het beste kan doen. Door hulp te zoeken kun je je wiebelkind geven wat het nodig heeft. En dat is in elk geval veel liefde en begrip!

Afbeelding: Tanaphong Toochinda via Unsplash