Kramp in je kuit tijdens de zwangerschap, is iets dat voor veel vrouwen bekend is. Bijna de helft ervaart deze nare pijn namelijk regelmatig. Het meest vervelende (naast de pijn die het geeft) is, dat de het vaak in de nacht voorkomt en je dus minder goed slaapt. Waar komt de kramp vandaan en wat kun je ertegen doen? We vertellen je meer in dit artikel.

Wat is kuitkramp precies?

Als de spier in de kuit zich snel achter elkaar samentrekt, of verkrampt, dan spreekt men van kuitkramp. Hierdoor ontstaat een nare pijn in de kuit, welke zich ook kan verspreiden door de rest van het betreffende been. Vaak beginnen deze krampen in het tweede trimester van de zwangerschap en kunnen ze aanhouden tot aan het einde van het derde trimester.

Gemiddeld duurt een krampaanval enkele seconden tot minuten. Je kunt hier echt behoorlijk veel last van hebben. Als de kramp eenmaal is weggetrokken dan kun je er de rest van de dag nog (spier)pijn van hebben.

Wat is de oorzaak?

Er is niet één vaste oorzaak te benoemen van het krijgen van kuitkramp. Artsen suggereren echter wel dat het een combinatie kan zijn van vermoeidheid van de spieren, een tekort aan belangrijke zouten en mineralen, een verstoorde doorbloeding, onvoldoende beweging en vochttekort.

Doordat je in gewicht aankomt tijdens de zwangerschap, moeten de spieren meer gewicht dragen in je benen. Doordat de spieren ‘moe’ worden kan de kramp ontstaan. Rust dus regelmatig goed uit en probeer niet te lang achter elkaar te staan.

Omdat je alle mineralen in je bloed deelt met je kindje, ontstaat er sneller een tekort aan bijvoorbeeld calcium en magnesium. Probeer dit aan te vullen door voedingsmiddelen te eten die deze mineralen bevatten. Wil je graag supplementen nemen, overleg dan altijd eerst met je verloskundige of huisarts of dit een goed idee is.

Tijdens de zwangerschap zal de baarmoeder groeien en hierdoor zal er meer druk op de aderen in je benen ontstaan. Dit alles veroorzaakt ene verstoring van de doorbloeding in je benen. Om de bloedcirculatie te bevorderen kun je het beste op je linkerzij gaan liggen, of ervoor zorgen dat je benen iets hoger liggen.

Zorg ondanks alle kwaaltjes wel dat je altijd voldoende blijft bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling met een vriendin, of met de hond of fiets zo nu en dan een rondje (bijvoorbeeld als je boodschappen moet doen). Doe verder natuurlijk wel rustig aan!

Vochttekort is nooit goed en al helemaal niet als een klein mensje in je buik groeit. Drink minimaal 8 glazen water per dag, of kies voor verse vruchtensap, melk, thee en koffie (zonder cafeïne).

Wat te doen bij acute kramp?

Als je midden in de nacht wakker wordt van de kramp dan zijn dit de dingen die je het beste kunt doen:

  • Rek de kuitspier door je been te strekken en je tenen naar je toe te trekken (richting je neus).
  • Masseer de kuitspier met lange halen richting de voet (lukt dit niet, vraag het aan je partner).
  • Loop een aantal minuten rond, zodat de kramp kan wegtrekken.
  • Houd een warme kruik op de kuit om de spier tot rust te brengen en de pijn te verminderen.

Wat kun je verder doen tegen kuitkramp?

Er zijn oefeningen om ervoor te zorgen dat kuitkrampen minder worden (en hopelijk zelfs wegblijven). Zet één been voor het andere en houd je achterste been gestrekt met de hele voetzool op de grond. Buig ondertussen door het voorste been totdat je een beetje spanning voelt op de kuitspier van je achterste been. Hierna wissel je van been. Doe deze oefening 3 keer achter elkaar en dan ook 3 keer per dag.

Een andere oefening gaat als volgt: buig je voet op en neer en draai hem zowel rechts- als linksom. Dit is er eentje die je gewoon tussendoor kunt doen als je op een stoel zit bijvoorbeeld.

Nog een aantal tips:

  • Neem voordat je naar bed gaat een warm bad.
  • Niet met je benen over elkaar zitten
  • Draag schoenen die goede ondersteuning bieden
  • Zorg dat je in bed voldoende ruimte hebt voor je voeten
  • Heb je nog steeds veel last van kuitkramp, dan kun je altijd in overleg met de verloskundige om te kijken of steunkousen een goede tijdelijke optie kunnen zijn

Afbeelding: Xavier Mouton Photographie on Unsplash