Kerstmis is voor veel mensen een feest van lichtjes, lekker eten en samenzijn met familie. Kato is moeder van drie kinderen en is een échte kerst-liefhebber. Nu alle drie de kinderen op op zichzelf wonen, heeft Kato moeite om ze deze kerst naar huis te krijgen. “Ik ben bang dat ik het straks alleen met mijn man moet vieren. Dat zou ik heel verdrietig vinden.”

“Mijn man Jurriaan en ik wonen dit jaar exact dertig jaar in dit huis. En al dertig jaar vieren wij hier kerst met het hele gezin”, vertelt Kato. “Sinds dit jaar wonen alle drie de kinderen op kamers. Onze tweeling Lisa en Marlies hebben samen een appartement in Utrecht gevonden. Ze studeren hier al langer, maar konden steeds maar geen geschikte woonruimte vinden. Dat is ze afgelopen zomer gelukkig wel gelukt. Pieter, onze jongste, studeert in New York. We hebben hem sinds juli niet gezien en dat vind ik heel pittig.”

Kerst in New York

Kato is trots op haar kinderen en is blij dat ze hun vleugels uitslaan. “Als moeder wil je natuurlijk niets liever dan te zien dat je kinderen zich goed ontwikkelen. Ze doen het alle drie goed op hun studie, hebben veel vrienden en zijn gelukkig. Wat wil je nog meer, zou je zeggen.” Toch is er iets waar Kato heel teleurgesteld over is: alle drie de kinderen hebben aangegeven deze kerst niet thuis te vieren. “Pieter heeft wel vakantie, maar wil graag kerst vieren in New York. Hij is welkom bij de ouders van schoolvrienden. Hartstikke leuk voor hem natuurlijk, maar ik zal hem enorm missen.”

Niet aanwezig

Ook de tweeling heeft alvast doorgegeven niet aanwezig te zullen zijn tijdens de feestdagen. “Dan weet je het maar vast mam. Hoef je ook geen rekening met ons te houden”, kreeg Kato te horen. “Ik voelde de grond onder mijn voeten vandaan zakken. Dat Pieter in New York zou blijven had ik wel verwacht. Op en neer vliegen is duur in die weken en hoe gaaf is het om in the big apple kerst te kunnen vieren”, gaat Kato verder. “Maar van die meiden had ik verwacht dat ze er gewoon zouden zijn. Elk jaar helpen ze mij met koken, kijken we eindeloos veel slechte kerstfilms en maken we er een heerlijke tijd van.”

Vieren met vriendinnen

Kato vraagt de tweeling waarom ze de kerst niet thuis zullen vieren. “Op kerstavond hadden ze een diner met meiden van hun studie en op eerste kerstdag een etentje met vriendinnen van de middelbare school.” Het feest op tweede kerstdag samen vieren is ook geen optie. “De meiden vertrekken dan al vroeg richting Oostenrijk. Ze gaan hier skiën met hun studentenvereniging.”

Verdrietig

Het maakt Kato erg verdrietig dat ze voor het eerst kerstmis zal vieren zonder haar kinderen. “Ik probeer begrip op te brengen voor hun situaties, maar ik vind het eerlijk gezegd verdomde lastig. Het liefst zou ik de meiden dwingen in ieder geval één avond bij ons te komen eten, maar ik realiseer me ook dat dit geen zin heeft. Ik had graag gezien dat zij zelf ook kerst bij ons thuis hadden willen vieren. Dat hun prioriteiten tegenwoordig anders liggen doet mij veel verdriet. Ik heb er sinds het nieuws elke dag om moeten huilen.”

Beste vriendin

De beste vriendin van Kato heeft gevraagd of Kato en Jurriaan kerst bij haar willen komen vieren. “Ze is weduwe en haar zoon woont in Australië. Ik heb haar uitnodiging uiteraard geaccepteerd, maar ergens hoop ik dat mijn meiden alsnog kerst met ons willen vieren. Het is en blijft een familiefeest. Ik zou werkelijk kapot zijn als ik ze helemaal niet zal zien.”

Afbeelding: Roberto Nickson via Unsplash