Het opvoeden van gelukkige kinderen is misschien wel een van de moeilijkste taken die je hebt zodra je kinderen krijgt. Je ervaart onzekerheden, hoort allerlei opvoed-theorieën en soms heb je het gevoel dat het allemaal verkeerd gaat. Op dat soort momenten kun je wel wat handvaten gebruiken. We hebben hier een lijst met 5 essentiële regels bij het opvoeden van gelukkige kinderen. We waarschuwen je vast: het naleven van deze regels is lastig en neemt jaren, dan wel niet de rest van je leven als moeder, in beslag. Maar, je kan het!

1. Zorg goed voor jezelf

Om voor een ander te kunnen zorgen is het van groot belang dat je ook goed voor jezelf zorgt. Je draagt een enorme verantwoordelijkheid als moeder en dit vergt mentale en fysieke balans. Ben je op wat voor manier dan ook uit balans, dan kan je (kleine) tegenslagen veel minder goed aan. Een stabiele ouder kan helder nadenken en is alert.

2. Wees consequent

Dit is moeilijk, maar héél belangrijk. Regels zijn vaak lastig voor kinderen, maar dit wordt nog lastiger als je ze niet consequent handhaaft. Wees duidelijk en zorg ervoor dat je kind weet wat het kan verwachten. Ook dit biedt stabiliteit en helpt je kinderen bij het nemen van betere beslissingen. Je hebt dan niet alleen gelukkige ouders, maar ook gelukkige kinderen. 

3. Focus op de weg, niet het resultaat

Verleg de focus van het resultaat naar de weg er naartoe. Dit klinkt cliché, maar dat is het zeker niet. Een goede opleiding draait niet om het resultaat van het examen, maar hoe die weg naar het examen eruit ziet. Leer je kind omgaan met tegenslagen en doorzetten. Kan je kind dit? Dan zal het resultaat vanzelf volgen.

4. Maak goede communicatie je grootste prioriteit

Steeds meer tieners geven aan dat ze het gevoel hebben dat niemand ze snapt. Deze gevoelens van onbegrip en stroeve communicatie kunnen in sommige gevallen leiden tot depressies. Begin van geboorte af aan te communiceren (praten!) met je kind, ook als het even wat moeilijker gaat. Op termijn zul je elkaar weer begrijpen en dan kan jullie band van groot belang zijn.

5. Wees optimistisch

Laat je niet zomaar uit het veld slaan en laat zien dat je alles positief benadert. Hoe negatief iets ook lijkt te zijn. Klaag niet in het bijzijn van je kind, blijf altijd zoeken naar een oplossing en stimuleer optimisme.

Heb jij gelukkige kinderen?

Afbeelding: Steven Libralon on Unsplash