Voor het eerst gingen Emma en haar vriend Kas met hun gezin op vliegvakantie. “De kindjes zijn anderhalf en drie; we besloten het dus zo makkelijk mogelijk te maken. We kozen voor een zonzekere bestemming en gingen voor een all-inclusive hotel. Zo hoefden we zo min mogelijk zelf te doen en konden we optimaal genieten aan het zwembad”, vertelt Emma. “Helaas viel dat ‘zo min mogelijk doen’ behoorlijk tegen. Voor mijn gevoel was ik daar drukker dan thuis en bleef de gewenste ontspanning uit. Pas na een paar glazen wijn bij de lunch voelde ik me ontspannen. En stiekem schaam ik me daar enorm voor.”

Alles zit tegen 

Ze had er zo naar uitgekeken, de eerste vakantie als gezin van vier. “We vlogen aan het begin van de vakantie naar Mallorca. Tegen de vliegreis zagen Kas en ik wel een beetje op, maar dat bleek reuze mee te vallen. De kids deden het allebei reuze goed en de vakantie begon dus ontspannen. Helaas viel het daarna flink in het water. De bus die ons vanaf het vliegtuig naar het hotel zou brengen was kapot. We moesten toen lang wachten op een nieuwe en dat is niet prettig als je met twee jonge kinderen reist. Toen we laat bij het hotel aankwamen konden we niks meer te eten krijgen. Tot overmaat van ramp bleek onze familiekamer niet in orde te zijn en sliepen we met z’n vieren in een piepkleine hotelkamer.”

Niet vrolijk van

Emma houdt de moed erin. “Ik bleef herhalen dat we moe waren en dat morgen alles beter zou worden. Helaas, ook de volgende dag ging er van alles mis… Zo waren alle bedjes bij het zwembad al vol toen we wilden gaan liggen en bleek er door personeelstekorten geen animatie team aanwezig te zijn. Onze jongste moest erg wennen aan het eten en kreeg vreselijke diaree… We hebben zijn luier elk uur wel een keer moeten verschonen. Hartstikke zielig voor hem, maar ook Kas en ik werden er niet vrolijk van.”

Glas wijn

Bij de eerste lunch in het hotel, besluit Emma op aanraden van Kas een glas wijn bij haar eten te bestellen. “Thuis drink ik zelden en zeker niet al bij de lunch. Bij hoge uitzondering liet ik me een enorme bel ijskoude witte wijn serveren. En lekker dat het was! De stress en teleurstelling verdwenen als sneeuw voor de zon en ineens voelde het allemaal zo vervelend niet meer. Rond borreltijd bestelde ik een cocktail en ook bij het diner dronk ik wat. Het gehuil, de drukte en het vele verschonen voelden ineens een stuk minder vervelend.”

Het is vakantie

De volgende ochtend wordt Emma met hoofdpijn wakker. “Met alcohol op slaap ik slechter dan normaal en daar knap ik niet bepaald van op. Toch besloot ik ook toen weer een glas wijn bij de lunch te drinken. En warempel; ook nu klaarde de hele boel in één klap enorm op. Mijn hoofdpijn verdween en Kas, de kinderen en ik hadden de grootste lol aan tafel. ‘Ach, het is vakantie’, zeiden Kas en ik tijdens het proosten.”

Soort feestje

Toch schaamt Emma zich een beetje voor het feit dat ze de wijn bij de lunch nodig lijkt te hebben om van de vakantie te genieten. “Vakantie an sich zou een ontspannen bezigheid moeten zijn, maar met kinderen ervaar ik dat gewoon niet zo. Zeker als het hotel tegenvalt en je de hele dag luiers aan het verschonen bent en de kids moet entertainen. Thuis heb ik hier helemaal geen moeite mee, maar bij mijn vakantie had ik me dat anders voorgesteld. De wijn maakt er onbewust een soort feestje van…”

Doen andere moeders dit ook?

Eenmaal thuis doet Emma het day drinking weer in de ban. “Ik ben druk met werk en de kinderen. In de avond ben ik bekaf en wil ik gewoon mijn bed in. En tijdens de lunch een glas wijn drinken? In Nederland zou het niet in mij opkomen. Ik ben ergens wel benieuwd of er meer moeders zijn die op vakantie alleen met een glas wijn kunnen ontspannen? Is het heel gek dat ik dat nodig heb of herkent iemand zich hierin?”

Afbeelding: Unplash+

Man van Pien is rijbewijs kwijt: “Erger voor mij dan voor hem”

Elke vrijdagavond staat Koen, de man van Pien, met zijn vrienden op de tennisbaan. “Ik vind dit nog weleens irritant, want op vrijdagavond zou ik liever wat leuks met hem samen doen. Een keertje naar de bioscoop of eten bij vrienden bijvoorbeeld. Maar ach, het zij zo. Koen doet al jaren vooral waar hij zelf zin in heeft en nu de kinderen uit huis zijn, heb ook ik weer meer mijn eigen dingen. Daar geniet ik best van; zo wandel ik veel, ga een hapje eten met vriendinnen of ga met een van de kinderen naar het theater.” Sinds een paar weken is Pien een deel van deze vrijheid kwijt. “De reden? Koen is gepakt met een borrel te veel op achter het stuur. Hij mag voorlopig niet zelf rijden en dus moet ik hem overal naartoe brengen. En eerlijk gezegd is dat een grotere straf voor mij dan voor hem… LEES VERDER!