Als moeder van jonge kinderen kan mama-stress een constante factor in je leven zijn. We spraken Merel, die 3 kinderen heeft en het leven af en toe als zwaar ervaart. “Met een peuter die altijd op de kast zit, een kleuter die maar niet wil luisteren en een schoolgaand kind met best al wat huiswerk, kan ik soms wel eens het gevoel hebben dat ik gek word. Toch weet ik dat ik niet de enige ben die zich zo voelt. Veel andere moeders worstelen dagelijks met hetzelfde probleem.”

Dat je druk bent hoeft niet te betekenen dat de mama-stress je dagelijks leven gaat beheersen. Merel sprak een paar weken geleden met een goede vriendin en die gaf haar tips, waar ze mee aan de slag is gegaan. Merel: “Mijn vriendin vertelde me dat er verschillende technieken zijn om ons een beetje op weg te helpen om de mama-stress te overwinnen en meer rust en balans te vinden in ons dagelijks leven. Ze gaf me deze zeven fijne tips die mij helpen om de mama-stress uit mijn lijf te krijgen en meer van alles te genieten”.

Zeven tips om met mama-stress om te gaan

Plan tijd in voor jezelf

Als ouders hebben we soms de neiging om onze kinderen op de eerste plaats te zetten en onszelf op de tweede. Maar om voor anderen te kunnen zorgen, moeten we eerst voor onszelf zorgen. Plan daarom minimaal één moment per dag in voor jezelf, waarbij je even helemaal niets doet. Lees een boek, neem een warm bad of ga een stuk wandelen in de natuur. Door tijd te nemen voor jezelf, kan je lichaam en geest zich ontspannen en opladen.

Beweeg dagelijks

Als je een druk schema hebt is het soms lastig om tijd en energie te vinden om te sporten. Maar bewegen hoeft niet altijd intensief en tijdrovend te zijn. Ga bijvoorbeeld wandelen met je kinderen, speel buiten met ze of dans op je favoriete muziek terwijl je klussen in huis of de tuin doet. Door dagelijks te bewegen kun je je lichaam helpen om spanningen los te laten en stress te verminderen. Ook een leuke tip: Yoga met je kinderen!

Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is ontzettend belangrijk voor lichaam en geest. Als we niet genoeg slaap krijgen, kunnen we prikkelbaar, vermoeid en gestrest worden. Zorg daarom voor een slaaproutine waarbij je voldoende uren slaap krijgt en je lichaam zich kan herstellen. Vermijd ook het gebruik van elektronica vlak voor het slapen gaan, aangezien dit de slaap kan verstoren.

Leer ‘nee’ zeggen

Heb je vaak het idee dat je alles voor iedereen moet regelen? Niet alleen voor je kinderen, je collega’s en soms ook voor je ouders en schoonouders?  Leer om ‘nee’ te zeggen als er teveel van je wordt gevraagd. Het is belangrijk om te erkennen dat je niet alles kunt doen en dat het oké is om hulp te vragen. Door grenzen te stellen zorg je beter voor jezelf en over het algemeen komt dat een ander ook weer ten goede ….

Mediteer regelmatig

Meditatie kan een fijne manier zijn om stress te verminderen. Het helpt om je bewust te worden van je gedachten en emoties en kan je helpen om te ontspannen. Zelfs een korte meditatiesessie van vijf minuten kan helpen om meer rust en balans te vinden in je dagelijks leven.

Blijf je hobby’s doen

Had je voordat je kinderen kreeg iets wat je heel veel en graag deed, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen, dansen, een teamsport? Probeer dat dan weer op te pakken. Lukt het je partner niet om er dan voor de kinderen te zijn? Misschien is er iemand anders die even kan oppassen.

Een avondje uit

Eerlijk gezegd is er geen beter manier om de mama-stress onder controle te krijgen dan een avondje lekker uit met je leukste vriendinnen of je partner. Een restaurantje of een kroegje waar je vroeger ook vaak kwam, plan het in en laat je af en toe even helemaal gaan. Het is flink plannen vooraf, maar misschien kunnen de kids een weekendje bij opa en oma slapen, zodat jullie ook lekker een keer kunnen uitslapen.

Een uitdaging

Als drukke moeder kan het soms een uitdaging zijn om stress uit je leven te bannen. Het is belangrijk om goed voor je zelf te zorgen, zodat je je in balans voelt en er op een fijne manier voor je kinderen bent. En loopt het een keer niet goed, geen zorgen. Je kinderen houden toch wel van je ook al is er af en toe wat mama-stress.

Hopelijk hebben deze tips geholpen om enige verlichting te brengen in jouw stressvolle leven. Maar ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe ga jij om met mama-stress als moeder van jonge kinderen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel :-).

Foto door Gustavo Fring via Pexels