Als je kindje nog klein is, is van het gebruiken van een hoofdkussen nog geen sprake. Voor baby’s is het vanwege verstikkingsgevaar sowieso af te raden. Iets grotere kinderen (maar in ieder geval niet onder de twee jaar) hebben niet veel ondersteuning nodig aan het hoofd als ze slapen, omdat het hoofd nog relatief groot is. Heb je toch een kindje dat toe is aan wat ondersteuning, dan zou je als tussenstap het hoofdeinde tot een maximum van 2 cm kunnen verhogen. Vanaf een jaar of twee kunnen kinderen wel echt baat hebben van het slapen op een hoofdkussen. Vaak geeft een kind dit vanzelf aan door ineens met het hoofd op knuffels te gaan slapen. Het eerste hoofdkussen voor je kind is vaak plat en zacht en zorgt ervoor dat het hoofd iets hoger ligt, maar niet de nek belast. 

Waarom een hoofdkussen gebruiken?

De functie van een hoofdkussen is om het hoofd en de nek optimaal te ondersteunen. Op deze manier zou je geen last moeten krijgen van nek- en rugklachten en/of vastzittende schouders. Voornamelijk volwassenen hebben veel baat bij een kussen omdat deze naar verhouding een klein hoofd en brede schouder hebben. Hierom is het des te belangrijk om het hoofd en de nek te ondersteunen tijdens het slapen.

Omdat baby’s en peuters een relatief veel groter hoofd hebben en smallere schouders is een groot hoofdkussen niet nodig. Zeker voor baby’s niet. Een peuterkussen is voor een peuter wel een goed idee, mits deze luchtdoorlatend is. Hierdoor heb je dus niet alleen een comfortabel, maar ook een veilig hoofdkussen. Vanaf een jaar of 5 hebben kinderen vaak een groter en dikker kussen nodig. Dit is afhankelijk van het gewicht en de lengte van het kind.  Ook speelt de slaaphouding een rol. Een zijslaper heeft vaak eerder een groter kussen nodig dan een rug- of buikslaper.
 

Specificaties hoofdkussen kind

Het beste hoofdkussen voor een peuter is dus een speciaal kinderkussen. Dit kussen is niet te dik, omdat het hoofd dan niet neutraal kan liggen en niet te groot, zodat het weinig volume en gewicht heeft en het kind dus niet kan verstikken.

Synthetische kussens zijn anti-allergeen en gemakkelijk te wassen. Dit is geen overbodige luxe gezien het feit dat kleine kinderen nog wel eens kunnen spugen, of met snottebellen kunnen smeren. Zorg ook voor een goede kussensloop rond het kussen. Deze zorgt voor de vocht- en warmtespreiding, wat handig is omdat kinderen behoorlijk kunnen zweten in hun slaap. Een katoenen sloop om het hoofdkussen verdeelt het vocht en laat het verdampen. Dit zorgt voor een fris gevoel en hierdoor krijgt het kind het niet te warm aan het hoofd tijdens het slapen.

Afbeelding: by Kinga Cichewicz on Unsplash