Buikpijn komt vaak voor bij kinderen en kan zich op verschillende plaatsen in de buik voordoen. Bij 4 van de 10 kinderen die langdurig last hebben van buikpijn, kan een huisarts een fysieke oorzaak vinden. Bij 6 van de 10 is de oorzaak niet te achterhalen. De meeste kinderen ervaren buikpijn doordat hun darmen gevoelig zijn voor prikkels zoals voeding, medicijnen, hormonen en stress. Buikpijn bij kinderen: wat houdt dat nou precies in?

Wat is buikpijn?

Als een kind pijn heeft tussen de ribbenkast en de schaamstreek/liezen, wordt dit buikpijn genoemd. Als buikpijn aanhoudt of regelmatig voorkomt, is er helaas niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden. Bij meer dan 60 procent van de kinderen met buikpijn blijkt er, zelfs na onderzoek, geen duidelijke verklaring te zijn. Vaak wordt buikpijn bij kinderen veroorzaakt door spanning; druk zijn of stress ervaren, bijvoorbeeld voor een spreekbeurt, kan spanning in de darmen veroorzaken. Kinderen moeten dan vaak naar het toilet en hebben last van dunne ontlasting.

Verschillende soorten buikpijn

Buikpijn kan erg variëren; soms is het duidelijk waar de pijn zich bevindt, maar soms is het moeilijk om precies aan te geven waar het pijn doet. Buikpijn kan zich op dezelfde plek blijven bevinden, maar het kan ook steeds veranderen. Soms duurt de pijn lang, maar soms komt het ook af en toe opzetten. Zo nu en dan straalt de pijn uit naar de rug, borst, liezen of benen.

Andere mogelijke symptomen

Helaas kan buikpijn soms samengaan met andere symptomen, zoals een opgeblazen gevoel, een rommelende buik, diarree, misselijkheid en braken, koorts of pijn bij het plassen. Soms voelt de buik erg gespannen aan. Het kan ook voorkomen dat er een bonzend gevoel in de buik is. Terwijl de meeste kinderen liever stil blijven liggen bij buikpijn, zijn er ook kinderen die juist heel onrustig en veel gaan bewegen.

Wanneer naar de huisarts?

Als een kind plotseling hevige buikpijn heeft (of als een baby voortdurend hard huilt), is het natuurlijk raadzaam om de huisarts te raadplegen. Bel ook altijd de huisarts als het kind suf wordt, de buikpijn ondraaglijker wordt, het kind herhaaldelijk moet braken en diarree heeft (en niet voldoende drinkt). Bel ook zeker als er bloed en slijm zichtbaar is in de ontlasting, het kind koorts krijgt, het kind pijn heeft rechtsonder in de onderbuik, of als er pijn in de onderbuik optreedt in combinatie met pijn tijdens het plassen (of bloed in de urine zichtbaar is).

Als een kind regelmatig buikpijn heeft, is het sowieso verstandig om dit met de huisarts te bespreken. De huisarts kan dan beoordelen of verder onderzoek nodig is en eventueel advies geven.

Afbeelding: Keira Burton – Pexels