Een sollicitatiebrief is de eerste kans om jezelf te verkopen aan een potentiële werkgever. Het is belangrijk om je beste beentje voor te zetten en ervoor te zorgen dat de brief zo sterk mogelijk is. Zeker als je ‘er een tijdje uit bent geweest’. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn omdat je een aantal jaar fulltime voor de kids hebt gezorgd, welke nu naar school zijn, of om een andere reden. Hoe het ook zij, het kan flink lastig zijn om weer een leuke baan te vinden. Hier zijn tien tips om jou te helpen een onweerstaanbare sollicitatiebrief te schrijven.
1. Maak het persoonlijk
Een generieke sollicitatiebrief die je aanpast voor elk bedrijf waar je solliciteert, is niet erg overtuigend. Je loopt op deze manier namelijk de kans dat je een foutje maakt en jezelf daarmee dus een beetje voor paal zet. Richt de brief aan het bedrijf en de eventuele contactpersoon, welke meer weet over de openstaande vacature. Benoem ook altijd de functie waar je naar solliciteert. Begin met een korte inleiding over waarom je geschikt bent voor de betreffende functie en waarom je interesse hebt in dit specifieke bedrijf.
2. Wees kort en bondig
Een sollicitatiebrief hoeft niet lang te zijn. In feite moet je proberen de brief zo kort en bondig mogelijk te houden. Een te lange brief zorgt er vaak voor dat mensen halverwege al een beetje zijn afgehaakt en dat zou zonde zijn. Houd ook altijd in gedachten dat je niet ‘de enige brief op de stapel bent’ en dat je dus vanaf het begin af aan moet proberen te boeien. Vertel gerust iets over jouw gezinssituatie, maar houd het beknopt.
3. Gebruik aansprekende taal
Je sollicitatiebrief is niet het moment om je hele vocabulaire op tafel te gooien. Gebruik eenvoudige, aansprekende taal die iedereen kan begrijpen. Je wilt tenslotte niet dat de lezer steeds moet stoppen om woorden op te zoeken in de Dikke van Dale.
4. Wees uniek
Er zijn veel mensen die solliciteren op dezelfde functie als jij. Je moet ervoor zorgen dat je uniek bent en je wilt laten opvallen tussen alle andere kandidaten. Vertel iets over jezelf dat interessant is voor de lezer om te weten.
5. Wees eerlijk
Een leugen zal altijd uitkomen, dus wees eerlijk in je sollicitatiebrief. Als je niet eerlijk bent, kan dit leiden tot problemen op de werkvloer in de toekomst.
6. Gebruik actieve zinnen
Gebruik actieve zinnen in plaats van passieve zinnen om je sollicitatiebrief krachtiger te maken. Passieve zinnen zijn saai en doen niets om de lezer te overtuigen. Actieve zinnen zijn spannend en laten zien dat je ambitieus bent.
Een voorbeeld:
Passief: “Ik zal vrijdag contact met u opnemen.”
Actief: “Ik neem vrijdag contact met u op.”
7. Wees specifiek
Als je in je sollicitatiebrief algemene verklaringen gebruikt, zal dit niet erg overtuigend zijn. Wees specifiek over je ervaring en vertel wat je in het verleden hebt gedaan en hebt bereikt. Dit zal de lezer laten zien dat je echt iets toe te voegen hebt aan het bedrijf.
8. Gebruik voorbeelden
Als je bepaalde claims maakt in je sollicitatiebrief, moet je deze ondersteunen met voorbeelden. Dit kan ervoor zorgen dat je een sterk punt hebt en het zal de lezer ook helpen om beter te begrijpen wat je bedoelt.
9. Gebruik de juiste toon
De toon van je sollicitatiebrief is net zo belangrijk als de inhoud ervan. Je wilt niet te formeel of te ongeduldig overkomen. Probeer een normale, professionele toon te gebruiken die geschikt is voor het bedrijf waar je solliciteert. Hierom is het dus heel belangrijk dat je je van tevoren goed in leest over waar het bedrijf voor staat en wat voor soort werkcultuur er heerst.
10. Pas je CV aan
Een sollicitatiebrief is niet hetzelfde als een CV, maar je wilt wel zorgen dat de twee overeenkomen. Als je bepaalde dingen in je sollicitatiebrief noemt, moet je ervoor zorgen dat deze ook op je CV staan. Dit zal ervoor zorgen dat je een sterk, consistent verhaal verteld.
We hopen dat bovenstaande tips je een beetje kunnen helpen! Mocht je zelf nog goede tips hebben, deel ze dan alsjeblieft in de reacties hieronder. Vinden we waardevol en leuk!
Afbeelding: Christin Hume – Unsplash