De keuken is een plek waar bij ons thuis de kinderen niet mogen spelen. Het gevaar ligt hier namelijk op de loer. Zeker tijdens het koken wil ik het liefste dat ze in de woonkamer blijven. Wij koken nog op gas, dus het risico dat er een kinderhandje in de vlammen belandt, of een hete pan vastpakt is erg groot. Daarnaast liggen er in de keukenla ook verschillende messen. Toezicht is zeker voor onze jongste nog erg belangrijk. Het risico dat hij zich snijdt aan een mes, of het gas aan zet is anders echt wel aanwezig. Ook als je een inductie kookplaat hebt moet je niet willen dat kinderen hier mee aan de haal gaan (behalve als ze natuurlijk oud genoeg zijn om zelf een eitje – voor jou, te bakken). Zo voorkom je dat kinderen de inductieplaat aan kunnen zetten: 3 tips!

Zet het kinderslot aan

De meeste moderne inductiekookplaten zijn uitgerust met een kinderslot functie. Deze voorkomt dat de plaat kan worden ingeschakeld zonder de juiste handelingen uit te voeren. Zorg ervoor dat het kinderslot altijd geactiveerd is, wanneer de kookplaat niet in gebruik is. In de handleiding kun je terugvinden hoe dit allemaal precies werkt. Laat je kind nooit meekijken als je de plaat ontgrendelt voor gebruik om te voorkomen dat ze toch de inductieplaat aan kunnen zetten. Ze wijzer maken dan dat ze zijn is nooit verstandig!

Maak gebruik van een inductie beschermer

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een inductie beschermer. Dit is een dunne, afdekkende laag welke je op je kookplaat legt. Naast dat deze het glas van de kookplaat beschermt tegen krassen en andere beschadigingen, zorgt hij er ook voor dat de knoppen niet ‘in het zicht’ van het kind zijn. Hierdoor is de aantrekkingskracht om de kookplaat aan te willen zetten vaak meteen een stuk minder. Een andere mooie bijkomstigheid is dat de beschermer er ook voor zorgt dat de plaat minder snel vies wordt als deze niet wordt gebruikt en dat je hem als verlengde van je aanrecht kunt gebruiken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Topdoek.nl (@topdoek.nl)

Creëer bewustwording bij kinderen

Het is essentieel om kinderen bewust te maken van de gevaren van de inductiekookplaat. Leg op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit, dat de kookplaat heet kan worden en dat het aanraken ervan pijn kan veroorzaken. Leer ze dat de kookplaat alleen door volwassenen mag worden bediend, of samen.

Zelfs met alle voorzorgsmaatregelen blijft toezicht en begeleiding van cruciaal belang. Laat kinderen nooit zonder toezicht in de keuken, vooral niet wanneer de kookplaat in gebruik is of nog heet is.

Afbeelding: Elina Fairytale – Pexels

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!