Het opbouwen van vermogen voor je kind kan een waardevolle manier zijn om hen een financieel gezonde start in het leven te geven. Denk bijvoorbeeld aan spaargeld voor de studie, een eerste huis of een andere belangrijke mijlpaal. Hoe kun je dit op een verantwoorde manier aanpakken en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel lees je alles over verschillende opties en hoe je daarbij rekening houdt met wet- en regelgeving. Lees je met ons mee?

Begin op tijd met sparen

Een eenvoudige en laagdrempelige manier om vermogen op te bouwen voor je kind is door regelmatig een bedrag opzij te zetten op een spaarrekening. Veel banken bieden speciale kinderspaarrekeningen aan met een relatief gunstige rente en voorwaarden die het geld tot een bepaalde leeftijd vastzetten. Hierdoor groeit het vermogen door rente-op-rente, terwijl het veilig blijft. Let wel op dat de spaarrente momenteel vaak lager is dan de inflatie, wat betekent dat je vermogen in koopkracht kan afnemen.

Goud kopen voor je kind

Een minder bekende manier om vermogen op te bouwen, is door goud kopen. Goud wordt vaak gezien als een vorm van bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid. Je kunt kiezen voor fysieke gouden munten of baren, of investeren in goud via een fonds. Het voordeel van fysiek goud is dat het een tastbare waarde vertegenwoordigt die je kunt bewaren in een kluis.

Let op: Koop alleen bij betrouwbare partijen en wees je bewust van de opslag- en verzekeringskosten bij fysiek goud. Ook is goud gevoelig voor prijsschommelingen, dus het is belangrijk om dit vooral als een langetermijninvestering te zien. Wil je jij of je kind later bijvoorbeeld je goud verkopen in Amsterdam? Doe dit dan op een moment dat de goudprijs hoog is.

Beleggen voor je kind

Beleggen kan een interessante optie zijn om vermogen te laten groeien. In Nederland is het toegestaan om te beleggen voor je kind, mits dit op een verstandige en transparante manier gebeurt. Kies bijvoorbeeld voor een breed gespreid beleggingsfonds of indexfonds om het risico te minimaliseren. Let erop dat beleggen altijd gepaard gaat met risico’s: de waarde van je beleggingen kan fluctueren en rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Als ouder blijf jij verantwoordelijk voor de beleggingsrekening totdat je kind 18 jaar is.

Onderwijs en financiële verantwoordelijkheid

Het opbouwen van vermogen voor je kind is een waardevol cadeau, maar vergeet niet dat het net zo belangrijk is om hen te leren hoe ze hier later verantwoord mee omgaan. Bespreek bijvoorbeeld vanaf een bepaalde leeftijd hoe sparen en beleggen werken en benadruk dat vermogen opbouwen tijd kost en geduld vergt. Een les waar ze de rest van hun leven iets aan hebben!

Belasting

In Nederland valt vermogen dat je spaart of belegt voor je kind meestal onder jouw eigen vermogen. Hierdoor kan het meetellen voor de vermogensrendementsheffing in box 3. Zodra het kind 18 wordt, gaat het vermogen over op zijn/haar naam, wat gevolgen kan hebben voor eventuele toeslagen. Houd hier rekening mee!

Hoe kijk jij hiernaar?

Ben jij al bezig met de vermogensopbouw van jouw kind? Waarom wel of waarom juist niet? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd erg gezellig!

Dit artikel is uitsluitend bedoeld ter informatie en bevat geen financieel advies. Beleggen en andere vormen van vermogensopbouw gaan gepaard met risico’s; de waarde van beleggingen kan fluctueren en het is mogelijk dat je minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Raadpleeg altijd een financieel adviseur voordat je financiële beslissingen neemt die invloed hebben op je persoonlijke situatie.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!