Twee kinderen heeft Emma (31) nu, en daaraan heeft ze haar handen vol. Fay van een half jaar en Bobbie van drie. Haar moeder past een vaste dag in de week op, maar dreigt daarmee te stoppen als Emma niet strenger gaat opvoeden. “Ik wil geen corrigerende tik geven. Dat weiger ik.”

Strenge moeder

Emma en haar broer Mourice hadden best een strenge opvoeding. “Mijn moeder was soms best een harde. Regels die ze opstelde moesten we naleven anders kregen we straf. Dus als we te laat thuiskwamen dan wisten mijn broer en ik dat het foute boel was. Ze was dan boos, we werden bestookt met vragen en werden gestraft. Mochten we bijvoorbeeld een week ’s avonds niet meer weg. Toen we kleiner waren kregen we van onze vader soms een corrigerende tik. Mijn vader had weinig geduld, wat te wijten was aan zijn autisme. Dat wisten we als kind natuurlijk niet maar nu ik ouder ben en moeder worden veel dingen duidelijk.”

Hij sloeg jullie niet

Ze nam zich één ding voor: als zij later moeder zou worden, zou ze de opvoeding heel anders oppakken. “Door het strenge gedrag van mijn moeder, dat ze nodig had om de controle over Mourice en mij te houden, heb ik moeite met gezag. Dingen wil ik op mijn manier doen en daarvoor heb ik geen harde hand nodig. Ik leef vanuit mijn hart en onderbuik. Ik voel wat goed voor mensen is van wie ik hou. Het is dan niet nodig om te straffen, te controleren of zelfs te slaan. Mijn moeder ontkent trouwens dat mijn vader mijn broer en mij zo nu en dan een klap gaf. Toen ik het laatst met haar erover had, zei ze dat het allemaal wel mee viel en ik het enorm opblaas.”

Blij met hulp

Drie jaar geleden bevalt Emma van Bobbie, een prachtige baby. “Mijn man Tristan en ik waren zo blij, onze kinderwens was altijd al groot geweest en de vreugde toen die in vervulling ging was nog groter. Wat vond ik het heerlijk om moeder te zijn.” Vrij snel naar de geboorte van Bobbie is Emma in verwachting van Fay. “Was niet helemaal de bedoeling maar heel welkom. Toen Bobbie tweeënhalf jaar was, kwam Fay op de wereld. Super druk dus en ik ben dan ook blij dat mijn moeder aanbood om een vaste dag in de week op te passen en als het nodig was ook incidenteel. Zeker omdat Bobbie een ondernemend en soms ronduit druk jongetje is en Fay ook aandacht nodig heeft. Het is heerlijk als mijn moeder Bobbie ophaalt en ik een dagje met Fay kan tutten. Het zijn de dagen waarop ik kan opladen en lichamelijk kan herstellen.”

Hij wordt zo onhandelbaar

Bobbie vindt het fantastisch bij zijn oma, maar oma denkt daar toch een beetje anders over. “De laatste tijd verzucht mijn moeder dat Bobbie wel een heel druk kind is en dat ik moet ingrijpen. Want als ik dat niet doet gaat dat uit de hand lopen en wordt hij een onhandelbaar kind, zo voorspelt mijn moeder. Ik schrok van haar woorden. Want ja, Bobbie is heel druk en luistert niet altijd even goed, maar ik weiger om hem een corrigerende tik te geven of een time-out op een krukje. Mourice en ik hebben afgesproken dat niet te doen. We praten met Bobbie en proberen hem met liefde rustig te krijgen. En dat lukt bijna altijd wel, als je maar geduld hebt.”

Niet meer oppassen

De moeder van Emma steekt niet onder stoelen of banken dat ze vindt daar haar dochter strenger moet optreden. “Volgens haar ben ik te soft voor Bobbie en walst hij over ons heen. Ze wil dat ik hem zwaarder straf als hij zich zo onbehoorlijk en overstuur gedraagt. Want, zo zegt ze, zijn gedrag komt omdat we geen duidelijke grenzen stellen en dat heeft een kind nodig. Het is toch niet erg om een kind soms een corrigerend tikje te geven? Echt, ik dacht dat ik gek werd toen ze dat zei. Haar opvoedopvattingen zijn ouderwets en dat heb ik haar ook gezegd. Vindt zij niet en als ik Bobbie niet strenger aanpak, dan wil ze niet meer oppassen. Dat zou ik zo jammer vinden. Bobbie is gek op zijn oma, gaat graag naar haar toe en ik vind het zo fijn om dan even tijd Fay door te brengen.”

Wat vind jij? Mag je kinderen die absoluut niet luisteren zo nu en dan best even stevig aan pakken? Een corrigerend tikje of even afkoelen op een krukje op de gang? Snap je dat Emma niet strenger wil opvoeden en haar kinderen in liefde een aandacht wil groot brengen? Hoe doe jij dat? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Michael Heise via Unsplash

Hoe ga je om met een brutale puber?

Hoe ga je om met een brutale puber?

We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken: jouw kind komt in de puberteit en is volop zichzelf aan het ontwikkelen. Voor niemand de gemakkelijkste tijd, maar wel eentje waar jullie gezamenlijk door heen moeten zien te komen. En dat je dan zo nu en dan een schrift naar je hoofd geslingerd krijgt, of een scheld kanonnade op je krijgt afgevuurd omdat je net even niet reageert zoals verwacht (lees: gewenst), dat is dan maar lekker jouw probleem als ouder. Hoe ga je om met een brutale puber? Ik geef een aantal tips waar je hopelijk iets aan hebt… LEES HIER VERDER!