Zo zit je kleintje kraaiend in de Maxi Cosi en zo zoek je samen de mooiste rugzak uit voor zijn eerste schooldag. Vier jaar lijkt een heel eind, maar voor je het weet is het zover en gaat je kind naar school. Hoe bereid je je voor op die eerste schooldag? Wij hebben 10 tips voor je!

Mijn oudste, inmiddels drie koppen groter dan ik en nog maar vijftien jaar, kon niet wennen op school. Niet omdat hij het niet wilde, maar omdat hij in de zomervakantie jarig is. Dus voordat de school zes weken dichtging en hij vier jaar werd, mochten we een ochtendje meedraaien in groep 1. Een vrolijk jongetje in een oranje poloshirtje stiefelde op mijn oudste af die wat verlegen om zich heen keek en sleurde hem mee naar de zandbank. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk, nog steeds. Mijn jongste vond het allemaal nog wat spannend die groep 1, maar gesterkt door het idee dat grote broer een paar lokalen verderop zat, gedroeg hij zich kranig. Ik ook, want stiekem vond ik het best fijn dat ik weer een beetje tijd voor mezelf kreeg. Ik fietste niet huilend terug naar huis, nee, ik fietste naar mijn moeder om weer ouderwets bij te kletsen.

Toch, dat geef ik direct toe, sluit je een periode af zodra je kind naar de basisschool gaat. De fruithapjes worden ingeruild voor een niet in stukjes geprakte banaan of gesneden appel, de middagslaapjes door lekker buiten spelen met vriendjes. En dat heeft ook zo z’n charme. Ben je wel een beetje verdrietig of weemoedig omdat je kindje naar school gaat? Heel begrijpelijk en helemaal niet erg. Wij geven je 10 tips ter voorbereiding op de eerste schooldag van je kindje.

Rondleiding door school

Belangrijk voor je kindje is dat het weet waar hij of zij terechtkomt. Maak een afspraak met school en vraag om een rondleiding. Bekijk samen het schoolplein, neem een kijkje in de gymzaal en laat zien waar de toiletten zijn. Het zal je kindje geruststellen.

Wendagen

Op veel scholen is de mogelijkheid, twee maanden voordat je kleuter vier wordt, om vast een beetje te wennen. Kinderen mogen dan een paar halve dagen naar school zodat ze kunnen wennen aan de klas, de juf of meester en het hele schoolgebeuren. Zowel voor jou als voor je kindje zijn wendagen een goede voorbereiding. Een paar uurtjes per dag wennen is net genoeg voor een goede voorbereiding. De hele dagen die je kindje erna naar school gaat, zijn dan minder spannend en zullen beter verlopen.

Koop samen een leuke rugzak

Toen ik vroeger naar de basisschool ging, huppelde ik tussen de middag naar huis en had ik een uur de tijd om lekker met mijn moeder te lunchen. Tegenwoordig hanteren veel scholen een continurooster en wordt er op school geluncht. Dit heeft als voordeel dat kinderen niet zo laat uit school zijn. Een continurooster betekent zelf de lunch meenemen en dat doe je in de coolste rugzak die je maar kunt vinden. Ga lekker samen met je kindje een mooie rugzak kopen. Wedden dat je kindje zo trots als een pauw de eerste dag naar school gaat?

Vertel over de school

Een goede voorbereiding betekent ook praten met je kindje. Zoek een boekje uit de bibliotheek dat over een eerste schooldag gaat en lees dat samen met je kind. Praat over een schooldag, vertel hoe jij het vroeger vond en hoe een dag eruit kan zien.

Buurkinderen

Vraag moeders met kinderen in dezelfde leeftijd naar welke school hun kinderen gaan. Misschien gaan ze wel naar dezelfde school en kunnen ze op een goed moment, als de tijd daar is, samen naar school.

Wat leer je je kindje alvast?

Voordat je kindje naar school gaat, is er een aantal dingen die je hem of haar alvast kunt leren. Dat scheelt de juf of meester veel werk en het geeft je kindje zelfvertrouwen op zijn eerste schooldag. Fijn is het als je kindje al alleen naar de wc kan gaan en zijn eigen veters kan strikken. Ook kleuren en knippen zijn vaardigheden die een kindje van vier al kan beheersen. Let wel: het is geen moeten, maar het is fijn als het lukt.

Loop of fiets samen de route

Hoewel veel ouders ’s ochtends voor gemak kiezen en hun kindje met de auto naar school te brengen, vinden veel scholen het fijn als je lopend of met de fiets komt. Loop of fiets dus een paar keer per week voor de eerste schooldag de route met je kindje. Wijs je kindje bijvoorbeeld op gevaarlijke oversteekpunten als die er zijn. Op deze manier wordt de route naar school bekend en dat is prettig.

Wees enthousiast

Misschien vind je het als ouder best spannend dat je kindje naar school gaat en zie je misschien hier en daar wat beren op de weg. Laat dat niet merken en wees enthousiast over school. Je kindje neemt jouw houding aan en dat betekent dat als je ‘bang’ bent, of het spannend vindt, je kindje dat ongetwijfeld ook gaat vinden.

Neem goed afscheid

Hoewel de verleiding misschien groot is om weg te sluipen als je kindje moeite heeft met het afscheid op de eerste schooldag, is het niet verstandig. Zeg duidelijk tegen je kindje dat je naar huis gaat en dat je later weer op het schoolplein staat om samen naar huis te gaan. Duidelijkheid gaat boven alles.

Vier de eerste schooldag!

En als de eerste schooldag een feit is, maak er dan een feestje van als je kindje weer thuiskomt. Zet een kop thee en serveer er iets lekkers bij en laat je kindje voluit vertellen.

Met bovenstaande tips lukt het vast om er een soepele eerste schooldag van te maken. Weet dat de meeste kinderen school hartstikke leuk vinden en geniet lekker van de tijd die je even voor jezelf hebt.

Foto door Duc Anh Nguyen via Pexels