Gemiddeld 1 op de 2000 baby’s wordt geboren met melktanden. Natuurlijk sta je als ouders dan wel eventjes gek te kijken. Over het algemeen kijk je dus een hele periode tegen dat schattige tandeloze bekkie aan. Als eenmaal de eerste tandjes door zijn gekomen (en je vaak al heel wat vieze luiers hebt moeten verschonen om deze reden) dan gaat het vaak enorm rap. Voor je het weet kijk je tegen een hele rij van die witte kiezeltjes aan, die natuurlijk goed moeten worden gepoetst met één van de vele elektrische kindertandenborstels. Na verloop van tijd maken die kleine tandjes plaats voor fietsenrekjes waar patatjes doorheen kunnen worden gestoken. Jij vraagt je nu vast af: vanaf welke leeftijd gaat mijn kind tanden wisselen? Ik vertel je meer in dit artikel.

Vanaf welke leeftijd tanden wisselen?

Dit is natuurlijk voor ieder kind verschillend, maar gemiddeld gezien begint het wisselen van de tanden als kinderen tussen de 5 en 6 jaar zijn. Eerst komen de nieuwe kiezen door, achter de kiezen van het melkgebit. De melktanden worden niet door deze kiezen weggedrukt, dus vaak wordt het doorkomen niet eens opgemerkt door het kind. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kan het zo zijn dat het doorbreken toch wat pijnklachten veroorzaakt. Paracetamol kan hierbij wat verlichting geven. 

Snij- en hoektanden, wanneer komen die?

Waar de kiezen vaak niet de melktanden wegdrukken, is dit wel vaak het geval bij de snij- en hoektanden die moeten worden gewisseld. Hierdoor kunnen er dus wel zo nu en dan wat pijnklachten worden ervaren. Het is wel van belang dat er, ondanks deze pijnklachten, goed wordt gepoetst Er zijn speciale opzetborstels voor kinderen, zodat je niet met een grote borstelkop door de mond hoeft te gaan. Om het poetsen leuker te maken kun je ook één van de speciale tandenpoetsapps installeren. Na de eerste kiezen volgen vaak de voorste snijtanden en daarna de buitenste. Hoektanden volgen vaak als kinderen tussen de 7 en 9 jaar oud zijn. Hierna volgen de kleine en grote kiezen. Als het kind 14 jaar is, zijn er meestal geen melktanden meer aanwezig. Natuurlijk komt dit wel eens voor, maar dan is dit al lang opgemerkt door en onder controle van de tandarts. 

Verstandskiezen, wat zijn dat?

De verstandskiezen zijn een verhaal apart. Waar sommige mensen tussen hun 18e en 24e levensjaar verstandskiezen krijgen, heb je ook uitzonderingen waarbij er niets doorkomt. Daarnaast zijn er ook nog uitzonderingen zoals ikzelf. Ik ben inmiddels 37 jaar en as we speak komt mijn allereerste verstandskies door. Op een röntgenfoto van jaren geleden werd al gezien dat ik er slechts twee verstopt had zitten, waarvan er in principe dus ook maar eentje door zou kunnen komen. Nou, dat gebeurt dus momenteel en gelukkig heb ik erg geen klachten van. Verstandskiezen bevinden zich overigens helemaal achter in de mond, achter de grote kiezen. Omdat er vaak lastig bij gekomen kan worden met een tandenborstel, kunnen ze tandbederf of tandvleesontsteking veroorzaken. Vaak wordt om deze reden de  beslissing genomen om verstandskiezen te trekken bij de tandarts. 

Waarom elektrisch poetsen?

Tandartsen geven vaak het advies om elektrisch te poetsen. Dit is eigenlijk omdat men van mening is dat deze borstels een verbetering zijn van de traditionele handtandenborstels. Door de kleine vibraties en roterende bewegingen ben je beter in staat om tandplak en aanslag op de tanden en kiezen te kunnen verwijderen. Overweeg je om je kind elektrisch te laten poetsen (en is het voor jezelf wellicht ook een interessante optie), informeer jezelf dan eens over de mogelijkheden die er zijn. Klik hier en bekijk het uitgebreide assortiment.

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Foto: Jelleke Vanooteghem on Unsplash