De prijzen in de supermarkt rijzen nog steeds de pan uit! Waar je vroeger een volle big shopper had voor vijftig euro, heb je nu nog niet eens een half tasje. Dit moet toch ook anders kunnen? Ken je Too Good To Go al? Je kunt met deze app besparen op je boodschappen én voedselverspilling tegengaan. En eigenlijk zit er bij iedereen wel een deelnemende winkel of restaurant in de buurt. Too Good To Go: besparen en voedselverspilling tegengaan, ik vertel je meer!

Wat is Too Good To Go?

Too Good To Go is een (gratis) app waarmee consumenten de mogelijkheid hebben om voedsel dat overgebleven is bij restaurants, bakkerijen, supermarkten en andere bedrijven te kopen tegen een gereduceerde prijs. In plaats van voedsel weg te gooien, kunnen deze bedrijven het via de app verkopen aan consumenten voor een lagere prijs. Deze oplossing is voordelig voor zowel bedrijven als consumenten. Bedrijven kunnen voorkomen dat voedsel verspild wordt, terwijl consumenten geld kunnen besparen op hun voedsel en tegelijkertijd de strijd tegen voedselverspilling ondersteunen.

Hoe werkt het?

Het werkt heel eenvoudig. Nadat je de app op je telefoon hebt gedownload, kun je direct bedrijven bij jou in de buurt zoeken die deelnemen aan Too Good To Go. Je kunt een keuze maken uit de beschikbare pakketten en je bestelling plaatsen. Betaling kan op verschillende manieren in de app worden gedaan. Vervolgens kun je het pakket ophalen bij het bedrijf op het aangegeven tijdstip. Het enige wat je hoeft te doen is je telefoon tonen en even swipen bij het ophalen. Daarna kun je met je Magic Box naar buiten lopen. Thuis kun je dan heerlijk genieten van de box. En probeer ook dan niets te verspillen! Je kunt in de app overigens precies zien hoeveel geld je hebt bespaard, hoeveel magic boxen je hebt opgehaald én hoeveel kg voedsel er dus niet is verspild.

 

Onderzoekje van Too Good To Go

Uit onderzoek van Too Good To Go blijkt dat één op de 10 Nederlanders denkt dat voedsel niet veilig eetbaar is na de THT-datum. Dit is echter niet het geval, aangezien producten met een THT-datum niet snel bederven. Over het algemeen zijn ze nog veilig te consumeren. Eigenlijk moeten we dus gewoon afstappen van het idee dat voedsel niet meer eetbaar is zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de vier Nederlanders het moeilijk vindt om te bepalen of voedsel nog veilig eetbaar is. De helft gooit wel eens voedsel weg, puur op basis van de THT-datum. Door alleen naar de houdbaarheidsdatum te kijken, verspillen we voedsel dat nog veilig te consumeren is. Bovendien is het vaak gewoon nog steeds erg lekker. We moeten allemaal wat meer gaan vertrouwen op onze zintuigen. Als de textuur, geur en smaak in orde zijn, is het voedsel nog steeds veilig om te eten, zelfs als de THT-datum verstreken is. Zonde dus om iets weg te gooien wat misschien gewoon nog goed is. Het is logisch dat er een datum op producten staat, maar dit is omdat je voedsel natuurlijk niet jaren kunt bewaren (behalve ingeblikte tonijn of iets dergelijks). Kijk en ruik en als dit beide goed voelt: proef en verminder voedselverspilling.

Kende jij de Too Good To Go app al? We lezen het graag in de reacties hieronder!

Uitgelichte afbeelding: Andrea Piacquadio – Pexels