Het leven is duur. Tegenwoordig heb je voor 50 euro nog niet eens een halve tas met boodschappen. Het is dan ook verstandig om eens te kijken waar je allemaal op zou kunnen besparen. Sommige dingen hoeven namelijk echt niet zo duur te zijn, als je maar wat aanpassingen doet. We hebben het hier over de energiekosten. Van het gebruik van energiezuinige apparaten tot het laten plaatsen van een zonnepaneel (of een hele rij), wij geven je graag een aantal tips! Besparen op je energiekosten doe je zo!

Investeer in energiezuinige apparaten

Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen, is door te investeren in energiezuinige apparaten. Check dus altijd het energielabel voordat je iets aanschaft. Laat je in de winkel adviseren over wat het beste bij jouw persoonlijke situatie en behoeften past. Moderne apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers zijn vaak voorzien van energie-efficiënte technologieën, welke het energieverbruik verminderen. Hoewel energiezuinige apparaten vaak duurder zijn bij de aanschaf dan traditionele apparaten, kunnen de besparingen op de lange termijn wel weer aanzienlijk zijn.

Maak gebruik van een slimme thermostaat

Slimme thermostaten stellen je in staat om de temperatuur in je huis te regelen, zelfs als je niet thuis bent. Je kunt ze zo instellen dat de temperatuur verlaagt of verhoogt op basis van jouw wensen en dagelijkse routines. Bijvoorbeeld, je kunt de thermostaat instellen om de temperatuur te verlagen als je naar je werk gaat en deze weer te verhogen voordat je thuiskomt.

Isoleer je huis

Een goed geïsoleerd huis houdt warmte beter vast in de winter en zorgt ervoor dat de warmte buiten blijft in de zomer. Hierdoor zullen de energiekosten voor verwarming en koeling worden verminderd. Controleer of je huis voldoende isolatie heeft in de muren, vloeren en het dak. Je kunt ook tochtstrips aanbrengen rond deuren en ramen om warmteverlies te minimaliseren.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen voor de besparing van energie én dragen bij aan een duurzamere toekomst. Ze werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit, wat je vervolgens thuis kunt gebruiken. Natuurlijk is het wel van belang dat deze goed worden geïnstalleerd en dat je hierna regelmatig een reminder op de planner zet voor schoonmaken zonnepanelen.

Schakel apparaten uit wanneer ze niet worden gebruikt

Veel apparaten verbruiken nog steeds energie wanneer ze niet worden gebruikt, ook wel bekend als sluipverbruik. Dit kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Schakel apparaten daarom uit wanneer je ze niet gebruikt, bijvoorbeeld door stekkers uit het stopcontact te halen. Dit geldt ook voor opladers van bijvoorbeeld je telefoon en laptop.

Kies voor LED-verlichting

LED-verlichting is niet alleen energiezuiniger dan traditionele gloeilampen, maar deze gaan ook 25 keer langer mee dan gloeilampen. Ze verbruiken tot wel 80% minder energie. Hoewel LED-lampen mogelijk duurder zijn in aanschaf, zullen de besparingen op de lange termijn aanzienlijk zijn.

Gebruik je apparaten efficiënt

Een efficiënt gebruik van je apparaten kan ook helpen om energie te besparen. Probeer bijvoorbeeld je wasmachine en vaatwasser alleen te gebruiken wanneer deze volledig gevuld zijn. Gebruik de eco-stand op je apparaten en was op lagere temperaturen om energie te besparen. Ook het verminderen van de hoeveelheid tijd die je onder de douche staat, kan aanzienlijke besparingen opleveren op je water- en energierekening.

Probeer jij al te besparen op de energierekening? Zo ja, hoe doe je dat? Laat het ons weten in de comments!

Afbeelding: cottonbro – Pexels 

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!